Ψυχική Υγεία

Burnout: Ποια είναι τα 5 στάδια του εργασιακού burnout;

Burnout: Ποια είναι τα 5 στάδια του εργασιακού burnout;

Burnout: Τα συμπτώματα εξουθένωσης ποικίλλουν ανάλογα με τη φάση της επαγγελματικής εξουθένωσης στην οποία βρίσκεστε.

Η εξάντληση δεν είναι μια ξαφνική έναρξη συναισθημάτων. Αντίθετα, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι πράξεις σας προχωρούν σε μια σειρά από στάδια. Τα αρχικά στάδια μπορεί να μην φαίνονται πολλά, αλλά μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε μια συνηθισμένη φάση που δυσκολεύει την εκτέλεση των επαγγελματικών σας καθηκόντων.

Τα στάδια της εξάντλησης

 • Φάση “μήνας του μέλιτος”. Όπως μια φάση του μέλιτος σε έναν γάμο, αυτό το στάδιο έρχεται με ενέργεια και αισιοδοξία. Είτε ξεκινάτε μια νέα δουλειά είτε αντιμετωπίζετε μια νέα εργασία, είναι σύνηθες να νιώθετε ικανοποίηση που οδηγεί σε περιόδους παραγωγικότητας και στην ικανότητα να αξιοποιήσετε τη δημιουργική σας πλευρά.
 • Έναρξη φάσης στρες. Τελικά, η φάση του μήνα του μέλιτος μειώνεται και αρχίζετε να αισθάνεστε άγχος. Δεν είναι κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας σας αγχωτικό, αλλά υπάρχουν πιο συχνές στιγμές που το άγχος κυριαρχεί. Καθώς ξεκινά αυτό το στάδιο, προσέξτε τυχόν σωματικά ή ψυχικά σημάδια. Μπορεί να αρχίσετε να χάνετε την εστίαση πιο εύκολα ή να είστε λιγότερο παραγωγικοί όταν ολοκληρώνετε εργασίες. Σωματικά, η κόπωση μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο ή την απόλαυση δραστηριοτήτων εκτός εργασίας.
 • Φάση χρόνιου στρες. Θα φτάσετε σε ένα σημείο όπου το άγχος γίνεται πιο επίμονο ή χρόνιο. Καθώς η πίεση αυξάνεται, το άγχος είναι πιθανό να επηρεάζει σταθερά την εργασία σας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αισθήματα απάθειας, μη ολοκλήρωση της εργασίας εγκαίρως, καθυστέρηση στη δουλειά ή καθυστέρηση κατά τη διάρκεια των εργασιών. Κοινωνικά, μπορεί να αποσυρθείτε από τις συνήθεις συζητήσεις που σχετίζονται με την εργασία. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να θυμώσετε και να επιτεθείτε στους συναδέλφους σας. Μερικές φορές, αυτά τα συναισθήματα σας ακολουθούν στο σπίτι και μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια.
 • Φάση εξουθένωσης. Αυτή η φάση είναι όταν φτάσετε στο όριό σας και δεν μπορείτε πλέον να λειτουργήσετε όπως θα κάνατε συνήθως. Τα προβλήματα στη δουλειά αρχίζουν να σε καταναλώνουν σε σημείο που τα έχεις εμμονή. Κατά καιρούς, μπορεί επίσης να αισθάνεστε μουδιασμένοι και να βιώσετε ακραία αμφιβολία για τον εαυτό σας. Τα σωματικά συμπτώματα θα γίνουν έντονα, οδηγώντας σε χρόνιους πονοκεφάλους, στομαχικά προβλήματα και γαστρεντερικά προβλήματα. Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας μπορεί επίσης να παρατηρήσουν αλλαγές συμπεριφοράς.
 • Συνήθης φάση εξουθένωσης. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας και τελικά να οδηγήσει σε άγχος ή κατάθλιψη. Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε χρόνια ψυχική και σωματική κόπωση που σας εμποδίζει να εργαστείτε. Η κατάσταση της εργασίας σας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν συνεχίσετε σε αυτό το μονοπάτι.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εξουθένωσης;

Τα συμπτώματα εξουθένωσης ποικίλλουν ανάλογα με τη φάση της επαγγελματικής εξουθένωσης στην οποία βρίσκεστε. Γενικά, υπάρχουν τρία συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε: εξάντληση, αποπροσωποποίηση και μειωμένη προσωπική επιτυχία.

