ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έμφραγμα: Σύμπλεγμα ανθυγιεινών χαρακτηριστικών που συνδέονται με παλαιότερη καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό

Έμφραγμα: Σύμπλεγμα ανθυγιεινών χαρακτηριστικών που συνδέονται με παλαιότερη καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό

«Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης των παραγόντων κινδύνου μέσω προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου υγείας, ώστε να μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την πρόληψη καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου.

Έμφραγμα: Μεσήλικες με τρία ή περισσότερα ανθυγιεινά χαρακτηριστικά, όπως η ελαφρώς υψηλή περίμετρος μέσης, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και η γλυκόζη, έχουν έμφραγμα και εγκεφαλικά δύο χρόνια νωρίτερα από τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2023. «Πολλοί άνθρωποι στα 40 και στα 50 τους έχουν λίγο λίπος γύρω από τη μέση και οριακά αυξημένη αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη ή γλυκόζη, αλλά νιώθουν γενικά καλά, δεν γνωρίζουν τους κινδύνους και δεν αναζητούν ιατρική συμβουλή», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Lena Lönnberg. του Västmanland County Hospital, Västerås, Σουηδία. “Αυτό το σενάριο, που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο, είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στους δυτικούς πληθυσμούς όπου οι άνθρωποι εν αγνοία τους αποθηκεύουν προβλήματα για αργότερα στη ζωή τους. Αυτή είναι μια τεράστια χαμένη ευκαιρία να παρέμβουμε πριν συμβούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.”

Υπολογίζεται ότι έως και το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μεταβολικό σύνδρομο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου. Αυτή η μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του ασυμπτωματικού μεταβολικού συνδρόμου στη μέση ηλικία και της καρδιαγγειακής νόσου και του θανάτου έως και τρεις δεκαετίες αργότερα. Στη μελέτη συμμετείχαν 34.269 ενήλικες ηλικίας 40 και 50 ετών που παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα καρδιαγγειακού προσυμπτωματικού ελέγχου το 1990 έως το 1999 στη σουηδική κομητεία Västmanland. Οι συμμετέχοντες πήγαν στο κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τους για κλινική εξέταση από μια νοσοκόμα, η οποία περιελάμβανε μετρήσεις ύψους, βάρους, αρτηριακής πίεσης, ολικής χοληστερόλης, γλυκόζης αίματος και περιφέρειας μέσης και ισχίου. Συμπλήρωσαν, επίσης, ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, το προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες όπως η εκπαίδευση. Τα άτομα ταξινομήθηκαν ως με μεταβολικό σύνδρομο εάν είχαν τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα: 1) περίμετρος μέσης 102 cm ή μεγαλύτερη για τους άνδρες και 88 cm ή μεγαλύτερη για τις γυναίκες, 2) ολική χοληστερόλη 6,1 mmol/l ή μεγαλύτερη, 3) 130 mmHg ή υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και/ή 85 mm Hg ή υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση, 4) γλυκόζη πλάσματος νηστείας 5,6 mmol/l ή υψηλότερη. Οι συμμετέχοντες με μεταβολικό σύνδρομο αντιστοιχίστηκαν ως προς την ηλικία, το φύλο και την ημερομηνία εξέτασης υγείας με δύο άτομα χωρίς μεταβολικό σύνδρομο που χρησίμευσαν ως έλεγχοι. Τα δεδομένα για τα καρδιαγγειακά συμβάντα (έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο) και τον θάνατο συλλέχθηκαν από εθνικά και τοπικά μητρώα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συσχετίσεις μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου μέσης ηλικίας και των μη θανατηφόρων καρδιαγγειακών συμβάντων και της θνησιμότητας από κάθε αιτία μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, τη σωματική αδράνεια, το επίπεδο εκπαίδευσης, τον δείκτη μάζας σώματος, την περιφέρεια ισχίου και τη ζωή μόνος ή με την οικογένεια. Συνολικά 5.084 άτομα (15%) πληρούσαν τα κριτήρια για το μεταβολικό σύνδρομο και εντοπίστηκε μια ομάδα ελέγχου 10.168 ατόμων χωρίς μεταβολικό σύνδρομο. Περίπου το 47% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 27 ετών, 1.317 (26%) συμμετέχοντες με μεταβολικό σύνδρομο πέθαναν σε σύγκριση με 1.904 (19%) ελέγχους – πράγμα που σημαίνει ότι όσοι είχαν μεταβολικό σύνδρομο είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με τους ομολόγους τους χωρίς μεταβολικό σύνδρομο. Μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά συμβάντα (έμφραγμα του μυοκαρδίου και/ή εγκεφαλικό επεισόδιο) εμφανίστηκαν σε 1.645 (32%) συμμετέχοντες με μεταβολικό σύνδρομο και 2.321 (22%) ελέγχους—που αντιστοιχεί σε 35% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού στην ομάδα με μεταβολικό σύνδρομο.

