Επιστημονικά Νέα

Εργασία: Επηρεάζεται από τη φυσική κατάσταση, την κοινωνική ζωή & τις γνωστικές λειτουργίες

Εργασία: Επηρεάζεται από τη φυσική κατάσταση, την κοινωνική ζωή & τις γνωστικές λειτουργίες

Εργασία: Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ενεργού κοινωνικής ζωής εκτός του χώρου εργασίας για την ικανότητα εργασίας, ανεξάρτητα από την ηλικία των εργαζομένων.

Λόγω των δημογραφικών αλλαγών, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να διατηρηθεί η ικανότητα εργασίας του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Leibniz για Εργασιακά Περιβάλλοντα και Ανθρώπινους Παράγοντες στο Ντόρτμουντ (IfADo) διερεύνησαν επομένως τη σχέση μεταξύ των μεταβαλλόμενων παραγόντων του τρόπου ζωής, των γνωστικών λειτουργιών και της επιρροής τους στην ικανότητα εργασίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ικανότητα για εργασία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ενεργού κοινωνικής ζωής εκτός του χώρου εργασίας για την ικανότητα εργασίας, ανεξάρτητα από την ηλικία των εργαζομένων. Η επίδραση της φυσικής κατάστασης στην ικανότητα εργασίας αλλάζει με την ηλικία, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη για μια διαφοροποιημένη άποψη των επιπτώσεων της ηλικίας. Η εργασιακή ικανότητα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής. Ειδικότερα, οι κοινωνικές δραστηριότητες εκτός εργασίας και η σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο αυξάνουν την ευεξία και την υγεία.

Μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμιση για αρνητικές πτυχές που σχετίζονται με την εργασία, όπως το ψυχοκοινωνικό στρες ή ακόμη και οι κακές συνθήκες εργασίας. Αναλύθηκαν δεδομένα από περίπου 500 εργαζόμενους. Η μελέτη ανέλυσε συγχρονικά δεδομένα από 247 μεσήλικες και 236 μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους από τη μελέτη Dortmund Vital. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κοινωνική ζωή εκτός εργασίας είχε σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην εργασιακή ικανότητα τόσο σε μεσήλικες όσο και σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Η φυσική κατάσταση είχε σημαντική επίδραση στην ικανότητα εργασίας μόνο σε ενήλικες μέσης ηλικίας, ενώ οι γνωστικές λειτουργίες δεν είχαν σημαντική επίδραση στην ικανότητα εργασίας σε καμία από τις δύο ομάδες. Στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η φυσική κατάσταση συσχετίστηκε με τις γνωστικές λειτουργίες, ενώ στους μεσήλικες, οι γνωστικές λειτουργίες συσχετίστηκαν ελάχιστα με την κοινωνική ζωή. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό International Archives of Occupational and Environmental Health.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το νέο εργοστάσιο της ELPEN μέρος του οικοσυστήματος φαρμακευτικής παραγωγής

Η μηχανική μάθηση μπορεί να προβλέψει την ανάπτυξη όγκων του εγκεφάλου

Δημιουργία ανθεκτικής παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας υγειονομικής περίθαλψης

Απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ διαφόρων τύπων οργανισμών υγείας για την προστασία από κρίσεις δημόσιας υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νευροεπιστήμονες διερευνούν πώς παίρνει αποφάσεις ο εγκέφαλος

Το πώς είναι οργανωμένος ο εγκέφαλος για να βοηθά στη λήψη αποφάσεων είναι ένα μεγάλο, θεμελιώδες ερώτημα και το νευρωνικό κύκλωμα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη λήψη αποφάσεων δεν είναι καλά κατανοητό.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.