Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Ο τραυματισμός στη μήτρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης

Έρευνα: Ο τραυματισμός στη μήτρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης

Έρευνα: Η παρακολούθηση παιδιών που εκτίθενται σε μητρικό τραυματισμό στη μήτρα μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση δυσμενών νευροαναπτυξιακών εκβάσεων και επομένως στην παροχή της βέλτιστης διαχείρισης και της απαραίτητης υποστήριξης

Η έκθεση σε μητρικό τραυματισμό στη μήτρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης (CP), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 28 Νοεμβρίου στο JAMA Pediatrics.

Ο τραυματισμός στη μήτρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης

Η Asma Ahmed, M.D., Ph.D., M.P.H., από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη σχέση μεταξύ μητρικού ακούσιου τραυματισμού και CP στους απογόνους σε μια μελέτη διαμήκους κοόρτης βασισμένη στον πληθυσμό. Συμπεριλήφθηκαν βρέφη που γεννήθηκαν μεταξύ 1 Απριλίου 2002 και 31 Μαρτίου 2017, σε περισσότερες από 20 εβδομάδες κύησης.

Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για 2.110.177 παιδιά. 81.281 (3,9 τοις εκατό) εκτέθηκαν σε μητρικό ακούσιο τραυματισμό στη μήτρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 5.317 παιδιά (0,3 τοις εκατό) διαγνώστηκαν με CP κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης οκτώ ετών. 292 περιπτώσεις CP (5,5 τοις εκατό) εκτέθηκαν σε μητρικό ακούσιο τραυματισμό. Στις εκτεθειμένες και μη εκτεθειμένες ομάδες, τα μέσα ποσοστά επίπτωσης της CP ήταν 4,36 και 2,93 ανά 10.000 παιδικά έτη, αντίστοιχα. Μετά την προσαρμογή για τα μητρικά κοινωνικοδημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά, υπήρξε μια μέτρια αύξηση στον κίνδυνο CP για παιδιά που εκτέθηκαν σε μητρικό ακούσιο τραυματισμό σε σύγκριση με εκείνα που δεν εκτέθηκαν (αναλογία κινδύνου, 1,33). Υψηλότεροι κίνδυνοι CP παρατηρήθηκαν για σοβαρούς τραυματισμούς που οδήγησαν σε νοσηλεία και τοκετό εντός μιας εβδομάδας από τον τραυματισμό (προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου, 2,18 και 3,40, αντίστοιχα).

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η παρακολούθηση παιδιών που εκτίθενται σε μητρικό τραυματισμό στη μήτρα μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση δυσμενών νευροαναπτυξιακών εκβάσεων και επομένως στην παροχή της βέλτιστης διαχείρισης και της απαραίτητης υποστήριξης», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικής Παράλυσης

Τι είναι η χρόνια εστιακή εγκεφαλίτιδα Rasmussen;

Βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης για εξαιρετικά πρόωρα βρέφη

Σύνδεση χαμηλού βάρους γέννησης με νευροαναπτυξιακά προβλήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών.

Πειραματικό εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Marburg προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων - ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι εστιάζουν πιο πολύ σε άμεσους παρά σε μακροπρόθεσμους στόχους υγείας

Εργαζόμενοι:  Είναι πιο αποφασισμένοι να εργαστούν για τους άμεσους στόχους υγείας τους, όπως ο πόνος στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, παρά μακροπρόθεσμους στόχους υγείας, όπως η διαχείριση του διαβήτη ή της υπέρτασης.

Μικρή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της ελονοσίας

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον το CIS43LS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνια προστασία και για να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία στα παιδιά της Αφρικής. Επιπλέον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των εγκύων γυναικών.