Ο διάμεσος χρόνος μέχρι το πρώτο μη θανατηφόρο έμφραγμα ή εγκεφαλικό ήταν 16,8 χρόνια στην ομάδα με μεταβολικό σύνδρομο και 19,1 χρόνια στην ομάδα ελέγχου — μια διαφορά 2,3 ετών. Ο Δρ Lönnberg είπε, “Καθώς το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα παραγόντων κινδύνου, το επίπεδο κάθε μεμονωμένου συστατικού δεν χρειάζεται να αυξηθεί σοβαρά. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα για πολλά χρόνια πριν εμφανίσουν συμπτώματα που τους οδηγούν σε αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης. Στη μελέτη μας, μεσήλικες ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο είχαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό 2,3 χρόνια νωρίτερα από εκείνους που δεν είχαν συλλογή ανθυγιεινών χαρακτηριστικών. Η αρτηριακή πίεση ήταν το πιο επικίνδυνο συστατικό, ιδιαίτερα για τις γυναίκες στα 40 τους, υπογραμμίζοντας την αξία να το κρατήσει υπό έλεγχο». Κατέληξε, «Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης των παραγόντων κινδύνου μέσω προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου υγείας, ώστε να μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την πρόληψη καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου. Ως γενικός κανόνας, ακόμη κι αν αισθάνεστε καλά, ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση κάθε χρόνο, αποφύγετε το κάπνισμα, προσέχετε την περίμετρο της μέσης σας και, τέλος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, να είστε σωματικά δραστήριοι κάθε μέρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι συμβαίνει στην καρδιά μας όταν η χοληστερίνη και η πίεση είναι σε υψηλά επίπεδα;

Τι σημαίνει ο πόνος μετά από καρδιακή προσβολή;

Λόγοι για τους οποίους πρέπει να πάρετε πιο σοβαρά μια λιποθυμία

Ένα έμφραγμα δεν σημαίνει ότι θα σταματήσετε να κάνετε σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα;

Μέλι: Το ακατέργαστο, μη επεξεργασμένο μέλι διατηρεί περισσότερες από τις ευεργετικές του ενώσεις σε σύγκριση με τις εξαιρετικά επεξεργασμένες ποικιλίες που βρίσκονται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

Άνοια: Να θυμάστε ότι η φροντίδα της άνοιας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία. Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό και οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τη σχέση σας από απόσταση;

Σχέση εξ αποστάσεως: Δίνοντας προτεραιότητα στην επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και τις κοινές εμπειρίες, μπορείτε να διατηρήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον και την αγάπη στη σχέση σας, ανεξάρτητα από τη φυσική απόσταση.

Η ικανότητα των μητέρων να "θυμούνται" προηγούμενες εγκυμοσύνες υποδηλώνει νέες στρατηγικές για την πρόληψη επιπλοκών

Αυτή η επιρροή που συνδέεται με τα εμβρυϊκά κύτταρα βασίζεται στην έρευνα που δημοσίευσαν ο Way και οι συνεργάτες του στο Cell το 2015 και η οποία δείχνει ότι τα παιδιά διατηρούν ένα μικρό απόθεμα κυττάρων που μεταφέρονται από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ονομάζονται μητρικά μικροχιμαιρικά κύτταρα.