ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έμπολα ιός: Τα μάτια μας είναι ένας φιλόξενος ξενιστής του ιού

Έμπολα ιός: Τα μάτια μας είναι ένας φιλόξενος ξενιστής του ιού

Έμπολα ιός: Ένα συγκεκριμένο κύτταρο στον αμφιβληστροειδή μας, το ευαίσθητο στο φως μέρος των ματιών μας που είναι υπεύθυνο για την αποστολή οπτικών πληροφοριών στον εγκέφαλό μας, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα φιλόξενο στον Έμπολα και άλλους ιούς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια εξαιρετικά μολυσματική και θανατηφόρα ιογενής ασθένεια, ο Έμπολα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1976 και έκτοτε έχει επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους και ζώα, κυρίως στην Κεντρική Αφρική. «Η φλεγμονή του ματιού, γνωστή ως ραγοειδίτιδα, είναι πολύ συχνή μετά από μόλυνση με Έμπολα και γνωρίζουμε ότι τα κύτταρα εντός της ίριδας, στο μπροστινό μέρος του ματιού, καθώς και ο αμφιβληστροειδής έχουν την ικανότητα να παίζουν σημαντικό ρόλο στη ραγοειδίτιδα και να δρουν ως ξενιστές για μικροοργανισμούς», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Καθηγητής Τζάστιν Σμιθ, Στρατηγικός Καθηγητής στην Υγεία των ματιών και της όρασης στο Πανεπιστήμιο Flinders.

 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Virology, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Flinders και το Αυστραλιανό Κέντρο Ετοιμότητας Ασθενειών του CSIRO, χρησιμοποίησε κύτταρα από ανθρώπινα μάτια που δωρήθηκαν από την SA Eye Bank για να διερευνήσει την ικανότητα των επιθηλιακών κυττάρων της ίριδας και της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς να μολύνονται από τον Έμπολα. Τα κύτταρα μολύνθηκαν με τον ιό Έμπολα, τον ιό Reston (ένας τύπος ιού Έμπολα που δεν προκαλεί ασθένεια στους ανθρώπους) ή τον ιό Ζίκα (άλλος τύπος ιού, που μπορεί επίσης να προκαλέσει ραγοειδίτιδα), ενώ οι επιστήμονες κράτησαν μερικά χωρίς ιό. Ενώ και οι δύο τύποι κυττάρων φαινόταν να επιτρέπουν στον ιό Έμπολα να αναπαραχθεί, τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς παρουσίασαν πολύ υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης.

«Βρήκαμε επίσης παρόμοια αποτελέσματα όταν εξετάσαμε τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί με τον ιό Reston και τον ιό Zika», δήλωσε ο καθηγητής Smith. «Οι ασθενείς με οφθαλμική νόσο Έμπολα έχουν χαρακτηριστικές ουλές του αμφιβληστροειδούς, υποδηλώνοντας ότι το επιθήλιο της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς εμπλέκεται στην ασθένεια, επομένως αυτό το εύρημα είναι σύμφωνο με αυτό που βλέπουν οι οφθαλμίατροι στην κλινική τους πρακτική. “Αυτά τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς συμμετέχουν στην φαγοκυττάρωση – και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στον οπτικό κύκλο ανακυκλώνοντας τους φωτοϋποδοχείς μας, επομένως είναι λογικό να είναι ένα δεκτικό καταφύγιο για τον Έμπολα, καθώς και άλλους ιούς.”, σημειώνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η στόχευση ανθρώπινης πρωτεΐνης μπορεί να σταματήσει τον ιό Έμπολα

Πώς κρύβεται ο ιός Έμπολα στον εγκέφαλο προκαλώντας επαναλοιμώξεις;

Το εμβόλιο Έμπολα παρέχει μακροχρόνια προστασία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν