Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Πώς η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του δέρματος;

Έρευνα: Πώς η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του δέρματος;

Έρευνα: Μια καλλυντική θεραπεία με λέιζερ μπορεί να αποτρέψει την επιστροφή ορισμένων καρκίνων του δέρματος.

Μια καλλυντική θεραπεία με λέιζερ που υπόσχεται να σβήσει τις ρυτίδες, τις ουλές, τα σημάδια της ηλικίας και τις βλάβες από τον ήλιο μπορεί επίσης να αποτρέψει την επιστροφή ορισμένων καρκίνων του δέρματος, προτείνει μια νέα, μικρή μελέτη.

Θεραπεία με λέιζερ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ασθενείς που είχαν βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος, η μη αφαιρετική θεραπεία με κλασματικό λέιζερ μείωσε τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου περίπου στο μισό. «Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε γιατί αυτή η διαδικασία έχει αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ. Μάθιου Άβραμ, διευθυντής του Κέντρου Δερματολογίας Λέιζερ και Καλλυντικών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

“Πρέπει να πάμε στο εργαστήριο και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν θεωρίες σχετικά με το εάν η θεραπεία προκαλεί ή όχι αλλαγή της ανοσοποιητικής λειτουργίας και του δέρματός σας, αλλά δεν έχουμε στοιχεία για αυτό”, είπε. «Τα κλασματικά λέιζερ θεραπεύουν ένα μέρος του δέρματος και αφήνουν το μεγαλύτερο μέρος του δέρματος χωρίς θεραπεία», είπε ο Avram. «Αλλά παρόλο που θεραπεύουμε μόνο ένα μέρος του δέρματος, ολόκληρο το δέρμα επωφελείται από αυτό». Οι βασικοκυτταρικοί και ακανθοκυτταρικοί καρκίνοι του δέρματος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος και είναι συνήθως ιάσιμοι όταν διαγνωστούν έγκαιρα.

Για τη μελέτη, η ομάδα του Avram εξέτασε τα αρχεία ασθενών που είχαν βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνο. Αυτοί οι ασθενείς έχουν συνήθως κίνδυνο 35% να αναπτύξουν νέο καρκίνο μέσα σε τρία χρόνια και 50% κίνδυνο υποτροπής μέσα σε πέντε χρόνια. Σαράντα τρεις ασθενείς έκαναν αργότερα θεραπεία με λέιζερ, ενώ 52 όχι. Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με λέιζερ, το 21% ανέπτυξε νέους βασικούς ή ακανθοκυτταρικούς καρκίνους του προσώπου σε μια παρακολούθηση άνω των έξι ετών. Μεταξύ των ασθενών που δεν έλαβαν θεραπεία, το 40% εμφάνισε νέους καρκίνους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και τον τύπο δέρματος, οι ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νέους καρκίνους από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με λέιζερ. Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία και εμφάνισαν ξανά καρκίνο του δέρματος, η υποτροπή κράτησε περισσότερο από ό,τι μεταξύ των ασθενών που δεν έλαβαν θεραπεία, σημείωσαν οι ερευνητές.

Παρά αυτά τα ευρήματα, ο Avram δεν συμβουλεύει να λάβει αυτή τη θεραπεία με λέιζερ με την ελπίδα να αποτρέψει τον καρκίνο του δέρματος ή την επανεμφάνιση του καρκίνου του δέρματος. «Αν και δεν υποστηρίζω ότι όλοι οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία με fractional laser, σε περίπτωση που σκέφτεστε να κάνετε μια αισθητική θεραπεία, είναι καλό να γνωρίζετε ότι εκτός από τα καλλυντικά οφέλη, θα έχετε πραγματικά τα οφέλη από αυτό που φαίνεται να είναι μια μειωμένη συχνότητα εμφάνισης των δύο πιο κοινών μορφών καρκίνου του δέρματος», είπε.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε το δέρμα σας για να αναζητήσετε τυχόν νέες αναπτύξεις και να επισκεφτείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο, για να σας εξετάσει ακόμη πιο προσεκτικά για τυχόν προκαρκινικές κηλίδες ή καρκίνους του δέρματος, είπε ο Avram. “Επίσης, χρησιμοποιήστε αντηλιακό, αποφύγετε τον ήλιο, φορέστε καπέλα, όλη αυτή η προστατευτική συμπεριφορά, αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν και δεν συνιστώ να κάνετε τίποτα περισσότερο από αυτό. Δεν θα συνιστούσα στο κοινό να βγει έξω και να κάνει αυτή τη διαδικασία . Η διαδικασία είναι ακριβή. Υπάρχει χρόνος διακοπής λειτουργίας. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε”, είπε. Η έκθεση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Dermatologic Surgery.

Ο Δρ Richard Carvajal διευθύνει την ιατρική ογκολογία στο Northwell Health Cancer Institute στο Lake Success, N.Y. “Οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι μακράν οι πιο συχνά διαγνωσμένοι καρκίνοι, με πάνω από 5 εκατομμύρια περιπτώσεις να έχουν διαγνωστεί στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο», είπε. Αν και ο κίνδυνος θανάτου από αυτούς τους καρκίνους είναι χαμηλός, το κόστος και οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι σημαντικές και απαιτούνται στρατηγικές για την πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, είπε ο Carvajal. «Η χρήση μιας θεραπείας με λέιζερ που ονομάζεται μη αφαιρετική θεραπεία με κλασματικό λέιζερ μπορεί να είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», είπε. «Αυτά τα αποτελέσματα, αν και είναι σίγουρα ενδιαφέροντα, απαιτούν επιβεβαίωση σε πρόσθετες μελέτες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Laser αποκαλύπτουν ότι πρέπει να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας

Η τεχνική Kirigami υπαινίσσεται πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για την αποκατάσταση του μαστού

Πώς λειτουργούν οι ραδιοσυχνότητες στη θεραπεία των κιρσών;

Το laser για διόρθωση της όρασης μπορεί να προκαλούν επιπλοκές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών.

Πειραματικό εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Marburg προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων - ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι εστιάζουν πιο πολύ σε άμεσους παρά σε μακροπρόθεσμους στόχους υγείας

Εργαζόμενοι:  Είναι πιο αποφασισμένοι να εργαστούν για τους άμεσους στόχους υγείας τους, όπως ο πόνος στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, παρά μακροπρόθεσμους στόχους υγείας, όπως η διαχείριση του διαβήτη ή της υπέρτασης.

Μικρή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της ελονοσίας

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον το CIS43LS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνια προστασία και για να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία στα παιδιά της Αφρικής. Επιπλέον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των εγκύων γυναικών.