Καινοτομία

Νανοτεχνολογία: Πώς αποτρέπονται οι πρόωροι τοκετοί

Νανοτεχνολογία: Πώς αποτρέπονται οι πρόωροι τοκετοί

Η κολπικά χορηγούμενη θεραπεία περιέχει νανοσωματίδια (δισεκατομμυριοστό του μέτρου) σωματίδια φαρμάκων που διαπερνούν εύκολα το κολπικό τοίχωμα για να φθάσουν στους μύες της μήτρας και να τους εμποδίσουν να συστέλλονται.

Νανοτεχνολογία: Σε μια μελέτη σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine λένε ότι έχουν αναπτύξει μια μικρή, αλλά αποτελεσματική μέθοδο για την πρόληψη της πρόωρης γέννησης. Η κολπικά χορηγούμενη θεραπεία περιέχει νανοσωματίδια (δισεκατομμυριοστό του μέτρου) σωματίδια φαρμάκων που διαπερνούν εύκολα το κολπικό τοίχωμα για να φθάσουν στους μύες της μήτρας και να τους εμποδίσουν να συστέλλονται.

Εάν αποδειχθεί αποτελεσματική στους ανθρώπους, η θεραπεία θα μπορούσε να είναι μία από τις μόνες διαθέσιμες κλινικές επιλογές για την πρόληψη πρόωρου τοκετού. Το FDA συνέστησε την απομάκρυνση του Makena (17-υδροξυπρογεστερόνη καπροϊκό), το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο για το σκοπό αυτό, από την αγορά.  Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 13 Ιανουαρίου στο Science Translational Medicine.

Υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια πρόωρες γεννήσεις κάθε χρόνο, καθιστώντας την τη νούμερο ένα αιτία βρεφικής θνησιμότητας παγκοσμίως. Λίγοι δείκτες μπορούν να προβλέψουν ποιες κυήσεις θα οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, αλλά η φλεγμονή στην αναπαραγωγική οδό είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει περίπου στο ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων. Αυτό το σύμπτωμα όχι μόνο θέτει τα μωρά σε κίνδυνο να γεννηθούν με χαμηλά βάρη γέννησης και υπανάπτυκτες πνεύμονες, αλλά έχει επίσης συνδεθεί με εγκεφαλικούς τραυματισμούς στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η πρόσφατα αναφερθείσα πειραματική θεραπεία χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Johns Hopkins Center for Nanomedicine. Τα δραστικά συστατικά του είναι δύο φάρμακα: η προγεστερόνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει την αναπαραγωγή των γυναικών και η τριχοστατίνη Α (TSA), ένας αναστολέας της αποακετυλάσης της ιστόνης (HDAC) που ρυθμίζει την έκφραση του γονιδίου. Για την προετοιμασία της θεραπείας, τα φάρμακα αλέθονται πρώτα σε μικροσκοπικούς κρυστάλλους, με διάμετρο περίπου 200-300ννόμετρα ή μικρότερα από ένα τυπικό βακτήριο. Στη συνέχεια, οι νανοκρύσταλλοι επικαλύπτονται με μια σταθεροποιητική ένωση που τους εμποδίζει να πιαστούν στα προστατευτικά στρώματα βλέννας του σώματος που απορροφούν και σκουπίζουν ξένα σωματίδια.

“Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ λιγότερα ναρκωτικά για να φτάσουμε αποτελεσματικά σε άλλα μέρη της γυναικείας αναπαραγωγικής οδού”, λέει η Laura Ensign, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας με δευτεροβάθμιο ραντεβού στη γυναικολογία και μαιευτική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. , συν-συγγραφέας της μελέτης, και ειδικός στα συστήματα νανοϊατρικής και παράδοσης φαρμάκων.

Για να δοκιμάσουν τη θεραπεία τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια που είχαν σχεδιαστεί για να μιμούνται καταστάσεις που σχετίζονται με τη φλεγμονή που θα οδηγούσαν σε πρόωρο τοκετό στους ανθρώπους. Διαπίστωσαν ότι η πειραματική θεραπεία εμπόδισε τα ποντίκια να εισέλθουν στον πρόωρο τοκετό. Οι νευρολογικές εξετάσεις των νεογνών ποντικών που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν λάβει τη θεραπεία δεν αποκάλυψαν ανωμαλίες.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν επίσης το συνδυασμό φαρμάκων σε ανθρώπινα κύτταρα μήτρας που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο. Ο συνδυασμός φαρμάκων, αναφέρουν, μείωσε τις συστολές στα δείγματα δοκιμής. Πρόσθετες εργαστηριακές δοκιμές της πειραματικής θεραπείας προγραμματίζονται για την αξιολόγηση της ασφάλειάς της προτού εξεταστούν δοκιμές σε ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εκτιμήσεις ομάδας ερευνητών του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ για την εξέλιξη της πανδημίας

Μάσκες νανοτεχνολογίας για να αντιμετωπιστεί η διάδοση του κοροναϊού

Όταν η τεχνολογία μετατρέπει τις επεμβάσεις σε υπόθεση ρουτίνας

Καινοτομία Μεξικανών επιχειρηματιών για την προστασία του περιβάλλοντος

Το οικολογικό δέρμα από φύλλα κάκτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ρούχα, αξεσουάρ (τσάντες και παπούτσια), έπιπλα και αξεσουάρ αυτοκινήτου. Είναι ευέλικτο, δροσερό και ανθεκτικό. H αφή και η αίσθησή του είναι παρόμοια με το δέρμα που ξέρουμε ως τώρα.