ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εμβόλιο: Ο εμβολιασμός θα μειώσει τις ιώσεις που βάλλουν τον κόσμο αυτήν την εποχή

Εμβόλιο: Ο εμβολιασμός θα μειώσει τις ιώσεις που βάλλουν τον κόσμο αυτήν την εποχή

Εμβόλιο: Η γρίπη, ο RSV και ο COVID-19 δημιουργούν μια τέλεια καταιγίδα αναπνευστικών ασθενειών που κατακλύζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.

Η γρίπη, ο RSV και ο COVID-19 δημιουργούν μια τέλεια καταιγίδα αναπνευστικών ασθενειών που κατακλύζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Ο εμβολιασμός θα είναι το κλειδί για να περάσετε τις χειμερινές διακοπές με την υγεία σας ανέπαφη, δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, Δρ Ροσέλ Βαλένσκι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Αυξάνονται οι νοσηλείες από γρίπη και Covid-19

«Για δύο από τους τρεις ιούς που συζητήθηκαν σήμερα, υπάρχουν εμβόλια», είπε ο Walensky. «Τόσο τα ενημερωμένα εμβόλια για τον COVID-19 όσο και τα φετινά εμβόλια κατά της γρίπης σχεδιάστηκαν για την προστασία από τους ιούς που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή».  Το φετινό εμβόλιο της γρίπης φαίνεται να είναι καλά στοχευμένο για την πρόληψη ασθενειών, δήλωσε η Δρ Sandra Fryhofer, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Αυτή είναι η Εθνική Εβδομάδα Εμβολιασμού κατά της Γρίπης.

«Το φετινό σκεύασμα εμβολίου κατά της γρίπης φαίνεται να ταιριάζει καλά με τους ιούς που κυκλοφορούν», είπε η Φράιχοφερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του CDC. «Χρειάζονται δύο εβδομάδες για να δημιουργηθούν προστατευτικά αντισώματα, κάτι που είναι ένας ακόμη λόγος για να προχωρήσουμε και να εμβολιαστείτε τώρα». Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι ο ενημερωμένος ενισχυτής COVID είναι αποτελεσματικός έναντι των νεότερων στελεχών Omicron, πρόσθεσε ο Walensky.

«Η έγκαιρη επιτήρηση δείχνει ότι τα άτομα που έλαβαν το ενημερωμένο εμβόλιο τους για τον COVID-19 φέτος είχαν σχεδόν 15 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον COVID-19, σε σύγκριση με άτομα που δεν εμβολιάστηκαν και είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που εμβολιάστηκαν αλλά δεν είχε λάβει ενημερωμένο εμβόλιο για τον COVID-19», είπε ο Walensky. Δυστυχώς, δεν επωφελούνται αρκετοί άνθρωποι από αυτήν την προστασία.

«Σχετικά, για ορισμένες από αυτές τις ομάδες υψηλότερου κινδύνου, όπως τα παιδιά, οι ενήλικες άνω των 65 ετών και οι έγκυες, βλέπουμε χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε σύγκριση με αυτήν την περίοδο πέρυσι», είπε ο Walensky. Εν τω μεταξύ, η κάλυψη του εμβολιασμού κατά της γρίπης είναι περίπου 12% χαμηλότερη στις έγκυες γυναίκες και 5% χαμηλότερη στα παιδιά από ό,τι ήταν πέρυσι, είπε ο Walensky.

Τόσο η γρίπη όσο και ο RSV ξεκίνησαν τις εποχές τους νωρίς φέτος, καθώς πολλοί άνθρωποι απέρριψαν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, όπως η μάσκα και η κοινωνική απόσταση, είπε ο Fryhofer. “Είμαι επίσης παθολόγος εσωτερικής ιατρικής στην Ατλάντα. Βλέπω ασθενείς στο ιατρείο μου κάθε μέρα. Και μπορώ να σας πω από πρώτο χέρι ότι η φετινή περίοδος γρίπης έχει ξεκινήσει δύσκολα”, είπε ο Fryhofer. “Η γρίπη είναι εδώ, ξεκίνησε νωρίς, και με τον COVID και το RSV να κυκλοφορούν επίσης, είναι μια τέλεια καταιγίδα για μια τρομερή περίοδο διακοπών.”

Η νοσηλεία από γρίπη έχει αυξηθεί

Τα επίπεδα γρίπης είναι υψηλά σε 47 πολιτείες και περιοχές σε όλο το έθνος, από 36 δικαιοδοσίες την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε ο Walensky. Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, έχουν καταγραφεί 8,7 εκατομμύρια κρούσματα γρίπης, 78.000 νοσηλεία από γρίπη και 4.500 θάνατοι, είπε ο Walensky. Σε αυτά περιλαμβάνονται 14 παιδιά που πέθαναν από τη γρίπη.

