Επιστημονικά Νέα

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα εύκολα παρασκευάσιμα τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν κόστος για την υγεία και την ευημερία.

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα κατεψυγμένα δείπνα, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού, είναι φθηνά και βολικά. Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτά τα φθηνά και εύκολα παρασκευάσιμα τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν κόστος για την υγεία και την ευημερία. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine , διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου — ειδικά των ωοθηκών και του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει συνολικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου στρατολόγησαν 197.426 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 69 ετών από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ 2009 και 2012, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν 24ωρα διαιτητικά αρχεία καταγραφής των τροφίμων που κατανάλωναν. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021 για να καθορίσει πόσοι είχαν αναπτύξει έναν ή περισσότερους από τους 34 τύπους καρκίνου. Αφού εξέτασε τα δεδομένα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσαν κατά μέσο όρο το 22,9% της συνολικής δίαιτας των συμμετεχόντων. Επιπλέον, 15.921 άτομα ανέπτυξαν καρκίνο και 4009 θάνατοι που σχετίζονται με καρκίνο σημειώθηκαν κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Σε περαιτέρω εξέταση, η ομάδα διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, υπήρχε αύξηση 2% στα κρούσματα καρκίνου, με 19% αύξηση ειδικά στον καρκίνο των ωοθηκών. Επιπλέον, κάθε 10% αύξηση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συσχετίστηκε με 6% αυξημένο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας από καρκίνο. Συσχετίστηκε επίσης με αύξηση 16% στον καρκίνο του μαστού και αύξηση 30% στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο των ωοθηκών.

Επιπλέον, αυτές οι συσχετίσεις μεταξύ της υψηλής πρόσληψης υπερεπεξεργασμένης τροφής και του καρκίνου παρέμειναν ακόμη και αφού οι επιστήμονες προσάρμοσαν τα δεδομένα για κοινωνικοοικονομικούς, διατροφικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα αποκαλύπτει την επίδραση των «υπερ-γευστικών» τροφών σε 4 δίαιτες

Το 13% των Αμερικανών ηλικίας 50 έως 80 ετών εμφανίζει σημάδια εθισμού στο φαγητό

Tροφές που ανεβάζουν την ευτυχία και τροφές που την κλέβουν

Γιατί το αμερικάνικο φαγητό θεωρείται ανθυγιεινό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς μετά τη διαπίστωση ότι η βεδολιζουμάμπη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της χρόνιας θυλακίτιδας (πουγκίτιδας)

Σε μεταγενέστερες έρευνες έχουμε δείξει ότι η βεδολιζουμάμπη βελτιώνει σημαντικά την επούλωση του βλεννογόνου στην θυλακίτιδα πουγκίτιδα. Το vedolizumab είναι διαθέσιμο για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο".

Τι απαραίτητα θα πρέπει να γνωρίζει το κάθε κορίτσι με πρώιμη εμμηναρχή που θέλει στο μέλλον να γίνει μαμά

Οι γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή μπορούν να ενδυναμωθούν από αυτή τη γνώση και τις εναλλακτικές που υπάρχουν χάρη στην επιστήμη η οποία είναι με το μέρος τους.

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

"Η έρευνά μας επιτρέπει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων μέσω της ενίσχυσης της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης", λέει ο Demehri. "Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης στον κυτταρομεγαλοϊό ως θεραπεία για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ίνωση και οι εκφυλιστικές ασθένειες".

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης.