Επιστημονικά Νέα

Διαταραχή μετατραυματικού στρες γυναίκες: Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου

Διαταραχή μετατραυματικού στρες γυναίκες: Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου

Διαταραχή μετατραυματικού στρες γυναίκες: Το εύρημα θα μπορούσε να έχει επιδράσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία, προτείνει η μελέτη.

Σε γυναίκες που έχουν υποστεί τραύμα, τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες μπορεί να διαφέρουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, με περισσότερα συμπτώματα κατά τις πρώτες ημέρες του κύκλου όταν η ορμόνη οιστραδιόλη είναι χαμηλή και λιγότερα συμπτώματα κοντά στην ωορρηξία, όταν η οιστραδιόλη είναι υψηλή, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν επιδράσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία του PTSD, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Jenna Rieder, PhD, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Trauma: Theory, Research, Practice and Policy.

Η οιστραδιόλη είναι μια μορφή οιστρογόνου που ρυθμίζει τον αναπαραγωγικό κύκλο στις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου, η αύξηση των επιπέδων οιστραδιόλης πυροδοτεί έναν καταρράκτη γεγονότων που καταλήγουν σε ωορρηξία. Μελέτες έχουν συνδέσει φάσεις του κύκλου με την χαμηλά επίπεδα οιστραδιόλης με μεγαλύτερη ενεργοποίηση στις μεταιχμιακές περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με το συναίσθημα, και με χαμηλότερη ενεργοποίηση στον προμετωπιαίο φλοιό κατά την προβολή συναισθηματικού περιεχομένου. Η χαμηλή οιστραδιόλη έχει επίσης συνδεθεί με μεγαλύτερο στρες και άγχος καθώς και με αυξημένες αντιδράσεις στο φόβο.

Προκειμένου να εξεταστεί εάν αυτοί οι σύνδεσμοι μπορεί να επηρεάσουν την απόκριση στο τραύμα, οι ερευνητές μελέτησαν 40 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 33 ετών, που όλες είχαν βιώσει ή είχαν γίνει μάρτυρες ενός τραυματικού γεγονότος, όπως ένας σοβαρός τραυματισμός ή η σεξουαλική βία. Στο πρώτο μέρος της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε ένα ερευνητικό εργαστήριο, οι ερευνητές μέτρησαν το επίπεδο οιστραδιόλης των συμμετεχουσών στο σάλιο τους και στη συνέχεια τους ζήτησαν να περιγράψουν το τραύμα που τους είχε συμβεί και τα συμπτώματα PTSD που είχαν βιώσει τον περασμένο μήνα. Διαπίστωσαν ότι η χαμηλότερη οιστραδιόλη συσχετίστηκε με μεγαλύτερη υποκειμενική σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης δύο βιοδείκτες στρες στο σάλιο των συμμετεχόντων, την ορμόνη κορτιζόλη και το ένζυμο άλφα-αμυλάση του σάλιου, πριν και αφού οι συμμετέχουσες περιγράψουν το τραύμα τους. Η άλφα-αμυλάση του σάλιου σχετίζεται με την απόκριση του στρες «fight or flight» και η κορτιζόλη σχετίζεται με την πιο αργή, πιο παρατεταμένη απόκριση του σώματος στο στρες. «Σε ένα υγιές σύστημα θέλουμε μια μέτρια, συντονισμένη απόκριση και των δύο αυτών βιοδεικτών», είπε η Rieder. Στις γυναίκες στις φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου με χαμηλή περιεκτικότητα οιστραδιόλης, οι ερευνητές βρήκαν χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης και υψηλά επίπεδα άλφα-αμυλάσης του σάλιου ως απόκριση στην επανάληψη των ιστορικών τραυμάτων τους – ένα μοτίβο που έχει συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με δυσπροσαρμοστικές αντιδράσεις στο στρες.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να απαντήσουν σε πέντε καθημερινά ερωτηματολόγια (κατά το ξύπνημα, πριν τον ύπνο και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας), για 10 ημέρες. Κατά μέσο όρο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες είχαν μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην καθημερινή τους διάθεση κατά τη διάρκεια των ημερών χαμηλών επιπέδων οιστραδιόλης του κύκλου τους και ανέφεραν πιο σοβαρά συμπτώματα PTSD εκείνες τις ημέρες.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες στη διάγνωση και τη θεραπεία της PTSD σε γυναίκες, οι οποίες υποεκπροσωπούνται εδώ και πολύ καιρό στην έρευνα για το PTSD. «Το PTSD για μεγάλο χρονικό διάστημα μελετήθηκε κυρίως σε άνδρες, εν μέρει επειδή μελετήθηκε κυρίως σε βετεράνους, οι οποίοι ήταν κυρίως άνδρες», είπε η Rieder. Εκτός από το να επηρεάζει τη διάγνωση, η γνώση του τρόπου με τον οποίο ο εμμηνορροϊκός κύκλος επηρεάζει τα συμπτώματα του PTSD θα μπορούσε να είναι χρήσιμη τόσο για τους κλινικούς ιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Σύμφωνα με την ίδια: «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι κλινικοί γιατροί θα ήθελαν να μάθουν, ώστε να μπορούν να μεταδώσουν αυτή τη γνώση ως μέρος της ψυχοεκπαίδευσης», είπε ο Rieder. «Για τις γυναίκες που κάνουν φυσικά ποδήλατο, μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσουν πώς ο εμμηνορροϊκός κύκλος επηρεάζει τα συμπτώματά τους. Όταν μπορείς να εξηγήσεις τι συμβαίνει βιολογικά, συχνά γίνεται λιγότερο απειλητικό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Αγγελική  Πετροπούλου στο Healthweb.gr: Βιώνουμε μετατραυματικό στρες λόγω καραντίνας  

Το PTSD συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών

Σπανίως το μετατραυματικό στρες είναι ικανό να δικαιολογήσει παραβατικές συμπεριφορές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.