Επιστημονικά Νέα

Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες

Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες

Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία: Νεότερα δεδομένα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) τονίζουν την κρίσιμη σχέση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Η Ενημέρωση του 2022 των Στατιστικών Καρδιοπαθειών και Εγκεφαλικού της AHA τονίζει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας και των θανάτων έχει αυξηθεί ανησυχητικά τις τελευταίες 3 δεκαετίες, περισσότερο από τις καρδιακές παθήσεις. Η τροποποίηση παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερόλη, μπορεί να προαγάγουν την υγιή γήρανση και να αποτρέψουν τη γνωστική έκπτωση.

Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιαγγειακής υγείας. Η βλάβη στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλικό και άνοια. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένας θρόμβος εμποδίζει τη ροή του αίματος ή όταν ένα αιμοφόρο αγγείο σπάσει στον εγκέφαλο. Τα εγκεφαλικά προκαλούν το θάνατο του εγκεφαλικού ιστού, με αποτέλεσμα μερικές φορές μείωση της μνήμης και βαθιά αναπηρία. Επιπλέον, η σωρευτική επίδραση πολλαπλών μικρών σιωπηλών εγκεφαλικών επεισοδίων – τα οποία οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αποκαλούν ministrokes – μπορεί να προκαλέσει αγγειακή άνοια. Η άνοια μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και την προσωπικότητα.

Το AHA και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) ενημερώνουν ετησίως τα στατιστικά στοιχεία ζωτικής σημασίας για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά. Η κοινή έκθεσή τους υπογραμμίζει δεδομένα που σχετίζονται με σημαντικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία και τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την ποιότητα της περίθαλψης, τις διαδικασίες και το οικονομικό κόστος για παθήσεις που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το Συμβούλιο Στατιστικών Επιδημιολογίας και Πρόληψης του AHA και η Υποεπιτροπή Στατιστικών Εγκεφαλικών Επεισοδίων δημοσίευσαν πρόσφατα το “The Heart Disease and Stroke Statistics — 2022 Update: A Report From the American Heart Association” στο επιστημονικό περιοδικό του AHA, Circulation. Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης GBD του 2020, ο αριθμός των ατόμων παγκοσμίως με νόσο Αλτσχάιμερ και σχετικές άνοιες αυξήθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν των ατόμων με ισχαιμική καρδιακή νόσο (IHD). Από το 1990 έως το 2020, ο επιπολασμός της νόσου του Αλτσχάιμερ και των σχετικών άνοιών αυξήθηκε περίπου 144% παγκοσμίως, σε σύγκριση με 120% για την IHD.

Η μελέτη αναφέρει πιο δραματικές διαφορές στα ποσοστά θανάτου από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με αύξηση περίπου 185% στους θανάτους από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη σχετική άνοια και μια αύξηση 66% στους θανάτους που σχετίζονται με την IHD.

Υπάρχει επίσης μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες. Μεταξύ 1996 και 2016, οι δαπάνες των ΗΠΑ για την άνοια διπλασιάστηκαν, από περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε 79 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράγοντες κινδύνου για ασθένεια

Ο Δρ. Mitchell Elkind, τέως πρόεδρος του AHA, καθηγητής νευρολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons και νευρολόγος στο New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center στη Νέα Υόρκη, σχολίασε τις νέες ενημερώσεις.

«Η καρδιοπάθεια και η εγκεφαλική νόσος μοιράζονται πολλούς από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου. Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις ή οι συμπεριφορές υγείας και οι καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακά επεισόδια περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, το κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη και την παχυσαρκία», εξήγησε. «Για κάποιο χρονικό διάστημα, γνωρίζουμε ότι αυτοί οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου οδηγούν επίσης σε εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία είναι τραυματισμοί στον εγκέφαλο που προκαλούνται από διαταραχές των αιμοφόρων αγγείων – δηλαδή αγγειακές διαταραχές. Αυτό που βρήκαν πιο πρόσφατα οι κλινικοί γιατροί, οι επιδημιολόγοι και άλλοι επιστήμονες είναι ότι αυτοί οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου συμβάλλουν επίσης σε άλλες εκδηλώσεις εγκεφαλικής νόσου, όπως η γνωστική έκπτωση και η άνοια, που δεν είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως [μια] αγγειακή διαταραχή».

Η ενημέρωση του 2022 υπογραμμίζει τις επιπτώσεις των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο στη γνωστική δυσλειτουργία ή στην ανάπτυξη άνοιας. Εν συντομία, μια μετα-ανάλυση 139 μελετών έδειξε ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εξασθενημένη γνωστική λειτουργία και περίπου 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μειωμένη εκτελεστική λειτουργία, άνοια ή νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια άλλη μετα-ανάλυση τεσσάρων μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η απώλεια μνήμης δεν σχετίζεται μονάχα με τη γήρανση

Τα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη επιβραδύνουν την πρόοδο στις καρδιακές παθήσεις

44% περισσότερες πιθανότητες για ισχαιμικό εγκεφαλικό οι γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε υπερβολική βιταμίνη Β;

Υπερδοσολογία βιταμίνης Β: Το ανθρώπινο σώμα συχνά παρουσιάζει έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια των οποίων οι γιατροί μας συστήνουν να λαμβάνουμε κατάλληλες δόσεις συμπληρωμάτων. 

Έρευνα εξετάζει 700 τροφές φυτικής προέλευσης για να δει πόσο υγιεινές είναι πραγματικά

Αν ψάχνετε για μια επιλογή με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά, οι εναλλακτικές ποικιλίες γάλακτος και γιαουρτιού αμύγδαλου, σόγιας, ρυζιού και βρώμης έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τις επιλογές καρύδας. Επιλέξτε εκείνα με λιγότερα από 3g ανά 100g.

Ανθρώπινο αντίσωμα που εξουδετερώνει το τοξικό δηλητήριο φιδιών

Δηλητήριο φίδια: Σε περιοχές όπως η Ινδία και η υποσαχάρια Αφρική, τα δαγκώματα φιδιών είναι πολύ συνηθισμένα και λόγω της έλλειψης αντιδότου, μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα σε πολύ αγροτικά χωριά και περιοχές όπου η επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη.