Επιστημονικά Νέα

Εγκεφαλικό νέες γυναίκες: 44% περισσότερες πιθανότητες για ισχαιμικό εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό νέες γυναίκες: 44% περισσότερες πιθανότητες για ισχαιμικό εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό νέες γυναίκες: Συνολικά, οι γυναίκες ηλικίας 35 ετών και νεότερες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες της ηλικίας τους να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα εγκεφαλικά δεν είναι συνηθισμένα στους νέους. Ωστόσο όταν συμβαίνουν, χτυπούν πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Από τους σχεδόν 800.000 Αμερικανούς που παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο, το 10% έως 15% είναι ενήλικες ηλικίας 45 ετών ή μικρότεροι, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι νεαρές γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν ιδιαίτερο κίνδυνο: όσες είναι 35 ετών και κάτω είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες της ηλικίας τους να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πότε συμβαίνει ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό;

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά, που αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειοψηφία όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων, συμβαίνουν όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο αποφράσσεται. Η μελέτη δεν μπορεί να εντοπίσει τους λόγους για τον υψηλότερο κίνδυνο μεταξύ των νεαρών γυναικών, δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Sharon Poisson, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus. Ωστόσο, είπε, η εγκυμοσύνη είναι ένας πιθανός παράγοντας: καταστάσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των θρόμβων αίματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μιας γυναίκας.

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένα άλλο, είπε ο Poisson. Τα σημερινά αντισυλληπτικά χάπια είναι πιο ασφαλή από τα σκευάσματα πριν από χρόνια, αλλά οι γυναίκες που τα χρησιμοποιούν συνήθως έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από ό,τι οι μη χρήστες — ειδικά εάν καπνίζουν ή έχουν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο Δρ Argye Hillis, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, συμφώνησε ότι αυτοί οι παράγοντες είναι πιθανώς μέρος της ιστορίας. “Αλλά αυτή δεν είναι όλη η ιστορία”, είπε ο Hillis, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής συντάκτης του περιοδικού Stroke.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου σε ειδικό τεύχος του Stroke που επικεντρώθηκε στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών. Ο Hillis επεσήμανε κάποιες άλλες πιθανές εξηγήσεις για τον σχετικά υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου των νεαρών γυναικών. Για παράδειγμα, είναι πιο ευάλωτα στην καρωτιδική ανατομή — μια ρήξη σε μια από τις αρτηρίες που εκτείνονται κατά μήκος του λαιμού και παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Συνήθως, αυτά τα δάκρυα σχετίζονται με τραυματισμό στον αυχένα, εξήγησε ο Hillis, και οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες από τους άνδρες επειδή τα αιμοφόρα αγγεία τους είναι συνήθως μικρότερα.

Ωστόσο, ο Hillis σημείωσε επίσης ότι οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικιωμένους – συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη – γίνονται όλο και πιο κοινοί στους νεαρούς ενήλικες. Και η συνολική επίπτωση εγκεφαλικού στους νεαρούς Αμερικανούς έχει αυξηθεί κατά περίπου 40% τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με την καρδιακή ένωση. “Αυτή δεν είναι μόνο μια ασθένεια ηλικιωμένων”, είπε ο Hillis. “Στο νοσοκομείο μας, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με εγκεφαλικό έχει πέσει“.

Επιβεβαίωση προηγούμενων ερευνών

Τα τελευταία ευρήματα βασίζονται σε μια ανασκόπηση 16 προηγούμενων μελετών που επικεντρώθηκαν στη συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων στους νεαρούς ενήλικες. Οι μελέτες διέφεραν ως προς τα ευρήματά τους, με εννέα να δείχνουν καμία διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ γυναικών και ανδρών ηλικίας 45 ετών και κάτω. Αλλά συνολικά, οι γυναίκες ηλικίας 35 ετών και νεότερες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες της ηλικίας τους να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα στοιχεία ήταν αντικρουόμενα για ενήλικες ηλικίας 35 έως 45 ετών: Το χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών μειώθηκε σε όλες τις μελέτες και μερικές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού μέχρι την τελευταία ηλικία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αυτοφροντίδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών στις γυναίκες

Το εμβόλιο της Pfizer δεν σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

34% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου με επαρκή λήψη Κ2

Λιγότερες πιθανότητες καρδιακής νόσου για τις θηλάζουσες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενετικός έλεγχος εντοπίζει έγκαιρα τον κίνδυνo υπερχοληστερολαιμίας

Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ένας συνδυασμός γενετικών δοκιμών και δεδομένων υγείας θα μπορούσε να εντοπίσει μεγάλο ποσοστό ενηλίκων με κληρονομικό κίνδυνο για διαταραχή της χοληστερόλης που αυξάνει τους κινδύνους για πρόωρη καρδιακή προσβολή και θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα έρευνα ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των αναμνήσεων φόβου

Για να γνωρίζουμε την πραγματική αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας νέας θεραπευτικής επιλογής, η Δρ Pedraza σημείωσε ότι θα ήταν απαραίτητο να επεκταθούν οι προκλινικές δοκιμές σε καταστάσεις όπου παρατηρείται η «επανεμφάνιση σβησμένων αντιδράσεων φόβου».

Πόσο συχνή είναι η επανεισαγωγή μετά τη νοσηλεία για COVID-19;

Κορωνοϊός νοσοκομείο: Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για πρώιμη επανεισαγωγή ή θάνατο είναι σημαντικός για την κλινική ομάδα του νοσοκομείου και για τον ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και για τους συντονιστές μετάβασης που αποφασίζουν ποιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από πρόσθετους πόρους.

Ο προδιαβήτης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στους νεαρούς ενήλικες

Προδιαβήτης: Η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους, εάν χρειάζεται, είναι όλοι σημαντικοί τρόποι για να αντιστραφεί μια διάγνωση προδιαβήτη.