Επιστημονικά Νέα

Άτμισμα: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που προκαλεί το άτμισμα;

Άτμισμα: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που προκαλεί το άτμισμα;

Άτμισμα: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνήθως περιέχουν ένα υγρό διάλυμα που συχνά περιλαμβάνει νικοτίνη, αρωματικές ύλες και άλλες χημικές ουσίες.

Το άτμισμα, γνωστό και ως χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, περιλαμβάνει την εισπνοή και την εκπνοή αερολύματος που παράγεται από ηλεκτρονικές συσκευές. Ενώ αρχικά κυκλοφορούσε ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα, υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες και πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με το άτμισμα.

Ακολουθεί μια επισκόπηση του ατμίσματος και των συνεπειών του

  • Σύνθεση και εισπνοή: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνήθως περιέχουν ένα υγρό διάλυμα που συχνά περιλαμβάνει νικοτίνη, αρωματικές ύλες και άλλες χημικές ουσίες. Όταν θερμαίνεται, αυτό το υγρό μετατρέπεται σε αεροζόλ που οι χρήστες εισπνέουν στους πνεύμονές τους. Η εισπνοή αυτών των αερολυμάτων εκθέτει τους χρήστες σε διάφορες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών και εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων.
  • Εθισμός στη νικοτίνη: Οι συσκευές ατμίσματος συχνά περιέχουν νικοτίνη, μια εθιστική ουσία που βρίσκεται στον καπνό. Ο εθισμός στη νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση και συμπτώματα στέρησης κατά την προσπάθεια διακοπής. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε νεαρά άτομα και να συμβάλει στην έναρξη του παραδοσιακού καπνίσματος τσιγάρων.
  • Κίνδυνοι για την υγεία: Το άτμισμα έχει συνδεθεί με πολλές ανησυχίες για την υγεία. Η εισπνοή αερολυμάτων μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, οδηγώντας σε αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα, συριγμό και δύσπνοια. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν μια συσχέτιση μεταξύ του ατμού και του τραυματισμού των πνευμόνων, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή ο πνευμονικός τραυματισμός που σχετίζεται με το άτμισμα (EVALI), που χαρακτηρίζεται από σοβαρή πνευμονική βλάβη και αναπνευστική δυσχέρεια.
  • Άγνωστες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: Δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχετικά νέα προϊόντα, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διερεύνηση πιθανών συνδέσεων μεταξύ του ατμίσματος και διαφόρων καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των πνευμονικών παθήσεων και του καρκίνου.
  • Έκκληση για νέους και  κάπνισμα: Το μάρκετινγκ και οι ελκυστικές γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν συμβάλει στη δημοτικότητά τους μεταξύ των νέων. Έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι το άτμισμα μπορεί να χρησιμεύσει ως πύλη στο παραδοσιακό κάπνισμα, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μετάβασης σε εύφλεκτα τσιγάρα.
  • Κανονισμός και Ασφάλεια: Η ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ποικίλλει σε διάφορες δικαιοδοσίες. Ενώ ορισμένες χώρες έχουν εφαρμόσει αυστηρότερους κανονισμούς για τη διαφήμιση, τις πωλήσεις και τα πρότυπα προϊόντων, άλλες έχουν πιο επιεικές πολιτικές. Η έλλειψη ρύθμισης μπορεί να οδηγήσει σε ασυνεπή ποιότητα και ασφάλεια του προϊόντος, εγείροντας ανησυχίες για πιθανή βλάβη που σχετίζεται με συσκευές ατμίσματος και ηλεκτρονικά υγρά.

  • Βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος: Ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο ως βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος, τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στη βοήθεια των καπνιστών είναι περιορισμένα. Η χρήση εγκεκριμένων από τον FDA φαρμάκων διακοπής του καπνίσματος και η υποστήριξη συμπεριφοράς από επαγγελματίες υγείας παραμένει η συνιστώμενη προσέγγιση για τη διακοπή του καπνίσματος.
  • Έκθεση από δεύτερο χέρι: Παρόμοια με τον παραδοσιακό καπνό του τσιγάρου, η παθητική έκθεση σε αερολύματα ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Τα αερολύματα που εκπέμπονται κατά το άτμισμα μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες που μπορούν να εισπνεύσουν από μη χρήστες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ατόμων με αναπνευστικές παθήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα στοιχεία, είναι γενικά σκόπιμο να είστε προσεκτικοί σχετικά με το άτμισμα. Εάν είστε μη καπνιστής, είναι καλύτερο να αποφύγετε εντελώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Εάν είστε καπνιστής που θέλει να κόψει το κάπνισμα, συνιστάται να συμβουλευτείτε επαγγελματίες υγείας που μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με μεθόδους διακοπής του καπνίσματος που βασίζονται σε στοιχεία.

Είναι σημαντικό για τους ρυθμιστικούς φορείς να συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αξιολογούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμού στην υγεία, να εφαρμόζουν αποτελεσματικούς κανονισμούς και να ευαισθητοποιούν το κοινό σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτά τα προϊόντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μύθοι που καταρρίφθηκαν από γυναικολόγους και αφορούν την αναπαραγωγική υγεία

Το ποσοστό καπνίσματος ενηλίκων στις ΗΠΑ σημειώνει νέο χαμηλό όλων των εποχών

Το άτμισμα με μενθόλη προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες

Vaping: Νέα μέτρα για την πάταξη της παράνομης πώλησης σε εφήβους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.