Επιστημονικά Νέα

Αϋπνία εγκεφαλικό: Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια Commonwealth, τα συμπτώματα αϋπνίας, όπως δυσκολία στον ύπνο, παραμονή στον ύπνο ή πολύ νωρίς ξύπνημα, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτός ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για άτομα κάτω των 50 ετών. Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην επεξεργασία της μνήμης, την κυτταρική επισκευή και την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Διαταραχές στο σύστημα ύπνου, που προκαλούνται από αϋπνία, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία.

Αϋπνία και κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 31.000 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με τις δυσκολίες ύπνου τους και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με ένα έως τέσσερα συμπτώματα αϋπνίας είχαν 16% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνα χωρίς συμπτώματα, ενώ εκείνα με πέντε έως οκτώ συμπτώματα είχαν 51% αυξημένο κίνδυνο. Η σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων και του εγκεφαλικού ήταν ιδιαίτερα ισχυρή για τους νεότερους ασθενείς, οι οποίοι είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνους χωρίς συμπτώματα.

Η μελέτη έλαβε υπόψη και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως η χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, ασθενείς με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα κάτω των 50 ετών έτειναν να αναφέρουν περισσότερα συμπτώματα αϋπνίας, ενώ τα άτομα άνω των 50 είχαν επιπλέον συνεισφέροντες στον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology, υπογραμμίζουν τη σημασία του καλού ύπνου για τη συνολική υγεία. Ο επαρκής ύπνος βελτιώνει τη μνήμη, την ικανότητα μάθησης και τη γενική ευεξία. Οι γνωσιακές συμπεριφορικές θεραπείες που στοχεύουν σε προβλήματα ύπνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου προτείνει πολλές συμβουλές για τη διατήρηση υγιεινών συνηθειών ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, της αποφυγής της υπερβολικής καφεΐνης και των μεγάλων γευμάτων πριν τον ύπνο, της καθιέρωσης μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο και της τακτικής άσκησης. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για συμπτώματα αϋπνίας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η αγνόησή τους μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένα προβλήματα ύπνου. Είναι σημαντικό να συζητήσετε τα συμπτώματα αϋπνίας με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να βρείτε μια κατάλληλη λύση.

Συνοπτικά, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού. Εστιάζοντας στην ποιότητα του ύπνου και αναζητώντας κατάλληλες θεραπείες, τα άτομα μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την ψυχική υγεία;

Ξεχάστε την σοκολάτα και δοκιμάστε τρούφες κολοκύθας

Πόσο σημαντικός θεωρείται ο αυνανισμός για την υγεία;

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πώς να μάθετε εάν έχετε ρήξη χιαστού;

Ρήξη χιαστού: Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL),  είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και ήχο σκασμού.

Μελέτη δείχνει τις επιζήμιες επιπτώσεις της μακροχρόνιας Covid στην εκπαίδευση και τη ζωή των παιδιών και των νέων

«Η ακρόαση και η επικύρωση των εμπειριών παιδιών και νέων με μακροχρόνια COVID είναι ζωτικής σημασίας». Οι ερευνητές θα ήθελαν ιδιαιτέρως να ευχαριστήσουν όλα τα παιδιά, τους νέους και τους γονείς που συμμετείχαν σε συνεντεύξεις, ειδικά καθώς πολλοί εξακολουθούσαν να επηρεάζονται πολύ από τα μακροχρόνια συμπτώματά τους COVID και είχαν περιορισμένους φυσικούς και γνωστικούς πόρους.