Επιστημονικά Νέα

Αθλητισμός: Η άσκηση μετά το εμβόλιο ενισχύει την ανοσολογική απόκριση [vid]

Αθλητισμός: Η άσκηση μετά το εμβόλιο ενισχύει την ανοσολογική απόκριση [vid]

Αθλητισμός: Μια βόλτα 90 λεπτών, τρέξιμο ή ποδήλατο μετά τον εμβολιασμό μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση του σώματός σας.

Το να κάνετε ένα μακρύ, γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο μετά το επόμενο εμβόλιο κατά του Covid ή της γρίπης μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη του εμβολίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη άσκησης και ανοσοποίησης. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 70 άτομα και περίπου 80 ποντίκια, εξέτασε τις αποκρίσεις αντισωμάτων μετά από το εμβόλιο της γρίπης ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech για τον Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ασκήθηκαν για 90 λεπτά αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα από τους ανθρώπους που δεν το έκαναν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι προκαταρκτικά και πρέπει να δοκιμαστούν σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Αλλά τα ευρήματα προσθέτουν σε αυξανόμενες ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι το να είμαστε σωματικά δραστήριοι μπορεί να ωθήσει το σώμα μας να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στα εμβόλια της γρίπης και του Covid.

Η άσκηση αλλάζει «σχεδόν όλα» τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας

Η σχέση μεταξύ άσκησης και ανοσίας είναι, γενικά, καλά εδραιωμένη. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μας προστατεύει από το κρυολόγημα και άλλες ήπιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Το να είμαστε σε φόρμα μπορεί επίσης να μειώσει τη σοβαρότητα μιας λοίμωξης εάν αρρωστήσουμε. Από την άλλη πλευρά, η ακραία άσκηση μπορεί να υπονομεύσει την ανοσία μας. Οι δρομείς μαραθωνίου συχνά αναφέρουν ότι αρρωσταίνουν μετά από αγώνες και τα ποντίκια εργαστηρίου που τρέχουν μέχρι την απόλυτη εξάντληση τείνουν να γίνονται πιο ευαίσθητα στη γρίπη από τα ζώα που δεν ασκούνται.

Συνολικά, ωστόσο, η άσκηση φαίνεται να προσφέρει μια ισχυρή ώθηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. «Η συμπεριφορά σχεδόν όλων των πληθυσμών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στην κυκλοφορία του αίματος αλλάζει κατά κάποιο τρόπο κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση», κατέληξε στο συμπέρασμα μια πρόσφατη ανασκόπηση προηγούμενης έρευνας για το θέμα. Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η άσκηση μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόκριση του εμβολίου. Σε προηγούμενες μελέτες, η εκτέλεση ασκήσεων χεριών πριν από ένα εμβόλιο γρίπης αύξησε τα επίπεδα των αντισωμάτων και των εξειδικευμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Υπάρχει σωστή «δόση» άσκησης;

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Brain, Behavior, and Immunity, μια ομάδα ανοσοβιολόγων και επιστημόνων άσκησης στο Iowa State University στο Ames της Αϊόβα, ζήτησε από άτομα που έκαναν εμβόλιο για τη γρίπη ή τον Covid να ασκηθούν. Ξεκίνησαν προσκαλώντας δεκάδες υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 87 ετών που είπαν ότι ασκούνταν περιστασιακά να έρθουν στο εργαστήριο για εμβόλιο γρίπης. Οι επιστήμονες συντονίστηκαν επίσης με τις τοπικές τοποθεσίες εμβολιασμού κατά του Covid για να βρουν 28 άνδρες και γυναίκες που έκαναν τα πρώτα τους εμβόλια κατά του Covid. Πριν από τους εμβολιασμούς, πήραν αίμα από όλους τους εθελοντές για να ελέγξουν τα επίπεδα αντισωμάτων.

Στη συνέχεια, ανέθεσαν τυχαία σε όλους είτε να κάθονται είτε να ασκούνται για 90 λεπτά μετά τον εμβολιασμό τους. Έθεσαν ως όριο άσκησης τα 90 λεπτά, επειδή αδημοσίευτη έρευνα από το εργαστήριό τους πρότεινε ότι αύξησε σημαντικά την παραγωγή μιας ουσίας στο αίμα που ονομάζεται ιντερφερόνη άλφα που μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ανοσοκυττάρων. Οι εθελοντές που ασκήθηκαν οδήγησαν ένα στατικό ποδήλατο ή περπάτησαν γρήγορα για 90 λεπτά μετά τον εμβολιασμό τους, είτε στο εργαστήριο είτε έξω στα πεζοδρόμια κοντά στις τοποθεσίες εμβολιασμού για τον Covid. Ασκήθηκαν με στόχο να διατηρήσουν τους καρδιακούς παλμούς τους μεταξύ 120 και 140 παλμών το λεπτό. Αλλά οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από μερικούς από τους εθελοντές που έκαναν αντιγριπικό εμβόλιο να κάνουν ιππασία για 45 λεπτά, για να δουν αν η πιο σύντομη προπόνηση θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική στην ενίσχυση της ανοσίας.

Επειδή τα επίπεδα αντισωμάτων τείνουν να αυξάνονται τις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, οι ερευνητές πήραν αίμα από όλους ξανά δύο και τέσσερις εβδομάδες μετά τους εμβολιασμούς τους.

45 λεπτά δεν είναι αρκετά

Μετά από ένα μήνα, τα επίπεδα αντισωμάτων όλων για τη γρίπη ή το εμβόλιο Covid αυξήθηκαν σημαντικά, όπως αναμενόταν μετά το εμβόλιο. Αλλά ήταν υψηλότερα στους άνδρες και τις γυναίκες που είχαν ασκηθεί για 90 λεπτά αμέσως μετά τον εμβολιασμό. Αυτό το επίδομα αντισωμάτων δεν ήταν τεράστιο. «Αλλά ήταν στατιστικά σημαντικό», είπε η Marian Kohut, καθηγήτρια κινησιολογίας και μέλος του Ινστιτούτου Nanovaccine στην Πολιτεία της Αϊόβα, η οποία επέβλεψε τη νέα μελέτη. Οι άνθρωποι που ασκούνταν επίσης δεν ανέφεραν πρόσθετες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό τους. (Ούτε είχαν λιγότερες παρενέργειες.)

Το εύρημα των αποτελεσμάτων, λοιπόν, είναι ότι «εάν έχετε τον χρόνο και ένα ασφαλές μέρος για να ασκηθείτε μετά τον εμβολιασμό σας», μια μέτρια άσκηση 90 λεπτών μπορεί να κάνει την ανταπόκρισή σας στο εμβόλιο μεγαλύτερη, είπε η Δρ Kohut.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γιόγκα είναι αναλγητική

Κατάθλιψη - Ανεβάστε τη διάθεσή σας με αυτούς τους απλούς τρόπους

Αυτές είναι οι καλύτερες ασκήσεις για την αρθρίτιδα ισχίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Καρδιά σχιζοφρένεια: Η μελέτη αποκάλυψε γενετική επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου σχιζοφρένειας και καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του καπνίσματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου Hidradenitis Suppurativa

"Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS".