Επιστημονικά Νέα

Αστροναύτες διάστημα: Τι αλλαγές επιφέρει στον εγκέφαλο το διαστημικό ταξίδι

Αστροναύτες διάστημα: Τι αλλαγές επιφέρει στον εγκέφαλο το διαστημικό ταξίδι

Αστροναύτες διάστημα: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος των αστροναυτών από εκτεταμένα ταξίδια στο διάστημα.

«Αυτά τα ευρήματα είναι μεγάλης σημασίας, καθώς συνεχίζουμε την εξερεύνηση του διαστήματος», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Χουάν Πιαντίνο, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής (νευρολογίας) στο Oregon Health & Science University School of Medicine, στο Πόρτλαντ. «Σας αναγκάζει επίσης να σκεφτείτε μερικά βασικά θεμελιώδη ερωτήματα της επιστήμης και πώς εξελίχθηκε η ζωή εδώ στη Γη». Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να αξιολογήσουν τους εγκεφάλους 15 αστροναυτών πριν και μετά από εκτεταμένες αποστολές (περίπου έξι μήνες) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι μετρήσεις μαγνητικής τομογραφίας λήφθηκαν πριν από την εκτόξευση και αμέσως μετά την επιστροφή των αστροναυτών στη Γη, και ξανά σε έναν, τρεις και έξι μήνες μετά την επιστροφή τους. Οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου των αστροναυτών συγκρίθηκαν με αυτές 16 ανθρώπων που δεν ταξίδεψαν στο διάστημα. Μετά το πρώτο ταξίδι στο διάστημα, οι εγκέφαλοι των αστροναυτών παρουσίασαν αλλαγές στους περιαγγειακούς χώρους. Αλλά οι εγκέφαλοι των αστροναυτών που είχαν ταξιδέψει και στο παρελθόν στο διαστημικό σταθμό δεν παρουσίασαν αλλαγές.

«Οι έμπειροι αστροναύτες μπορεί να έχουν φτάσει σε κάποιο είδος ομοιόστασης», είπε ο Πιαντίνο σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Παρά τις αλλαγές στους περιαγγειακούς χώρους του εγκεφάλου, οι αστροναύτες δεν είχαν προβλήματα με την ισορροπία ή τις οπτικές μνήμες που μπορεί να υποδηλώνουν βλάβη στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν ηλεκτρονικά στις 5 Μαΐου στο περιοδικό Scientific Reports.

Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί υπό την επίδραση της βαρύτητας της Γης, αλλά η φυσιολογική ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον εγκέφαλο αλλάζει όταν ένα άτομο βρίσκεται στο διάστημα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. «Όλοι προσαρμοστήκαμε για να χρησιμοποιήσουμε τη βαρύτητα προς όφελός μας», είπε ο Piantino. “Η φύση δεν έβαλε τον εγκέφαλό μας στα πόδια μας – τους έβαλε ψηλά. Μόλις αφαιρέσετε τη βαρύτητα από την εξίσωση, τι κάνει αυτό στην ανθρώπινη φυσιολογία;”

Οι περιαγγειακοί χώροι αποτελούν σημαντικό μέρος του φυσικού συστήματος καθαρισμού του εγκεφάλου που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η διεύρυνση αυτών των χώρων συμβαίνει κατά τη γήρανση και έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη άνοιας, τόνισαν οι ερευνητές. «Αυτά τα ευρήματα όχι μόνο βοηθούν στην κατανόηση των θεμελιωδών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης, αλλά και σε ανθρώπους στη Γη που υποφέρουν από ασθένειες που επηρεάζουν την κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού», όπως ο υδροκέφαλος, εξήγησε ο Piantino.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η διαστημική αναιμία και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι γίνεται με το σεξ στο διάστημα;

Ενισχύεται η υγεία των αστροναυτών μέσα από καινοτόμα projects στο Ηνωμένο Βασίλειο

Καλλιεργούνται πιπεριές τσίλι στο διάστημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.