Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα εύκολα παρασκευάσιμα τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν κόστος για την υγεία και την ευημερία.


Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα κατεψυγμένα δείπνα, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού, είναι φθηνά και βολικά. Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτά τα φθηνά και εύκολα παρασκευάσιμα τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν κόστος για την υγεία και την ευημερία. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine , διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου — ειδικά των ωοθηκών και του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει συνολικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου στρατολόγησαν 197.426 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 69 ετών από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ 2009 και 2012, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν 24ωρα διαιτητικά αρχεία καταγραφής των τροφίμων που κατανάλωναν. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021 για να καθορίσει πόσοι είχαν αναπτύξει έναν ή περισσότερους από τους 34 τύπους καρκίνου. Αφού εξέτασε τα δεδομένα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσαν κατά μέσο όρο το 22,9% της συνολικής δίαιτας των συμμετεχόντων. Επιπλέον, 15.921 άτομα ανέπτυξαν καρκίνο και 4009 θάνατοι που σχετίζονται με καρκίνο σημειώθηκαν κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Σε περαιτέρω εξέταση, η ομάδα διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, υπήρχε αύξηση 2% στα κρούσματα καρκίνου, με 19% αύξηση ειδικά στον καρκίνο των ωοθηκών. Επιπλέον, κάθε 10% αύξηση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συσχετίστηκε με 6% αυξημένο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας από καρκίνο. Συσχετίστηκε επίσης με αύξηση 16% στον καρκίνο του μαστού και αύξηση 30% στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο των ωοθηκών.

Επιπλέον, αυτές οι συσχετίσεις μεταξύ της υψηλής πρόσληψης υπερεπεξεργασμένης τροφής και του καρκίνου παρέμειναν ακόμη και αφού οι επιστήμονες προσάρμοσαν τα δεδομένα για κοινωνικοοικονομικούς, διατροφικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα αποκαλύπτει την επίδραση των «υπερ-γευστικών» τροφών σε 4 δίαιτες

Το 13% των Αμερικανών ηλικίας 50 έως 80 ετών εμφανίζει σημάδια εθισμού στο φαγητό

Tροφές που ανεβάζουν την ευτυχία και τροφές που την κλέβουν

Γιατί το αμερικάνικο φαγητό θεωρείται ανθυγιεινό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μετωποκροταφική Άνοια: Ποια χαρακτηριστικά έχει αυτή η μορφή της άνοιας;

Μετωποκροταφική Άνοια: Η μετωποκροταφική άνοια (Frontotemporal dementia - FTD) είναι μια μορφή άνοιας που επηρεάζει κυρίως τους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου, περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη συμπεριφορά

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Η περιοραΐκή δερματίτιδα είναι μια κοινή, αλλά συχνά παραγνωρισμένη δερματική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως γύρω από το στόμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί και γύρω από τη μύτη ή τα μάτια.

Ξαφνική Ζάλη: Πότε χρειάζεται να ανησυχήσετε

Ξαφνική Ζάλη: Η ξαφνική ζαλάδα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποδεικνύει σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Η ζαλάδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες

Άνοια: Επιτίθεται σε αυτό το είδος μνήμης

Άνοια: Η άνοια είναι μια νευρολογική κατάσταση που επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τη μνήμη, την κρίση και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Ειδικά η μνήμη επηρεάζεται σημαντικά σε άτομα με άνοια

Αλλεργίες: Πώς να ανακουφιστείτε με φυσικό τρόπο

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση, με συμπτώματα όπως φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα στα μάτια και συμφόρηση. Παρόλο που υπάρχουν φαρμακευτικές λύσεις, πολλοί άνθρωποι αναζητούν φυσικούς τρόπους

Πώς να αντιμετωπίσετε τον κνησμό στο έκζεμα

Έκζεμα: Ο κνησμός είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του εκζέματος και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η σωστή αντιμετώπιση του κνησμού είναι βασική για τη διαχείριση της νόσου και την αποφυγή επιπλοκών

Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία;

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που κατά κανόνα είναι αβλαβείς, όπως η γύρη, η σκόνη ή ορισμένα τρόφιμα. Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα όπως καταρροή

Πώς προκαλεί άγχος η φλεγμονή;

Άγχος: Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις πίεσης ή κινδύνου. Όταν όμως γίνεται χρόνιο, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία μας

Close Icon