ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ένζυμα παχυσαρκία: Σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, της ηλικίας και της χημείας του σώματος

Ένζυμα παχυσαρκία: Σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, της ηλικίας και της χημείας του σώματος

Ένζυμα παχυσαρκία: Οι δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά προκαλούν παχυσαρκία και μεταβάλλουν δραστικά το ηπατικό λιπίδιο και τα διαταραγμένα λιπιδικά προφίλ σχετίζονται με συγκεκριμένες ηπατικές ασθένειες, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) και η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH).

Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Clemson κάνει βήματα στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ ορισμένων ενζύμων που παράγονται φυσιολογικά στο σώμα και του ρόλου τους στη ρύθμιση της παχυσαρκίας και στον έλεγχο των ηπατικών ασθενειών. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που συλλέχθηκαν το 2017-18, περισσότερο από το 42% των ενηλίκων στις ΗΠΑ και το 19% των νέων στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι. Τρεις ερευνητές Clemson και συνάδελφοι από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory μελέτησαν αρσενικά ποντίκια που δεν είχαν το ένζυμο Cyp2b και πώς η έλλειψη του ενζύμου επηρέασε τον μεταβολισμό των ποντικών. Ο William Baldwin, καθηγητής και συντονιστής μεταπτυχιακού προγράμματος στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Clemson, είπε ότι η έρευνα ξεκίνησε εν μέρει από μια απλή παρατήρηση: αρσενικά ποντίκια που δεν είχαν το ένζυμο Cyp2b έπαιρναν βάρος. Το ίδιο αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε σε θηλυκά ποντίκια.

“Παρατηρήσαμε ότι τα Cyp2b-null ποντίκια μας ήταν πιο βαριά”, είπε ο Baldwin, καθηγητής στο τμήμα Βιολογικών Επιστημών. “Είναι πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία —τουλάχιστον, στην παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή—ειδικά στα αρσενικά από ό,τι στα ποντίκια άγριου τύπου, και προσπαθούσαμε να μάθουμε γιατί συμβαίνει αυτό”. Ενώ η παρατήρηση που ενημέρωσε τους ερευνητές ήταν αρκετά απλή, αποδείχθηκε ότι η κατανόηση των αλληλεπιδράσεων πίσω από την αύξηση βάρους θα ήταν πολύ πιο περίπλοκη. “Θα ήταν ωραίο να υπήρχε μια ωραία, απλή απάντηση”, είπε ο Μπάλντουιν, “αλλά μάλλον δεν υπάρχει μια ωραία, απλή απάντηση”.

Ποικιλία ρόλων που παίζουν τα ένζυμα

Ο Baldwin σημείωσε την πολυπλοκότητα πολλών χημικών διεργασιών που περιλαμβάνουν το ένζυμο CYP, μέρος μιας υπεροικογένειας ενζύμων που παίζει διάφορους ρόλους στους ανθρώπους. Είπε ότι τα ένζυμα Cyp2b βοηθούν στον μεταβολισμό ορισμένων τοξικών ουσιών και φαρμάκων για την αποβολή τους από το σώμα. Αλλά αυτά τα ίδια ένζυμα CYP έχουν και άλλες δουλειές:

  • Μεταβολίζουν τα χολικά οξέα
  • Μεταβολίζουν τις στεροειδείς ορμόνες
  • Μεταβολίζουν τα πολυακόρεστα λίπη από τη διατροφή μας.

“Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά τα πράγματα μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν. Εάν έχετε μια δίαιτα γεμάτη λίπος, αυτό μπορεί να αναστείλει τον μεταβολισμό των φαρμάκων σας. Φυσικά … τα φάρμακα μπορεί να αναστείλουν το μεταβολισμό του λίπους σας, μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό των στεροειδών σας κ.λπ..” Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ διαταραγμένων λιπιδικών προφίλ και ασθένειας. Η ευαισθησία στις ασθένειες και η γενική υγεία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αλλαγές στο λιπίδιο, σημείωσαν οι ερευνητές. Οι δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά, όπως η δυτική δίαιτα, προκαλούν παχυσαρκία και μεταβάλλουν δραστικά το ηπατικό λιπίδιο και τα διαταραγμένα λιπιδικά προφίλ σχετίζονται με συγκεκριμένες ηπατικές ασθένειες, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) και η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ποιοτικός ύπνος είναι κλειδί για την απώλεια βάρους

3 κύριοι παράγοντες που αυξάνουν τoν κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο οστεοκατάγματος στις γυναίκες

Οι κάτω των 45 ετών και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος στο lockdown

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Αυτισμός: Οι κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί να αντικατοπτρίζουν διαφορές που γίνονται εμφανείς μόνο σε σενάρια υψηλής πίεσης και ορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ευρήματα αμφισβητούν την πεποίθηση ότι τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να διαβάσουν επαρκώς τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου.

Πόσο καλό κάνουν τα ροδάκινα στην υγεία μας;

Ροδάκινα: Τα ροδάκινα είναι ένα είδος πυρηνόκαρπου, μαζί με τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα νεκταρίνια. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα πυρηνόκαρπα έχουν ένα κεντρικό κουκούτσι που μοιάζει με κουκούτσι. Τα ροδάκινα έρχονται σε λευκές και κίτρινες ποικιλίες και προσφέρουν αρκετές διατροφικές απολαβές.

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς ο τραυματισμός του εγκεφάλου αλλάζει τα νευρικά κύτταρα

Εγκεφαλική βλάβη: Μια νέα μελέτη χαρτογράφησης εγκεφάλου διαπιστώνει ότι η βλάβη σε ένα μέρος του εγκεφάλου αλλάζει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Οι μητέρες με διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ψυχολογία: Όταν οι μητέρες αγωνίζονται στις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις, φαίνεται να εμποδίζεται η μετάδοση της ασφαλούς προσκόλλησης και της υγιούς σχέσης στους εφήβους.

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αυτή η βάση για αυτό είναι ότι στοχεύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια οπτικής επεξεργασίας, οι ασκήσεις βελτιώνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος να προσαρμόσει γρήγορα την κίνηση του σώματος για να αποτρέψει τις πτώσεις.