Επιστημονικά Νέα

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη λόγω ρύπανσης

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη λόγω ρύπανσης

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Ένα οξύμωρο παρουσιάζεται στην Καλιφόρνια. Ηλικιωμένοι που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 λόγω ρύπανσης.

Οι ηλικιωμένοι της Καλιφόρνια που ζουν σε κοινότητες με κακή ποιότητα αέρα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει ακόμη και για όσους ασχολούνται με φυσικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Όπως φαίνεται, μια σύνθετη και χρόνια μεταβολική διαταραχή προκαλείται από αντίσταση στην ινσουλίνη και κυτταρική δυσλειτουργία. Παρόλο που η ανάπτυξη του διαβήτη συνήθως σχετίζεται με την παχυσαρκία και την σωματική αδράνεια, τα αίτια είναι πολύπλοκα. Πρόσφατη έρευνα πρότεινε ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου παίζουν επίσης ρόλο. Εδώ εμπίπτει και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πώς ρισκάρουν όσοι ασκούνται υπαίθρια;

“Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη που σχετίζεται με το Ο3 ήταν 1,5 φορές υψηλότερος στην ομάδα δραστηριοτήτων με υψηλότερο υπαίθριο χώρο. Το ίδιο συνέβη ακόμη και στην ομάδα χαμηλότερης δραστηριότητας. Υπάρχει ένας αξιοσημείωτα υψηλότερος κίνδυνος σε σύγκριση με εκείνους που ζουν σε λιγότερο μολυσμένες κοινότητες”. Αυτό δήλωσε η Dr. Beate Ritz, καθηγήτρια επιδημιολογίας UCLA . Η Ritz συν-συνέγραψε την έρευνα. “Η φυσική δραστηριότητα είναι γνωστή και ευρέως αναγνωρισμένη για τα οφέλη της στην υγεία. Ωστόσο οι ευεργετικές επιπτώσεις που έχουν οι εξωτερικές φυσικές δραστηριότητες στην ανθρώπινη υγεία μπορεί να πρέπει να σταθμιστούν έναντι των βλαβερών επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περιοχές που επηρεάζονται από υψηλά επίπεδα ρύπανσης.”

Οι ερευνητές από UCLA, Berkeley, Irvine και San Francisco επικεντρώθηκαν στους κατοίκους μιας περιοχής με έξι κομητείες στο Σακραμέντο. Όλοι ήταν ηλικιωμένοι Μεξικανο-Αμερικανοί, ηλικίας 60 ετών και άνω. Εξετάστηκαν οι πληροφορίες υγείας που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι το 2007 σε τακτική βάση. Επίσης μελετήθηκε η ρύπανση, η ποιότητα του αέρα και τα επίπεδα κυκλοφορίας στις ίδιες γειτονιές. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι από σχεδόν 1.800 άτομα που ερωτήθηκαν, 186 ανέπτυξαν διαβήτη. Τα άτομα που εμφάνισαν διαβήτη ζούσαν σε κοινότητες με υψηλότερη έκθεση στο όζον. Ήταν εκείνοι που είχαν περισσότερες πιθανότητες να ασκηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Ανάμεσα στις ασκήσεις ήταν η ενασχόληση με την κηπουρική, το περπάτημα, το κολύμπι και ο χορός. Επίσης κυνήγι, κάμπινγκ και βαρκάδα, όπως και γκολφ είναι δραστηριότητες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Δυστυχώς, ένα είναι βέβαιο. Καθίσταται σαφές ότι ακόμη και όσοι ασκούνται βρίσκονται σε κίνδυνο. Κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη λόγω της κακής ποιότητας του αέρα. Το οξύμωρο είναι ότι ασκούνται ακριβώς για να αποφύγουν παρόμοια προβλήματα. Αυτά τα ευρήματα έχουν μεγάλη σημασία για την προστασία της δημόσιας υγείας. Απαιτούνται πολιτικές και στρατηγικές για τη μείωση της έκθεσης στο όζον στις κοινότητες. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη για την υγεία από την σωματική δραστηριότητα δεν θα μειωθούν από την έκθεση στη ρύπανση, ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατάλληλη διατροφή για διαβητικούς είναι υγιεινή & πλούσια σε γεύση

Η διατήρηση ενός ορισμένου ποσοστού απώλειας βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική εξακολουθεί να παρέχει οφέλη για τους ασθενείς

Νέα έρευνα για τη σύνδεση κορωνοϊού και διαβήτη

Αντιφλεγμονώδης διατροφή - ασπίδα για καρκίνο και διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

1 στους 2 ασθενείς με Covid εμφανίζει συμπτώματα που επιμένουν ως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας ανασκόπησης από το Penn State College of Medicine, όσοι νόσησαν από τον ιό αντιμετώπισαν μια σειρά προβλημάτων υγείας. Οι επιπλοκές επηρέασαν τη γενική ευημερία των ασθενών, την κινητικότητά τους ή την οργανική τους λειτουργικότητα. Συνολικά, ένας στους δύο επιζώντες από COVID αντιμετώπισε μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου. Τα ποσοστά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά από ένα μήνα έως έξι ή περισσότερους μήνες μετά την ασθένεια.

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Δεδομένης της αυξανόμενης πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με χρόνιες ασθένειες, οι ερευνητές συνιστούν την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσής τους, όπως αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής, περιορισμούς στο μάρκετινγκ, αλλαγές στις επισημάνσεις των συσκευασιών και φόρους στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Υποστηρίζουν επίσης προγράμματα και πολιτικές για την αύξηση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των ανεπεξεργαστων τροφίμων, ιδιαίτερα μεταξύ των μειονοτήτων.

Η πανδημία στέρησε έναν γονέα ή φροντιστή σε περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ορφάνια: Σε 15 μήνες, 120.630 παιδιά στις ΗΠΑ βίωσαν τον θάνατο ενός κύριου φροντιστή, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και των γιαγιάδων που τους παρείχαν βασικές ανάγκες, λόγω θανάτου που σχετίζεται με την Covid.

Γιατί τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ή το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού διατρέχουν τουλάχιστον μέτριο κίνδυνο έκθεσης σε πλημμύρες. Μετά την ξηρασία, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες στοιχίζουν παγκοσμίως περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη καιρική καταστροφή.

Εμβόλιο κατά της covid-19 ετοιμάζει η Νότιος Αφρική - Θα ταιριάζει σε ζεστά κλίματα

Αλλού στην ήπειρο, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων Covid, όπως στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα προς τη Σενεγάλη. «Η Αφρική πρέπει να γίνει αυτόνομη κατά τα επόμενα 20 χρόνια στην παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο Friede. «Αυτό πρέπει να γίνει, τελικά».

Ερευνητές συνδέουν την ποιότητα του ύπνου με την ψυχική ασθένεια μέσα από ιχνηλάτες δραστηριότητας καρπού

Ύπνος Ψυχική υγεία: O τρόπος του ύπνου, η διάρκεια, η ποιότητα, η μεταβλητότητα και άλλα, σχετίζονται με διαγνώσεις ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρησιμοποίησε δεδομένα ιχνηλάτη καρπού για την παρακολούθηση του ύπνου των συμμετεχόντων.