ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Όραση: Οφθαλμική χειρουργική με λέιζερ και χειρουργική φακών

Όραση: Οφθαλμική χειρουργική με λέιζερ και χειρουργική φακών

Όραση: Το είδος της διαθλαστικής χειρουργικής που θα σας ταιριάζει περισσότερο εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της όρασης, της υγείας των ματιών, της ηλικίας, του προϋπολογισμού και του τρόπου ζωής σας.

Η χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της όρασής σας είναι γνωστή ως διαθλαστική χειρουργική ή διόρθωση της όρασης. Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τύποι: χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ και χειρουργική φακών. Και οι δύο τύποι χειρουργικής επέμβασης μπορούν να σας κάνουν λιγότερο εξαρτώμενους από γυαλιά ή φακούς επαφής. Έρευνες δείχνουν ότι και τα δύο είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Επέμβαση ματιών

Το είδος της διαθλαστικής χειρουργικής που θα σας ταιριάζει περισσότερο εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της όρασης, της υγείας των ματιών, της ηλικίας, του προϋπολογισμού και του τρόπου ζωής σας. Ο χειρουργός σας θα εξετάσει τα μάτια σας, θα αξιολογήσει τις ανάγκες σας και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε για την καλύτερη επιλογή για εσάς. Κατά τη στάθμιση των κινδύνων και των πλεονεκτημάτων της διαθλαστικής χειρουργικής, λάβετε υπόψη ότι η χρήση φακών επαφής εγκυμονεί επίσης ορισμένους κινδύνους για την υγεία των ματιών σας. Η διαθλαστική χειρουργική δεν είναι διαθέσιμη στο NHS για άτομα που θέλουν απλώς να βελτιώσουν την όρασή τους. Οι περισσότεροι το κάνουν σε ιδιωτική κλινική. Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης που κάνετε.

Χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ

Τι είναι αυτό? Η χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ ή η διόρθωση της όρασης με λέιζερ περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ για την αναμόρφωση της μπροστινής επιφάνειας (κερατοειδή) των ματιών σας, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε καλύτερα. Μπορεί να διορθώσει τη μυωπία, τη μακρόπνοια και τον αστιγματισμό. Σε ποιους είναι κατάλληλο; Η χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ είναι κατάλληλη για τα περισσότερα άτομα άνω των 18 ετών. Ιδανικά, η συνταγή για τα μάτια σας θα έχει παραμείνει περίπου η ίδια για περίπου 2 χρόνια. Η χειρουργική επέμβαση φακών μπορεί να είναι πιο κατάλληλη εάν έχετε ιατρική συνταγή για γυαλιά ή αργότερα στη ζωή σας. Τι περιλαμβάνει; Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι χειρουργικής επέμβασης ματιών με λέιζερ: θεραπείες LASIK, SMILE και επιφανειακών λέιζερ.

  • LASIK :αυτό γίνεται με 2 λέιζερ, ένα για να ανοίξει ένα λεπτό πτερύγιο στην επιφάνεια του κερατοειδούς και ένα άλλο για να αναδιαμορφώσει τον κερατοειδή από κάτω. Το προστατευτικό πτερύγιο στη συνέχεια λειαίνεται ξανά και παραμένει στη θέση του χωρίς ράμματα.
  • SMILE: ο χειρουργός αναδιαμορφώνει τον κερατοειδή σας μέσω μιας μικρής, αυτοσφραγιζόμενης οπής.

Θεραπείες με λέιζερ επιφάνειας (PRK, LASEK και TransPRK) – αφαιρείται το διαυγές δέρμα που καλύπτει τον κερατοειδή χιτώνα, ώστε ο χειρουργός να μπορεί να αναδιαμορφώσει τον κερατοειδή σας με λέιζερ. Στη συνέχεια, το δέρμα αναπτύσσεται ξανά φυσικά. Και οι 3 τύποι χειρουργικής επέμβασης ματιών με λέιζερ έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Ο χειρουργός σας θα μιλήσει μαζί σας για τις επιλογές σας και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια είναι η πιο χρήσιμη για εσάς. Υπάρχουν κίνδυνοι; Περίπου 1 στα 10 άτομα που έχουν χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ χρειάζεται περισσότερη χειρουργική επέμβαση για να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Συνήθως δεν υπάρχει επιπλέον κόστος για αυτό. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν: Ήπια, βαριά ενόχληση – τα τεχνητά δάκρυα μπορούν να σας βοηθήσουν και τα μάτια σας συνήθως θα αισθάνονται άνετα ξανά σε περίπου 3 έως 6 μήνες

Οπτικές διαταραχές (όπως η αντανάκλαση από τους προβολείς που έρχονται κατά την οδήγηση τη νύχτα), αυτό συνήθως επιλύεται ή μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία Κόκκινα σημάδια στο άσπρο του ματιού σας, αυτά πάντα εξαφανίζονται σε περίπου ένα μήνα Η σοβαρή απώλεια όρασης είναι πολύ σπάνια.

