Σεξουαλική Υγεία

PTSD Καρκίνος ωοθηκών: Γυναίκες με διαταραχή μετατραυματικού στρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών [vid]

PTSD Καρκίνος ωοθηκών: Γυναίκες με διαταραχή μετατραυματικού στρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών [vid]

PTSD Καρκίνος ωοθηκών: Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που παρουσίασαν έξι ή και περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών από τις γυναίκες που δεν είχαν ποτέ εκτεθεί σε τραύμα.

Θα μπορούσε μια τραυματική εμπειρία να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών; Ερευνητές στη σχολή Δημόσιας Υγείας «Chan» του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και το Moffitt Cancer Center διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν έξι ή περισσότερα συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών αργότερα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν αναφέρει συμπτώματα PTSD. Επίσης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια πιο επιθετική μορφή καρκίνου.

  • Η μελέτη και τα ερευνητικά ευρήματα – PTSD και Καρκίνος των ωοθηκών

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 50.000 γυναίκες. Νωρίς στη μελέτη, οι γυναίκες κλήθηκαν να προσδιορίσουν την πιο αγχωτική εμπειρία στη ζωή τους και τυχόν συμπτώματα PTSD που είχαν βιώσει μετά από αυτό το συμβάν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα προκειμένου να δουν ποια από τις γυναίκες ανέπτυξε καρκίνο των ωοθηκών. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Research, διαπίστωσε ότι ο υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου υπήρχε ακόμη και αν τα συμπτώματα PTSD μιας γυναίκας είχαν εμφανιστεί δεκαετίες νωρίτερα.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες που εμφάνισαν έξι-επτά συμπτώματα που σχετίζονται με PTSD διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της πιο κοινής και επιθετικής μορφής καρκίνου των ωοθηκών. “Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, πρέπει να καταλάβουμε, εάν η επιτυχής θεραπεία της PTSD θα μειώσει αυτόν τον κίνδυνο και εάν άλλοι τύποι στρες είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Andrea Roberts από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

  • Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του PTSD βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο πιο θανατηφόρος γυναικολογικός καρκίνος και η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος συνδέεται με την ταχύτερη ανάπτυξη όγκων στις ωοθήκες.

“Ο καρκίνος τον ωοθηκών αποκαλείται από πολλούς ‘σιωπηρός δολοφόνος’ καθώς η διάγνωσή του στα πρώιμα στάδια είναι δυσχερής, η πρόληψή του όμως είναι ευκολότερη, εφόσον προσδιοριστούν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου”, δήλωσε η Λάουρα Κουμπζάνσκι, μια από τις συντάκτριες της μελέτης και καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς στη σχολή Δημόσιας Υγείας «Chan» του Πανεπιστημίου του Harvard.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο σύνδεσμος μεταξύ εντερικής μικροχλωρίδας και κατάθλιψης

Νέα στοιχεία για τη σύνδεση έντονης άσκησης και μακροζωίας

Η θάλασσα είναι ο τόπος που γαληνεύουν το σώμα και η ψυχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σεξουαλική ζωή : Έτσι επηρεάζει η ασθένεια Peyronie

Σεξουαλική ζωή : Η νόσος του Peyronie είναι όταν σχηματίζονται πλάκες (ιστός ουλής) κάτω από το δέρμα του πέους και προκαλούν κάμψη. Η διαβίωση με αυτήν την κατάσταση συχνά περιλαμβάνει πόνο και αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία που μπορούν να επηρεάσουν την προσωπική οικειότητα, τις σχέσεις σας και την ψυχική υγεία.

Πώς συνδέεται η χορτοφαγία με τη σεξουαλική επίδοση

Σεξ και χορτοφαγία: «Δεν πρόκειται για μία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη αλλά τα αποτελέσματα που βλέπουμε είναι πολύ συναρπαστικά. Νομίζω ότι αυτό θα ξυπνήσει πολλούς ανθρώπους», είπε ο ουρολόγος, Άαρον Σπιτς.

Σεξουαλική ζωή : Η σπουδαιότητα της στην εργασία

Σεξουαλική ζωή : Η διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής στο σπίτι ενισχύει την ικανοποίηση και την αφοσίωση των εργαζομένων στο γραφείο, υπογραμμίζοντας την αξία μιας ισχυρής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και επαγγελματικής ζωής.

Επηρεάζει η συχνότητα του σεξ την ικανοποίηση των συντρόφων;

Σεξ: Η τακτική σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό σας με τον σύντροφό σας και να διατηρήσει τη σχέση σας υγιή. Πόσο συχνά όμως συνδέονται ερωτικά οι σύντροφοι; Επιπλέον, μπορεί το σεξ να αυξήσει την ικανοποίηση των συντρόφων από τη σχέση;

Σεξουαλική ζωή : Όσα χρειάζονται οι γυναίκες για να είναι ευτυχισμένες

Σεξουαλική ζωή :Αλλά αν δεν έχετε πάντα  τη διάθεση  να κάνετε  σεξ , δεν είστε μόνοι. Πολλές γυναίκες έχουν κυμαινόμενες σεξουαλικές ορμές, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από μεγαλύτερα ζητήματα,

Τα πιο κοινά κολπικά προβλήματα

Υγεία του κόλπου: Η κολπική υγεία δεν αφορά και δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική σας ζωή. Μάθετε στο κείμενο που ακολουθεί για τους συνήθεις παράγοντες που επηρεάζουν την κολπική υγεία και αναζητήστε τους κατάλληλους τρόπους ώστε να την ενισχύσετε. Εάν ανησυχείτε για την υγεία του κόλπου σας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας προκειμένου να λάβετε τις κατάλληλες κατευθύνσεις.

Σεξουαλική ζωή : Τα οφέλη της στον οργανισμό

Σεξουαλική ζωή : Η πράξη του σεξ μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του πυελικού σας εδάφους για τους άνδρες και στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση είναι λιγότερο πιθανό να έχουν σημαντική κολπική ατροφία.

Επώδυνο σεξ μετά την εμμηνόπαυση

Δυσπαρευνία Αίτια: Η δυσπαρευνία, ο όρος για το επώδυνο κολπικό σεξ, είναι αρκετά συχνή. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά οι έρευνες για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν βρίσκονται σε ορμονική θεραπεία αναφέρουν συχνότητα δυσπαρευνίας σε ποσοστό 20 έως 30 τοις εκατό.