Επιστημονικά Νέα

Διάστημα: Γιατί μειώνεται το μέγεθος της καρδιάς στους αστροναύτες

Διάστημα: Γιατί μειώνεται το μέγεθος της καρδιάς στους αστροναύτες

Διάστημα: Μετά από σχεδόν ένα χρόνο στο διάστημα, η καρδιά του Scott Kelly μειώθηκε σε μέγεθος.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Circulation, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ο μεγαλύτερος θάλαμος της καρδιάς του Scott Kelly, ο οποίος πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2015 και το 2016, συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο από τη φορά που επέστρεψε στη Γη.

Οι αλλαγές στο σώμα

Οι αστροναύτες τείνουν επίσης να έχουν πρησμένα κεφάλια, αλλαγές στα μάτια, στα πόδια και στα οστά που γίνονται πιο εύθραυστα.

Αλλά το μικρότερο μέγεθος της καρδιάς δε φάνηκε να έχει κακές επιπτώσεις στον κ. Kelly. «Τα κατάφερε αξιοσημείωτα καλά για πάνω από ένα χρόνο», δήλωσε ο Δρ. Benjamin D. Levine, καθηγητής Ιατρικής στο Νοτιοδυτικό Ιατρικό Κέντρο του Πρεσβυτέριου Πανεπιστημίου Υγείας του Τέξας.

«Η καρδιά του προσαρμόστηκε στη μειωμένη βαρύτητα», είπε ο Δρ Levine. «Δεν έγινε δυσλειτουργική, η πλεονάζουσα χωρητικότητα δε μειώθηκε σε κρίσιμο επίπεδο. Εκείνος έμεινε αρκετά ικανός. Η καρδιά του συρρικνώθηκε και έπαθε κάποια ατροφία όπως θα περίμενε κανείς πηγαίνοντας στο διάστημα».

Χωρίς την πίεση της βαρύτητας, η καρδιά δε χρειάζεται να αντλεί αίμα τόσο δυνατά και όπως και κάθε άλλος μυς, χάνει κάποια φυσική κατάσταση.

Για τον κ. Kelly, η συρρίκνωση συνέβη παρόλο που ασκείτο σχεδόν καθημερινά στο διαστημικό σταθμό, κάτι αποτελεσματικό στον περιορισμό του θρυμματισμού των οστών και της απώλειας μυών συνολικά.

Πώς μπορεί η συρρίκνωση της καρδιάς να προκαλέσει προβλήματα σε μια αποστολή στον Άρη;

Αλλά μια μικρότερη σε μέγεθος καρδιά θα μπορούσε να είναι ανησυχητική για μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Με βάση την εμπειρία του κ. Kelly και άλλων αστροναυτών στο διαστημικό σταθμό, «πιθανότατα θα είναι εντάξει», είπε ο Δρ. Levine.

Άλλα προβλήματα θα μπορούσαν να προκύψουν εάν ένας αστροναύτης τραυματιστεί και δεν μπορεί να ασκηθεί. Ή εάν ο εξοπλισμός άσκησης σπάσει.

Με πιο αδύναμες καρδιές, θα μπορούσαν να λιποθυμούν περπατώντας στον κόκκινο πλανήτη μετά από μήνες ταξιδιού χωρίς βαρύτητα. Στην εφημερίδα, ο Δρ. Levine και οι συνάδελφοί του συνέκριναν επίσης την καρδιά του κ. Kelly με εκείνη του Benoît Lecomte, ενός κολυμβητή αντοχής μεγάλων αποστάσεων, όταν προσπάθησε να διασχίσει τον Ειρηνικό το 2018.

Η πλευστότητα στο νερό έχει πολλές από τις ίδιες επιπτώσεις στο σώμα. Ο κ. Lecomte ήταν οριζόντιος τις περισσότερες φορές – έως και οκτώ ώρες κολύμβησης και οκτώ ώρες ύπνου σε συνοδευτικό σκάφος υποστήριξης.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ώρες κολύμβησης θα ήταν αρκετά έντονες για να διατηρήσουν την καρδιά του κ. Lecomte, η οποία παρατηρήθηκε από περιοδικά ηχοκαρδιογραφήματα. Αντ’ αυτού, συρρικνώθηκε, σχεδόν όσο γρήγορα είχε συρρικνωθεί στον κ. Kelly στο διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσεδαφίστηκε το Perseverance της NASA στον Άρη - Τα 7 λεπτά του τρόμου και οι πρώτες εικόνες

Εφαρμογή των προγραμμάτων της NASA σε καρκινοπαθείς

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να αναπτύξει νέους νευρώνες και άνω των 80

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Covid μάσκα: Τα τυπικά μοντέλα λοίμωξης τείνουν να εστιάζουν μόνο σε καταστάσεις ασθενειών, παραβλέποντας τη δυναμική ενός πολύπλοκου παραδόξου. Ενώ η κάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης και κατά συνέπεια τον επιπολασμό της νόσου, η μείωση της νόσου αναστέλλει τη χρήση μάσκας, προάγοντας έτσι την επιδημική αναζωπύρωση.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.