ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιά: Κάθε 22 λεπτά μια γυναίκα στον Καναδά πεθαίνει από καρδιακή προσβολή

Καρδιά: Κάθε 22 λεπτά μια γυναίκα στον Καναδά πεθαίνει από καρδιακή προσβολή

Καρδιά: Οι καρδιακές παθήσεις σκοτώνουν 5 φορές περισσότερες γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού στον Καναδά και η ώθηση για αλλαγή είναι πιο επείγουσα από ποτέ.

Κάθε 22 λεπτά, μια γυναίκα στον Καναδά πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Αλλά η πλειοψηφία θα μπορούσε να αποφευχθεί, λένε οι ειδικοί, προειδοποιώντας ότι περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν άσκοπα εάν η ιατρική κοινότητα δεν προσαρμόσει τη φροντίδα στις ανάγκες τους. «Έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο και δεν εξυπηρετούμε γυναίκες», δήλωσε η Δρ Paula Harvey, καρδιολόγος και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής στο Women’s College Hospital στο Τορόντο. «Πρέπει να τα πάμε καλύτερα».

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ο κορυφαίος δολοφόνος των γυναικών στον Καναδά και η ώθηση για αλλαγή είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Η Harvey λέει ότι περισσότερες νεότερες γυναίκες παρουσιάζουν κλασικούς παράγοντες υψηλού κινδύνου για καρδιακές παθήσεις:

  • υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • διαβήτη
  • και παχυσαρκία.

«Υπάρχει αυτή η τάση στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που αρχίζουν να αποτελούν πρόβλημα σε μικρότερη ηλικία και το βρίσκω ανησυχητικό», είπε η Χάρβεϊ. «Ποτέ δεν έβλεπα μια γυναίκα στα 40 της με υψηλή αρτηριακή πίεση. Αρχίζω να το βλέπω και αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερες πρόωρες καρδιακές παθήσεις.»

Πώς τα επίπεδα ορμονών επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς

Ορισμένες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι ο ρυθμός καρδιακής προσβολής μεταξύ των γυναικών ηλικίας 35-54 ετών έχει αυξηθεί. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν ρόλο στην τάση, αλλά η ίδια η απειλή είναι ευρύτερη – η πλειοψηφία των Καναδών γυναικών έχει τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Οι γυναίκες με διαβήτη και εκείνες που προέρχονται από συγκεκριμένο φυλετικό ή εθνικό υπόβαθρο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, αλλά οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στην υγεία της καρδιάς κάθε γυναίκας, ειδικά καθώς μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και τα επίπεδα της ορμόνης που προστατεύει την καρδιά, των οιστρογόνων, αρχίζουν να πέφτουν.

Αυτή η μετάβαση ξεκινά όταν οι γυναίκες είναι στα 40 τους και μπορούν να πιάσουν πολλές απρόοπτες, είπε η Χάρβεϊ. «Πιστεύω ότι πολλά από αυτά προέρχονται από το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν εκπαιδεύονται ακόμα, δεν λαμβάνουν συμβουλές, δεν κατανοούν τον αντίκτυπο της μεταβαλλόμενης βιολογίας μας με την ηλικία που τις θέτει σε καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Οι καρδιακές παθήσεις σκοτώνουν 5 φορές περισσότερες γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με το Canadian Women’s Heart Health Centre, στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Οτάβα, 24.000 Καναδές πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις κάθε χρόνο. Αυτό είναι σχεδόν πέντε φορές περισσότεροι θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, οι ειδικοί λένε ότι εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ο κόσμος των ανδρών: οι γυναίκες παραμένουν υποδιαγνωσμένες, υποθεραπευμένες και αγνοούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καλός νυχτερινός ύπνος επαναφορτίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Πώς επηρεάζει η αλλαγή του περιβάλλοντος την καρδιά;

Μειώστε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με αλλαγές στον τρόπο ζωής

Παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια σε άντρες και γυναίκες, σύμφωνα με 10ετή μελέτη σε 21 χώρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη προκαλούν καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες

Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε από τις πέντε κύριες επιπλοκές της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου έως και 46 χρόνια μετά τον τοκετό.