Επιστημονικά Νέα

Αστροναύτες υγεία: Έρευνα για την ενίσχυση της υγείας των αστροναυτών για μελλοντικές διαστημικές αποστολές

Αστροναύτες υγεία: Έρευνα για την ενίσχυση της υγείας των αστροναυτών για μελλοντικές διαστημικές αποστολές

Αστροναύτες υγεία: Πέντε projects με χρηματοδότηση από το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύουν στην ενίσχυση της υγείας των αστροναυτών στις επόμενες διαστημικές αποστολές.

Νέα έρευνα που υποστηρίζεται από τη Βρετανική Διαστημική Υπηρεσία θα επιδιώξει την επίλυση προκλήσεων όπως η απώλεια μυών και το στρες απομόνωσης που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια μακρών αποστολών. Η έρευνα χρησιμοποιεί το περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας (μικροβαρύτητας) του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και άλλες εγκαταστάσεις που παρέχουν παρόμοιες συνθήκες στο διάστημα. Θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει άτομα που υποφέρουν από εκφυλισμό των μυών ή οσφυαλγία.

Προκλήσεις στην υγεία των αστροναυτών

Είναι γνωστό ότι οι επιδράσεις του διαστημικού ταξιδιού επηρεάζουν τα σώματα των αστροναυτών, ενώ σε μικροβαρύτητα τα οστά που φέρουν βάρος χάνουν κατά μέσο όρο 1 % έως 1,5 % της ορυκτής πυκνότητας το μήνα. Για να το αντισταθμίσουν αυτό, πρέπει επί του παρόντος να ασκούνται για δυόμιση ώρες κάθε μέρα. Πρέπει επίσης να λαμβάνουν συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών και να καταναλώνουν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα. Χωρίς αυτές τις επεμβάσεις, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να βιώσουν έως και 20 % απώλεια μυϊκής μάζας σε διαστημικές πτήσεις που διαρκούν μεταξύ 5 και 11 ημερών.

Τα πέντε νέα projects πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση 440.000 λιρών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα υποστηρίξουν πολύ μεγαλύτερες διαστημικές αποστολές που απαιτούνται για την εξερεύνηση της Σελήνης και πιο μακριά. Περιλαμβάνουν μια πρωτοβουλία από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για τη μελέτη των παρατεταμένων επιπτώσεων της απομόνωσης στη σωματική και ψυχολογική υγεία, καθώς και ένα ερευνητικό έργο από το Πανεπιστήμιο Northumbria για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της μικροβαρύτητας και της υγείας της σπονδυλικής στήλης.

Δηλώσεις για τα μεγαλόπνοα projects

Ο υπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν είπε: “Η διαστημική επιστήμη μας αφορά την αιχμή της επιστήμης της ζωής, καθώς και την πυραυλική και τους δορυφόρους: το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο επίκεντρο της βιοϊατρικής παρακολούθησης τελευταίας τεχνολογίας, παρέχοντας τεράστιες πιθανές γνώσεις για την ανθρώπινη υγεία. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο η όραση των αστροναυτών επιδεινώνεται στο διάστημα και στη συνέχεια επιδιορθώνεται στη γη. Θα μπορούσε να προσφέρει ισχυρές γνώσεις για να βοηθήσει τους ερευνητές σε εργαστήρια όπως το Moorfields να κατανοήσουν την υγεία των ματιών και πιθανές νέες θεραπείες. Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να επιτρέψει στους αστροναύτες να ξεκινήσουν με ασφάλεια μεγαλύτερες και πιο δύσκολες αποστολές, προς όφελος όλων μας.”

Ο Βρετανός αστροναύτης της ESA Tim Peake από τη μεριά του ανέφερε: “Είναι συναρπαστικό να βλέπεις αυτήν την πρωτοποριακή έρευνα να λαμβάνει χώρα εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορούμε να μάθουμε τόσα πολλά για το ανθρώπινο σώμα από τις διαστημικές πτήσεις, ειδικά τη διαδικασία γήρανσης. Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να επιτρέψει στους αστροναύτες να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες αποστολές και να εξερευνήσουν περαιτέρω στο διάστημα, ενώ θα ωφελήσουν όλους στη Γη.” 

Αναλυτικά, τα projects περιλαμβάνουν τα Πανεπιστήμια Northumbria, Liverpool, Manchester Metropolitan, Birmingham (x2).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Τζεφ Μπέζος πήγε στο διάστημα και γύρισε εντός 10 λεπτών

Η NASA συνεχίζει να προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τον υπολογιστή του Hubble

H Νόρα αλ-Ματρουσί είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα εκπαιδευθεί για αστροναύτης

Δεδομένα δείχνουν ότι μειώνεται το μέγεθος της καρδιάς στους αστροναύτες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.