Χειρουργική φακού

Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι χειρουργικής επέμβασης φακών: η χειρουργική επέμβαση φακικού ενδοφακού (PIOL) και η διαθλαστική ανταλλαγή φακών (RLE).

Φακική εμφύτευση ενδοφθάλμιου φακού (PIOL)

Με το PIOL οι τεχνητοί φακοί τοποθετούνται στα μάτια σας χωρίς να αφαιρείτε τους δικούς σας φυσικούς φακούς. Είναι λίγο σαν να χτίζετε φακούς επαφής στα μάτια σας. Επειδή ο φακός βρίσκεται μέσα στο μάτι σας, μπορείτε να κάνετε πράγματα που κανονικά δεν μπορούσατε να κάνετε με τους φακούς επαφής, όπως κολύμπι ή θαλάσσια σπορ. Σε ποιους είναι κατάλληλο; Το PIOL μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για νεότερους ανθρώπους που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση με λέιζερ οφθαλμών, ίσως επειδή έχουν υψηλή οφθαλμική συνταγή ή υψηλό βαθμό αστιγματισμού. Αργότερα στη ζωή, το RLE μπορεί να είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση. Τι περιλαμβάνει το PIOL; Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στην επιφάνεια του ματιού σας και περνάει τον φακό των ειδήσεων μέσα από αυτό. Δεν χρειάζονται ράμματα. Υπάρχουν κίνδυνοι; Ο χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας τυχόν παρενέργειες και κινδύνους προτού προχωρήσετε στη χειρουργική επέμβαση. Είναι φυσιολογικό να έχετε κάποια διαταραχή στην όρασή σας μετά το PIOL, αλλά αυτό θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσει. Η αντανάκλαση από τους επερχόμενους προβολείς κατά την οδήγηση τη νύχτα είναι συνηθισμένη αρχή. Η επιφάνεια του ματιού σας μπορεί να αισθάνεται άβολα για λίγο. Μπορεί επίσης να έχετε κόκκινες κηλίδες στο λευκό του ματιού σας για μερικές εβδομάδες. Οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες και, εάν έχετε προβλήματα μετά την επέμβαση, συνήθως μπορούν να διορθωθούν. Ο καταρράκτης (όταν οι φακοί στα μάτια θολώνουν) μπορεί να αναπτυχθεί νωρίτερα στη ζωή μετά το PIOL.

Ανταλλαγή διαθλαστικού φακού (RLE)

Το RLE είναι βασικά το ίδιο με τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Ο φυσικός φακός στο μάτι σας αφαιρείται και αντικαθίσταται με έναν νέο, τεχνητό. Σε ποιους είναι κατάλληλο; Το RLE μπορεί να είναι μια καλή επιλογή εάν είστε μεγαλύτερος και δεν είστε κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ, ίσως επειδή έχετε υψηλή συνταγή για τα μάτια ή έχετε την αρχή του καταρράκτη. Τι περιλαμβάνει το RLE; Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τύποι τεχνητών φακών που χρησιμοποιούνται για το RLE: μονοεστιακός και πολυεστιακός. Μονοεστιακά, βελτιώνουν την όρασή σας από απόσταση, αλλά θα πρέπει να φοράτε γυαλιά για κοντινή εργασία. Πολυεστιακά, αυτά προσφέρουν καθαρή απόσταση, μέση και κοντινή όραση, αλλά περίπου το 1% των ανθρώπων διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να τα συνηθίσει και επιλέγει άλλη επέμβαση αλλαγής φακού. Υπάρχουν κίνδυνοι; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιες οπτικές παρενέργειες και ενόχληση τις εβδομάδες ή τους μήνες μετά την επέμβαση, αλλά αυτές θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσουν. Οι σοβαρές επιπλοκές είναι πιο συχνές μετά από RLE παρά μετά από χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση PIOL. Περίπου 1 στα 500 άτομα έχουν σημαντική απώλεια όρασης μετά από RLE. Ο χειρουργός σας μπορεί να σας πει περισσότερα για τους κινδύνους προτού προχωρήσετε στη χειρουργική επέμβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι γίνεται όταν στο αυτί εμφανίζεται ένα κολλώδες υγρό;

Ποιο είναι το όφελος από το λέιζερ στα μάτια;

Πονοκέφαλος: Πόσοι τύποι υπάρχουν και τι τους προκαλεί;

Τι είναι η οπτική νευροπάθεια και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Καινοτόμες τεχνολογίες που θα ενισχύσουν τα οφέλη της όρασης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα κατοικίδια μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση αλλεργιών στα παιδιά;

Αλλεργίες: άπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μικρά παιδιά που εκτέθηκαν σε σκύλους στο σπίτι είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες στα αυγά, το γάλα και τους ξηρούς καρπούς.

7 tips για να επιλέξετε τα καλύτερα protein bars

Πρωτεΐνη μπάρες: Μπορεί να φαίνεται βουνό η ανεύρεση μιας μπάρας που να έχει ωραία γεύση, αλλά δεν μεταμφιέζεται σε μια μπάρα σοκολάτας γεμάτη με αμφισβητήσιμα συστατικά και πολύ λίγη πρωτεΐνη.