 • Εξάντληση: Αυτή η κόπωση εμφανίζεται τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Η ενέργεια που έχετε συνήθως εξαντλείται από την επίμονη εξάντληση.
 • Αποπροσωποποίηση: Αυτό είναι ένα αίσθημα αδιαφορίας. Με άλλα λόγια, αρχίζεις να αισθάνεσαι μουδιασμένος. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνετε πιο κυνικοί στις εσωτερικές σας λειτουργίες ή να μην έχετε την ικανότητα να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με τους ανθρώπους.
 • Μειωμένα προσωπικά επιτεύγματα/απόδοση: Αυτό τείνει να εκδηλώνεται όταν αισθάνεστε ότι η εργασία σας είναι ανεπαρκής και δεν είστε σε θέση να εκτελέσετε τη δουλειά σας. Για παράδειγμα, μπορεί να χάσετε την ευχαρίστηση στη δουλειά από την οποία είχατε προηγουμένως χαρά. Η συνηθισμένη δημιουργικότητά σας μπορεί να εξασθενίσει και μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να συγκεντρωθείτε.

Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανίζονται ως σωματικά, συναισθηματικά ή συμπεριφορικά. Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα κόπωσης
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Αντιμετωπίζετε μια αλλαγή στην όρεξη
 • Αντιμετώπιση πονοκεφάλων ή μυϊκού πόνου

Τα συναισθηματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Έλλειψη κινήτρων
 • Βιώνοντας συναισθήματα αυτο-αμφιβολίας
 • Αποτυχία ή μοναξιά
 • Ένα συνολικό αίσθημα δυσαρέσκειας

Τα συμπτώματα συμπεριφοράς περιλαμβάνουν:

 • Κοινωνική απομόνωση
 • Μη εκπλήρωση των ευθυνών σας
 • Εκρήξεις θυμού που σχετίζονται με την εργασία

Πώς να συνέλθετε από την εξάντληση;

Σε αυτό το σημείο, η επαγγελματική εξουθένωση πιθανότατα ακούγεται αρκετά αγχωτικό για να αναρωτηθείς αν μπορείς ποτέ να ανακάμψεις από αυτήν. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να ανακάμψετε και να μάθετε να απολαμβάνετε ξανά τη δουλειά σας. Για αρχή, πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να αναγνωρίζετε την εξάντληση. Θα είναι δύσκολο να προχωρήσετε αν δεν μπορείτε να δείτε μόνοι σας το πρόβλημα.

Μιλήστε με το αφεντικό σας και ενημερώστε τους για τους τρέχοντες αγώνες σας. Μπορεί να σας προτείνουν να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επαναφορτιστείτε. Εάν αυτό δεν προσφέρεται, ζητήστε μια ή δύο προσωπικές ημέρες για να κάνετε ένα βήμα πίσω και να επανεκτιμήσετε την κατάστασή σας. Σκεφτείτε να κάνετε διακοπές για να χαλαρώσετε πραγματικά.

Πριν επιστρέψετε, βρείτε νέους τρόπους για να ανταπεξέλθετε στη δουλειά σας και βρείτε μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και να προγραμματίσετε χρόνο για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να κάνετε διαλείμματα όλη την ημέρα ή να κάνετε μια βόλτα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Σε στρεσογόνες στιγμές, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξασκήσετε τεχνικές αναπνοής για να μειώσετε το άγχος σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρεις τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανακάμψετε

3 βήματα για να διατηρήσετε την παραγωγικότητα σε υψηλά επίπεδα

Στο υπουργικό σήμερα το εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία – Οι δέκα άξονες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

8 συμβουλές αυτοφροντίδας για μακροζωία στην καριέρα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."

Πώς να ξεπεράσετε το σύμπλεγμα ανωτερότητας και γιατί;

Σύμπλεγμα ανωτερότητας: Το σύμπλεγμα ανωτερότητας αναφέρεται στην τάση ενός ατόμου να αισθάνεται ανώτερος από τους άλλους γύρω του και να έχει μια υπερβολικά υπερβολική ή διογκωμένη άποψη για τον εαυτό του.