Επιστημονικά Νέα

Ακράτεια ούρων ηλικία: Το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης σε γυναίκες αυξάνει με την ηλικία

Ακράτεια ούρων ηλικία: Το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης σε γυναίκες αυξάνει με την ηλικία

Ακράτεια ούρων ηλικία: Τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων είναι κοινά στις γυναίκες και συνήθως επιδεινώνονται με την ηλικία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επιπολασμός της ακράτειας ούρων είναι 17,1% σε γυναίκες ηλικίας 20 ετών και άνω και 38% σε γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης (OAB) ενώ η παχυσαρκία και οι πολλαπλές γεννήσεις θέτουν μια γυναίκα σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ακράτεια ούρων από στρες (SUI). Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Menopause Journal». Τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων είναι κοινά στις γυναίκες και συνήθως επιδεινώνονται με την ηλικία των γυναικών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επιπολασμός της ακράτειας ούρων είναι 17,1% σε γυναίκες ηλικίας 20 ετών και άνω και 38% σε γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ακράτειας ούρων:

  • η επιτακτική ακράτεια ούρων (UUI)
  • η ακράτεια ούρων από στρες SUI

Η ακράτεια ούρων ορίζεται ως η ακούσια απώλεια ούρων που σχετίζεται με την επιθυμία για ούρηση. Η ακράτεια ούρων από στρες, αντίθετα, είναι η ακούσια απώλεια ούρων λόγω προσπάθειας ή σωματικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών δραστηριοτήτων, του φτερνίσματος και του βήχα. Από τα δύο, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με SUI. Το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης χαρακτηρίζεται από επείγουσα ούρηση και συνήθως συνοδεύεται από αυξημένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και νυκτουρία, με ακράτεια ούρων. Έχουν διεξαχθεί πολλαπλές μελέτες σχετικά με αυτά τα ουροποιητικά ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας. Ωστόσο, αυτή είναι η μεγαλύτερη γνωστή μελέτη, με στοιχεία από περισσότερες από 12.000 γυναίκες. Ο στόχος αυτής της νέας μελέτης ήταν να διερευνήσει τον επιπολασμό και τους παράγοντες που σχετίζονται με τα συμπτώματα του ουροποιητικού.

Ευρήματα της μελέτης

Παρόλο που η μελέτη έδειξε σημαντική συσχέτιση του OAB σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών και της μετεμμηνοπαυσιακής κατάστασης, έδειξε επίσης ότι τα συμπτώματα SUI ενδέχεται να γίνουν λιγότερο συχνά μετά την εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματα ακράτειας ούρων από στρες, ωστόσο, φάνηκε να αυξάνονται ως αποτέλεσμα του υψηλού δείκτη μάζας σώματος και του αριθμού των φορών που μια γυναίκα έχει γεννήσει. Άλλοι παράγοντες που μελετήθηκαν περιελάμβαναν την κατάσταση του καπνίσματος, το ιστορικό διαβήτη, την υστερεκτομή και τη χρήση ορμονικής θεραπείας. Οι ερευνητές πρότειναν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν πρόσθετες μελέτες για να εξεταστεί η συσχέτιση μεταξύ του χρόνου από την εμμηνόπαυση και των συμπτωμάτων OAB στην περιεμμηνόπαυση.

“Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει πόσο συχνή είναι η ακράτεια ούρων στις γυναίκες, με σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες από την Ιαπωνία να αναφέρουν ακράτεια ούρων που σχετίζεται με OAB ή SUI τον τελευταίο μήνα. Οι γυναίκες μέσης ηλικίας επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από το SUI (18,2% σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 54 ετών Δεδομένης της σημαντικής αρνητικής επίδρασης στην ποιότητα ζωής και της παρουσίας αποτελεσματικών στρατηγικών για τη διαχείριση αυτών των επιβαρυντικών συμπτωμάτων, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ρωτούν συστηματικά τις γυναίκες για την ακράτεια ούρων”, δήλωσε η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια του NAMS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μήπως έχετε ακράτεια ούρων από προσπάθεια;

Πώς βοηθά η yoga την σεξουαλική μας ευχαρίστηση

Ασκήσεις Kegel για άνδρες: Πώς να τις κάνετε

Ακράτεια : Μην κρατιέσαι άλλο. Μίλα με έναν ειδικό σήμερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι καθημερινές εργασίες επεκτείνουν την ζωή;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοιες σύντομες περίοδοι δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Μπορεί το άσθμα να εμφανιστεί στην 3η ηλικία;

Άσθμα: Το άσθμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά ηλικιωμένα άτομα με άσθμα μπορούν να ζήσουν ενεργή και ικανοποιητική ζωή.

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.