Ο COVID επίσης αρχίζει να σηκώνει το κεφάλι του, τροφοδοτώντας μια αύξηση 15% έως 20% των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα, είπε ο Walensky. «Την περασμένη εβδομάδα, αρχίσαμε να βλέπουμε την ατυχή και αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και των νοσηλειών σε εθνικό επίπεδο μετά την εορτή των Ευχαριστιών», δήλωσε ο Walensky. «Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς περνάμε στους χειμερινούς μήνες, όταν περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους με λιγότερο αερισμό και καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο των διακοπών, όπου πολλοί συγκεντρώνονται με αγαπημένα πρόσωπα σε πολλές γενιές».

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πρώιμα σημάδια ότι το κύμα RSV που έπληξε ιδιαίτερα τα παιδιά μπορεί να υποχωρεί σε ορισμένες περιοχές της χώρας, είπε ο Walensky. «Έχουμε δει ενδείξεις ότι το RSV μπορεί να έχει κορυφωθεί σε ορισμένες περιοχές όπως το Νότο και τα Νοτιοανατολικά και μπορεί να ισοπεδώνεται στο μέσο του Ατλαντικού, τη Νέα Αγγλία και τη Μεσοδυτική», είπε ο Walensky. “Αν και αυτό είναι ενθαρρυντικό, οι ιοί του αναπνευστικού εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε υψηλά επίπεδα σε εθνικό επίπεδο. Ακόμη και σε περιοχές όπου ο RSV μπορεί να μειώνεται, τα νοσοκομειακά μας συστήματα συνεχίζουν να είναι τεντωμένα με μεγάλο αριθμό ασθενών με άλλες αναπνευστικές ασθένειες.”

Το να κυκλοφορούν ευρέως τρεις διαφορετικοί αναπνευστικοί ιοί δημιουργεί χάος, είπε ο Φράιχοφερ. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις, ώστε να γνωρίζουν τι έχουν. Δεν μπορούν απλώς να υποθέσουν ότι είναι κρυολόγημα ή γρίπη. «Υπάρχουν συγκεκριμένα αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη και ειδικά αντιιικά για τον COVID, αλλά τα αντιιικά για τη γρίπη δεν λειτουργούν για τον COVID και αντίστροφα, και ο μόνος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα τι έχετε είναι να κάνετε τεστ», είπε ο Fryhofer. “Θα είναι μια μπερδεμένη εποχή λοιμώξεων του αναπνευστικού. Το να καταλάβουμε τι αρρωσταίνει τους ανθρώπους θα είναι ένα αίνιγμα.”

Οι άνθρωποι θα πρέπει να υιοθετήσουν προστατευτικές στρατηγικές, ιδιαίτερα εάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια, είπαν οι ειδικοί. Αυτά περιλαμβάνουν τη μάσκα, το πλύσιμο των χεριών και την παραμονή στο σπίτι εάν έχουν αρρωστήσει. “Παρακαλώ μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι. Μοιραστείτε την αγάπη σας μην μοιράζεστε την ασθένειά σας αυτές τις γιορτές”, είπε ο Fryhofer.

Ο Walensky είπε να αναγνωρίσει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. «Τα τελευταία αρκετά χρόνια δεν ήταν σίγουρα εύκολα και τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ακόμη κύμα ασθένειας, μια άλλη στιγμή υπερβολικής ικανότητας και πραγματικά μια τραγική και συχνά αποτρέψιμη θλίψη», είπε ο Walensky. «Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο ευγνώμονες για το έργο που συνεχίζετε να κάνετε κάθε μέρα για να σώσετε ζωές».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μηνύματα ευαισθητοποίησης για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών

Γ. Κρομμύδας στο healthweb : Δεν υπάρχει έξαρση της γρίπης τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα

Πόσο απρόβλεπτη μπορεί να γίνει η νοσηλεία από γρίπη;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κοινά συμπτώματα, τη θεραπεία και την αποφυγή της γρίπης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Σπιτικά ροφήματα που βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης

Υψηλής χοληστερόλης: Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή-κηρώδες ουσία που βρίσκεται στο αίμα. Το σώμα μας χρησιμοποιεί αυτή την ουσία για να παράγει νέα κύτταρα και να παράγει απαραίτητες ορμόνες.