Επιστημονικά Νέα

Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες

Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες

Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία: Νεότερα δεδομένα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) τονίζουν την κρίσιμη σχέση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Η Ενημέρωση του 2022 των Στατιστικών Καρδιοπαθειών και Εγκεφαλικού της AHA τονίζει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας και των θανάτων έχει αυξηθεί ανησυχητικά τις τελευταίες 3 δεκαετίες, περισσότερο από τις καρδιακές παθήσεις. Η τροποποίηση παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερόλη, μπορεί να προαγάγουν την υγιή γήρανση και να αποτρέψουν τη γνωστική έκπτωση.

Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιαγγειακής υγείας. Η βλάβη στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλικό και άνοια. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένας θρόμβος εμποδίζει τη ροή του αίματος ή όταν ένα αιμοφόρο αγγείο σπάσει στον εγκέφαλο. Τα εγκεφαλικά προκαλούν το θάνατο του εγκεφαλικού ιστού, με αποτέλεσμα μερικές φορές μείωση της μνήμης και βαθιά αναπηρία. Επιπλέον, η σωρευτική επίδραση πολλαπλών μικρών σιωπηλών εγκεφαλικών επεισοδίων – τα οποία οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αποκαλούν ministrokes – μπορεί να προκαλέσει αγγειακή άνοια. Η άνοια μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και την προσωπικότητα.

Το AHA και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) ενημερώνουν ετησίως τα στατιστικά στοιχεία ζωτικής σημασίας για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά. Η κοινή έκθεσή τους υπογραμμίζει δεδομένα που σχετίζονται με σημαντικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία και τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την ποιότητα της περίθαλψης, τις διαδικασίες και το οικονομικό κόστος για παθήσεις που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το Συμβούλιο Στατιστικών Επιδημιολογίας και Πρόληψης του AHA και η Υποεπιτροπή Στατιστικών Εγκεφαλικών Επεισοδίων δημοσίευσαν πρόσφατα το “The Heart Disease and Stroke Statistics — 2022 Update: A Report From the American Heart Association” στο επιστημονικό περιοδικό του AHA, Circulation. Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης GBD του 2020, ο αριθμός των ατόμων παγκοσμίως με νόσο Αλτσχάιμερ και σχετικές άνοιες αυξήθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν των ατόμων με ισχαιμική καρδιακή νόσο (IHD). Από το 1990 έως το 2020, ο επιπολασμός της νόσου του Αλτσχάιμερ και των σχετικών άνοιών αυξήθηκε περίπου 144% παγκοσμίως, σε σύγκριση με 120% για την IHD.

Η μελέτη αναφέρει πιο δραματικές διαφορές στα ποσοστά θανάτου από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με αύξηση περίπου 185% στους θανάτους από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη σχετική άνοια και μια αύξηση 66% στους θανάτους που σχετίζονται με την IHD.

Υπάρχει επίσης μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες. Μεταξύ 1996 και 2016, οι δαπάνες των ΗΠΑ για την άνοια διπλασιάστηκαν, από περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε 79 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράγοντες κινδύνου για ασθένεια

Ο Δρ. Mitchell Elkind, τέως πρόεδρος του AHA, καθηγητής νευρολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons και νευρολόγος στο New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center στη Νέα Υόρκη, σχολίασε τις νέες ενημερώσεις.

«Η καρδιοπάθεια και η εγκεφαλική νόσος μοιράζονται πολλούς από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου. Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις ή οι συμπεριφορές υγείας και οι καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακά επεισόδια περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, το κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη και την παχυσαρκία», εξήγησε. «Για κάποιο χρονικό διάστημα, γνωρίζουμε ότι αυτοί οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου οδηγούν επίσης σε εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία είναι τραυματισμοί στον εγκέφαλο που προκαλούνται από διαταραχές των αιμοφόρων αγγείων – δηλαδή αγγειακές διαταραχές. Αυτό που βρήκαν πιο πρόσφατα οι κλινικοί γιατροί, οι επιδημιολόγοι και άλλοι επιστήμονες είναι ότι αυτοί οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου συμβάλλουν επίσης σε άλλες εκδηλώσεις εγκεφαλικής νόσου, όπως η γνωστική έκπτωση και η άνοια, που δεν είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως [μια] αγγειακή διαταραχή».

Η ενημέρωση του 2022 υπογραμμίζει τις επιπτώσεις των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο στη γνωστική δυσλειτουργία ή στην ανάπτυξη άνοιας. Εν συντομία, μια μετα-ανάλυση 139 μελετών έδειξε ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εξασθενημένη γνωστική λειτουργία και περίπου 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μειωμένη εκτελεστική λειτουργία, άνοια ή νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια άλλη μετα-ανάλυση τεσσάρων μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η απώλεια μνήμης δεν σχετίζεται μονάχα με τη γήρανση

Τα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη επιβραδύνουν την πρόοδο στις καρδιακές παθήσεις

44% περισσότερες πιθανότητες για ισχαιμικό εγκεφαλικό οι γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τελικά το Mindfulness αλλάζει τον εγκέφαλο;

Mindfulness ενσυνειδητότητα: Ο διαλογισμός και άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας δεν θα οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλό σας βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μελέτη εντοπίζει 40 γονίδια που συνδέονται με τον Διαβήτη

Διαβήτης τύπου 2: Πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα γενετικά προφίλ περισσότερων από 180.000 ασθενών και ανακάλυψε 40 γονίδια που δεν είχαν αναφερθεί στο παρελθόν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.