Επιστημονικά Νέα

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Σύνδεση με 6 εκατομμύρια πρόωρους τοκετούς ετησίως

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Σύνδεση με 6 εκατομμύρια πρόωρους τοκετούς ετησίως

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα παγκοσμίως. Πλέον της περιβαλλοντικής καταστροφής, συνδέεται με 6 εκατομμύρια πρόωρους τοκετούς κάθε χρόνο.

Μια νέα μελέτη συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με σχεδόν 6 εκατομμύρια πρόωρους τοκετούς και σχεδόν 3 εκατομμύρια ελλιποβαρή βρέφη σε 1 χρόνο. Η μελέτη υποδεικνύει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στο εσωτερικό, κυρίως από εστίες μαγειρέματος, οδηγεί τα δύο τρίτα αυτών των περιγεννητικών προβλημάτων. Ενώ οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.

 

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Μια νέα παγκόσμια επιβάρυνση των ασθενειών παρέχει την πιο σε βάθος ματιά στην επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πρόωρους τοκετούς και νεογνά με χαμηλό βάρος. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ συνέγραψαν την έρευνα. Η μελέτη εμφανίζεται στο PLOS Medicine. Διαπιστώνεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέθηκε με σχεδόν 6 εκατομμύρια πρόωρους τοκετούς και σχεδόν 3 εκατομμύρια μωρά με χαμηλό βάρος το 2019. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτή είναι επίσης η πρώτη μελέτη που ανέλυσε τα περιγεννητικά αποτελέσματα λόγω των επιπτώσεων τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία προέρχεται κυρίως από τις εστίες μαγειρέματος. Η ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων μπορεί να ευθύνεται για τα δύο τρίτα των πρόωρων και λιποβαρών νεογνών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι κάθε χρόνο γεννιούνται περίπου 15 εκατομμύρια πρόωρα μωρά με αξιόπιστη πηγή. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τους πρόωρους τοκετούς είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 5 ετών, με αποτέλεσμα περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους το 2015. Το χαμηλό βάρος γέννησης έχει επίσης συσχετίσεις με μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας ενηλικίωσης. Η τρέχουσα μελέτη εξετάζει τις σχέσεις μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αρκετών σημαντικών περιγεννητικών δεικτών υγείας, όπως ο πρόωρος τοκετός, η ηλικία κύησης κατά τη γέννηση, το βάρος γέννησης και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 99% της παγκόσμιας εμπιστοσύνης του πληθυσμού αναπνέει αέρα που υπολείπεται των προτύπων ασφαλείας του οργανισμού. Την ίδια στιγμή, όσοι που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη έκθεση. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 4,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Ο ΠΟΥ υπολογίζει επίσης ότι 3,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι συμβαίνουν ετησίως λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους, όπως ο καπνός από τις φωτιές στο μαγείρεμα. Και πάλι, αυτό συμβαίνει κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι η σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αυτές τις δύο περιοχές θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης κατά 78%. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι συχνότερη στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, δύο περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρων γεννήσεων παγκοσμίως. Τα περιγεννητικά ζητήματα από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επίσης κοινά σε πιο ανεπτυγμένες περιοχές. Η μελέτη αναφέρει ότι συνέβαλε σε σχεδόν 12.000 πρόωρους τοκετούς στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tα CDC των ΗΠΑ καλούν τις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν έναντι της covid-19

Η κυβέρνηση της Κίνας σκληραίνει την στάση της απέναντι στις εκτρώσεις

Τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα ενδέχεται να εμφανίσουν επικίνδυνες φλεγμονές

Η πανδημία και οι τελευταίες εξελίξεις αποτρέπουν τις γεννήσεις στο νοσοκομείο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.