Επιστημονικά Νέα

Από την μητέρα στο παιδί η «κακή» χοληστερόλη

Από την μητέρα στο παιδί η «κακή» χοληστερόλη
Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν νωρίτερα στη ζωή τους χοληστερόλη, είναι πολύ πιθανόν, ως ενήλικες να εμφανίσουν επίσης υψηλά επίπεδα χοληστερόλης σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), την λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη, η οποία συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους […]

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν νωρίτερα στη ζωή τους χοληστερόλη, είναι πολύ πιθανόν, ως ενήλικες να εμφανίσουν επίσης υψηλά επίπεδα χοληστερόλης σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), την λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη, η οποία συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος και καρδιακές προσβολές. Στην μελέτη ελέγχθηκαν περισσότερα από 500 ζευγάρια γονιών-παιδιού.

Συγκεκριμένα εξετάστηκαν τα επίπεδα της LDL σε 241 ζεύγη μητέρας-παιδιού και 297 ζεύγη πατέρα-παιδιού. Οι ερευνητές εξέτασαν τη χοληστερόλη των γονέων πριν από τη γέννηση του παιδιού και στη συνέχεια εξέτασαν επίσης τα επίπεδα της LDL, όταν τα παιδιά ήταν γύρω στην ηλικία των 26 χρόνων.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν πως οι ενήλικες που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν υψηλή LDL πριν από την εγκυμοσύνη, είχαν 3,8 περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με τους συνομήλικους τους των οποίων οι μητέρες δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η μείωση της υψηλής χοληστερόλης σε γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης μπορεί να έχει οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία της επόμενης γενιάς, εκτός από τη δική τους υγεία», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Michael Mendelson του Εθνικού Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος στο Μέριλαντ.

Η αύξηση της «κακής» χοληστερόλης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων. Για αυτό το λόγο επιβάλλεται η επιθετική μείωση της, κυρίως σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο.

Συγκεκριμένα, η «κακή» χοληστερόλη πρέπει να μειωθεί κάτω από 100 mg/dl σε ασθενείς που έχουν ήδη εμφανίσει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο (π.χ. ένα έμφραγμα ή ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), καθώς και σε άτομα με διαβήτη, οι οποίοι επίσης είναι άτομα πολύ υψηλού κινδύνου.

Επιπρόσθετα, η «κακή» χοληστερόλη πρέπει να μειωθεί κάτω από 130 mg/dl σε άτομα που δεν έχουν γνωστή καρδιοπάθεια, έχουν όμως πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου – π.χ. έχουν υψηλή πίεση, καπνίζουν, έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, έχουν χαμηλή καλή (HDL) χοληστερόλη, κ.λ.π.

Η δίαιτα – δηλαδή η μείωση των ζωικών λιπών και συγκεκριμένα ο περιορισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων και των προϊόντων κρέατος – βοηθά σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης. Ειδικά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης συμβάλει επίσης η μείωση του σωματικού βάρους, η σωματική άσκηση, η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (χόρτα, φρούτα, όσπρια, λαχανικά), καθώς και η κατανάλωση τροφών που είναι εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες (γάλα, γιαούρτι, μαργαρίνη).

Διαβάστε επίσης
Χοληστερόλη: Όσα θέλατε πάντα να ρωτήσετε