Επιστημονικά Νέα

Διαστημική αναιμία: Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι αστροναύτες στο διάστημα;

Διαστημική αναιμία: Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι αστροναύτες στο διάστημα;

Διαστημική αναιμία: Κατά την άφιξη στο διάστημα, περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται και αυτό συνεχίζεται για όλη τη διάρκεια της αποστολής των αστροναυτών.

Οι αστροναύτες μπορούν να αναπτύξουν μια κατάσταση που ονομάζεται διαστημική αναιμία, επειδή το σώμα τους καταστρέφει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από το κανονικό όταν βρίσκονται στο διάστημα, όπως δείχνει μια πρωτοποριακή μελέτη. Οι αξιολογήσεις 14 αστροναυτών σε διάστημα 6 μηνών μεταξύ των διαστημικών αποστολών διαπίστωσαν ότι 54% περισσότερα αιμοσφαίρια καταστράφηκαν ενώ βρίσκονταν στο διάστημα από ό,τι όταν ήταν στη Γη, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 14 Ιανουαρίου στο Nature Medicine.

Τι είναι η διαστημική αναιμία;

“Η διαστημική αναιμία έχει αναφερθεί με συνέπεια όταν οι αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη από τις πρώτες διαστημικές αποστολές, αλλά δεν ξέραμε γιατί”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Γκάι Τρούντελ του Νοσοκομειακού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Οττάβα στον Καναδά. “Η μελέτη μας δείχνει ότι κατά την άφιξη στο διάστημα, περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται και αυτό συνεχίζεται για όλη τη διάρκεια της αποστολής των αστροναυτών”. Πριν από αυτή τη μελέτη, πιστευόταν ότι η διαστημική αναιμία οφειλόταν στη μετατόπιση υγρού στο πάνω μέρος του σώματος ενός αστροναύτη κατά την άφιξη στο διάστημα.

Οι αστροναύτες χάνουν το 10% του υγρού στα αιμοφόρα αγγεία τους με αυτόν τον τρόπο. Θεωρήθηκε ότι το σώμα τους κατέστρεψε γρήγορα το 10% των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους για να αποκαταστήσει την ισορροπία και ότι ο έλεγχος των ερυθρών αιμοσφαιρίων επέστρεψε στο φυσιολογικό μετά από 10 ημέρες στο διάστημα. Αλλά αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι πρωταρχικό αποτέλεσμα της ύπαρξης στο διάστημα, όχι μόνο το αποτέλεσμα μετατοπίσεων υγρών. Στη Γη, το σώμα μας δημιουργεί και καταστρέφει 2 εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια κάθε δευτερόλεπτο. Αλλά οι αστροναύτες σε αυτή τη μελέτη, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, κατέστρεφαν 3 εκατομμύρια κάθε δευτερόλεπτο ενώ βρίσκονταν στο διάστημα.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

5 από τους 13 αστροναύτες στη μελέτη ήταν κλινικά αναιμικοί όταν επέστρεψαν στη Γη. Σε έναν από τους 14 δεν έγινε αιμοληψία κατά την προσγείωση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η διαστημική αναιμία είναι αναστρέψιμη, με τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να επανέρχονται σταδιακά στο φυσιολογικό τρεις έως τέσσερις μήνες μετά την επιστροφή των αστροναυτών από το διάστημα. “Ευτυχώς, το να έχεις λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια στο διάστημα δεν είναι πρόβλημα όταν το σώμα σου είναι χωρίς βάρος”, είπε ο Τρούντελ σε δελτίο τύπου του νοσοκομείου.

“Όμως όταν προσγειώνεστε στη Γη και ενδεχομένως σε άλλους πλανήτες ή φεγγάρια, η αναιμία που επηρεάζει την ενέργεια, την αντοχή και τη δύναμή σας μπορεί να απειλήσει τους στόχους της αποστολής. Τα αποτελέσματα της αναιμίας γίνονται αισθητά μόνο όταν προσγειωθείτε και πρέπει να αντιμετωπίσετε ξανά τη βαρύτητα.” Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα για ασθενείς που αναπτύσσουν αναιμία μετά από μακροχρόνιες ασθένειες που απαιτούν ανάπαυση στο κρεβάτι. Η ανάπαυση στο κρεβάτι έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αναιμία, αλλά το πώς το κάνει αυτό είναι άγνωστο. Ο μηχανισμός μπορεί να μοιάζει με αυτό που συμβαίνει στη διαστημική αναιμία, σύμφωνα με τον Trudel, ο οποίος σχεδιάζει να διερευνήσει αυτή τη θεωρία σε μελλοντική έρευνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανησυχία στην Ευρώπη για μια διπλή πανδημία

Γονιδιακή θεραπεία ίσως αποβεί λύση για την δρεπανοκυτταρική αναιμία

Παγκόσμια ημέρα σιδηροπενίας 2021-Μαριάννα Πολίτου: Η σιδηροπενία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία

Μάθετε πώς μπορεί να προληφθεί η θρόμβωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.