Επιστημονικά Νέα

Άσθμα: Το άσθμα γίνεται πιο έντονο με την καρωτιδική πλάκα

Άσθμα: Το άσθμα γίνεται πιο έντονο με την καρωτιδική πλάκα

Άσθμα: Υψηλότερο φορτίο της καρωτιδικής πλάκας και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών βιοδεικτών παρατηρούνται μεταξύ των ασθενών με επίμονο άσθμα έναντι εκείνων χωρίς άσθμα, σύμφωνα με μια μελέτη.

Υψηλότερο φορτίο της καρωτιδικής πλάκας και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών βιοδεικτών παρατηρούνται μεταξύ των ασθενών με επίμονο άσθμα έναντι εκείνων χωρίς άσθμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 23 Νοεμβρίου στο Journal of the American Heart Association.

Άσθμα

Ο Matthew C. Tattersall, D.O., από τη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Wisconsin στο Μάντισον, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση του επίμονου άσθματος με το φορτίο της καρωτιδικής πλάκας μεταξύ ενηλίκων που είχαν εγγραφεί στην Πολυεθνική Μελέτη Αθηροσκλήρωσης χωρίς γνωστή αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο στο γραμμή βάσης. Η συσχέτιση μεταξύ του υποτύπου άσθματος και του φορτίου της καρωτιδικής πλάκας εξετάστηκε σε 5.029 συμμετέχοντες (μέση ηλικία, 61,6 έτη).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 50,5, το 49,5 και το 67 τοις εκατό των συμμετεχόντων χωρίς άσθμα, με διαλείπον άσθμα και με επίμονο άσθμα, αντίστοιχα, είχαν καρωτιδική πλάκα (συνολική βαθμολογία πλάκας [TPS], 1,29, 1,25 και 2,08, αντίστοιχα). Υψηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης-6 παρατηρήθηκαν για συμμετέχοντες με επίμονο άσθμα έναντι εκείνων χωρίς άσθμα (1,89 έναντι 1,52 pg/mL). Το επίμονο άσθμα συσχετίστηκε με παρουσία καρωτιδικής πλάκας (αναλογία πιθανοτήτων, 1,83) και TPS (β = 0,66) σε πλήρως προσαρμοσμένα μοντέλα, χωρίς να σημειωθεί εξασθένηση μετά την προσαρμογή για την αρχική ιντερλευκίνη-6 ή την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα από τα ευρήματά μας είναι ότι πιο σημαντικές μορφές άσθματος συνδέονται με περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις και καρδιαγγειακά συμβάντα», δήλωσε ο Tattersall σε μια δήλωση. «Η αντιμετώπιση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου μέσω προσαρμογών του τρόπου ζωής και της συμπεριφοράς μπορεί να είναι ένα ισχυρό προληπτικό εργαλείο για ασθενείς με πιο σοβαρές μορφές άσθματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη συσκευών εισπνοής άσθματος στα σχολεία;

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του καπνίσματος για την υγεία;

Το μηχάνημα που εντοπίζει το άσθμα στην ηλικία των 3 ετών

Το μη επεμβατικό τεστ μπορεί να εντοπίσει εύκολα το άσθμα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι πιο αποτελεσματική την αυγή, διαπιστώνει μελέτη

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να επιβεβαιώσουν και να βελτιώσουν αυτά τα πρώτα ευρήματα μέσω κλινικών μελετών. Ωστόσο, η ίδια η ιδέα ότι μια θεραπεία μπορεί να γίνει πιο ισχυρή ανάλογα με την ώρα της ημέρας ανοίγει κάποιες εκπληκτικές δυνατότητες.

Πώς επηρεάζεται ο σίδηρος από την ηλικία;

Σίδηρος: Η κατανόηση του τοπίου της γονιδιακής έκφρασης κατά τη διάρκεια της συσσώρευσης σιδήρου που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να μας βοηθήσει να αποσαφηνίσουμε τις μοριακές οδούς και τις πιθανές προληπτικές στρατηγικές κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Πώς σχετίζεται το αλκοόλ με την άνοια;

Άνοια: Τις τελευταίες δεκαετίες, ο εκτιμώμενος παγκόσμιος επιπολασμός της άνοιας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 20,2 εκατομμύρια το 1990 σε 57,4 εκατομμύρια το 2019.

Η σοβαρή COVID-19 σχετίζεται με μοριακές υπογραφές γήρανσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα εγκεφάλου από τους ασθενείς με COVID-19 που ελήφθησαν για μια άλλη ομάδα ανθρώπων που είχαν πεθάνει από άλλες αιτίες, μερικοί από τους οποίους ήταν σχετικά νέοι και μερικοί από τους οποίους ήταν άνω των 71 ετών.

Πώς διατηρήθηκε η πρόληψη του HIV κατά τη διάρκεια της πανδημίας

HIV: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.471.614 τεστ HIV, σε 190.955 άτομα συνταγογραφήθηκε προφύλαξη από την προέκθεση (PrEP) και 8.438 άτομα έλαβαν διάγνωση μόλυνσης από τον ιό HIV κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.