Επιστημονικά Νέα

Αερόβια άσκηση: Πόσο ωφελεί την υγεία των αγγείων του εγκεφάλου;

Αερόβια άσκηση: Πόσο ωφελεί την υγεία των αγγείων του εγκεφάλου;

Αερόβια άσκηση: Οι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερη εγκεφαλική αγγειακή αντίσταση από τους νεότερους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη χρόνια μείωση της λειτουργίας στον εγκέφαλο.

Ένα έτος προπόνησης αερόβιας άσκησης μείωσε την αντίσταση στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το University of Texas Southwestern Medical Center και το Texas Health Presbyterian Hospital στο Ντάλας. Τα ευρήματα δημοσιεύονται πριν από την εκτύπωση στο Journal of Applied Physiology και η μελέτη επιλέχθηκε ως άρθρο APSselect για τον Νοέμβριο. «Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν τα οφέλη της αερόβιας άσκησης στην υγεία των αγγείων του εγκεφάλου, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε μεγάλη ηλικία», ανέφερε ο Rong Zhang, PhD.

Οι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερη εγκεφαλική αγγειακή αντίσταση από τους νεότερους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη χρόνια μείωση της λειτουργίας στον εγκέφαλο. Ένας τρόπος ζωής με ελάχιστη έως καθόλου άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, μεταξύ των οποίων:

  • Ευσαρκία
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Διαβήτη

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 73 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χωρισμένους τυχαία σε δύο ομάδες για αυτή τη μελέτη. Οι εθελοντές, ηλικίας 60 έως 80 ετών, ασχολήθηκαν με γρήγορο περπάτημα και τζόκινγκ για να μετρήσουν τον αντίκτυπο της άσκησης στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Η ένταση του προγράμματος άσκησης βασίστηκε στη φυσική κατάσταση κάθε συμμετέχοντα και σταδιακά αυξήθηκε από τρεις συνεδρίες άσκησης την εβδομάδα για 25 έως 30 λεπτά σε τέσσερις έως πέντε συνεδρίες την εβδομάδα την εβδομάδα 26, καθώς οι συμμετέχοντες προσαρμόστηκαν στους προηγούμενους φόρτους εργασίας.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι η παρατεταμένη αερόβια άσκηση μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τις αυξήσεις της εγκεφαλικής αγγειακής αντίστασης που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν τα οφέλη της αερόβιας άσκησης στην υγεία των αγγείων του εγκεφάλου, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε μεγάλη ηλικία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλό κάνει η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η γυμναστική με άδειο στομάχι καίει 70% περισσότερο λίπος

Πόσο βοηθάει η άσκηση στην έκκριση ινσουλίνης;

Οργανώστε μονοήμερη εκδρομή για Rafting

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της καρδιακής προσβολής σε γυναίκες;

Καρδιακή προσβολή: Οι καρδιακές προσβολές στις γυναίκες μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά από ό,τι στους άνδρες, συχνά με πιο ήπια συμπτώματα που μπορεί να παραβλεφθούν ή να παρερμηνευθούν.

Νέο βιβλίο βοηθά τους πολίτες επιστήμονες να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα των εστιών μολυσματικών ασθενειών

Η επιτυχής ανταπόκριση στις επιδημίες βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια υποστήριξη και τη συμμετοχή της κοινότητας και ελπίζουμε να εξοπλίσουμε τους επιστήμονες των πολιτών με πληροφορίες που τους δίνουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που προστατεύουν τον εαυτό τους, τους φίλους τους και τις οικογένειές τους.»

Προσθετικά μέλη: Ελπίδα για βελτιωμένη κινητικότητα

Αυτά τα τεχνητά μέλη έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τη φυσική κίνηση και να λειτουργούν για να βοηθούν άτομα που έχουν χάσει ένα άκρο λόγω τραυματισμού ή ασθένειας να ανακτήσουν την κινητικότητα και την ανεξαρτησία τους.

Η θεραπευτική δύναμη της αφής

Άγγιγμα: Το άγγιγμα του κεφαλιού, όπως το μασάζ στο πρόσωπο ή στο τριχωτό της κεφαλής, παρείχε περισσότερα πλεονεκτήματα για την υγεία από την επαφή με τα χέρια και το σώμα.

Ο ρόλος των ανδρογόνων στη διαμόρφωση των διαφορών του φύλου

Συνολικά, αυτή η μελέτη ρίχνει φως στους περίπλοκους τρόπους με τους οποίους τα ανδρογόνα συμβάλλουν στις διαφορές των φύλων σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο και παρέχει τη βάση για την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για ασθένειες με προκατάληψη του φύλου, ρυθμίζοντας την οδό των ανδρογόνων.

Ερευνητής λέει ότι το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων είναι σχεδόν εδώ

«Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο ότι η ίδια ανοσοκαταστολή που χρησιμοποιείται στις μεταμοσχεύσεις ανθρώπινης καρδιάς μπορεί επίσης να παρατείνει την καρδιά του χοίρου», είπε. «Το πλεονέκτημα της χρήσης γενετικής τροποποίησης είναι ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε τον δότη, κάτι που, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει με ανθρώπινη καρδιά δότη».