Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εξετάσεις άνδρες: Τακτικοί έλεγχοι υγείας που πρέπει να κάνετε στα 40 σας

Εξετάσεις άνδρες: Τακτικοί έλεγχοι υγείας που πρέπει να κάνετε στα 40 σας

Εξετάσεις άνδρες: Μπορείτε να διατηρήσετε την ευτυχία και την υγεία σας προγραμματίζοντας τακτικές ιατρικές εξετάσεις με το γιατρό σας ή άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Υπάρχει ένα δημοφιλές ρητό «η ζωή αρχίζει στα 40». Ναι, η καλή ζωή ξεκινά όταν περάσετε στα σαράντα σας με την προϋπόθεση ότι κάνετε σύμμαχό σας την υγεία και τη φυσική κατάσταση. Αυτή είναι η δεκαετία που μπορεί να είναι κομβική για την υγεία σας, επειδή έχετε παράγοντες κινδύνου για διάφορες ασθένειες και αξίζει να ελέγχετε. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μπορείτε να διατηρήσετε την ευτυχία και την υγεία σας προγραμματίζοντας τακτικές ιατρικές εξετάσεις με το γιατρό σας ή άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Είναι κρίσιμο να παρακολουθείτε την υγεία σας σε τακτική βάση, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, έτσι ώστε τυχόν ζητήματα να μπορούν να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό.

Δεν είναι πολύ αργά για να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα αυξήσουν τη μακροζωία σας, επομένως το να μιλάτε για πράγματα όπως η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η αύξηση της άσκησής σας είναι όλα ζωτικής σημασίας. Πλησιάζετε στη μέση ηλικία στα 40 σας, επομένως η προληπτική φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας. Θέλετε να φροντίσετε τα προβλήματα πριν αυτά κλιμακωθούν. Για να καταπολεμήσετε οποιαδήποτε ασθένεια και να την αντιμετωπίσετε με επιτυχία, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με βασικές εξετάσεις καθώς μπαίνετε στα σαράντα.

Δοκιμή καρδιακών δεικτών         

Αυτή είναι μια εξέταση αίματος που υποδεικνύει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών διαταραχών. Όταν η καρδιά σας είναι κατεστραμμένη ή σε δυσφορία, ορισμένα ένζυμα που ονομάζονται καρδιακοί βιοδείκτες απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Το τεστ μετρά τους βιοδείκτες για να προβλέψει ή να διαγνώσει την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου. Οι δείκτες περιλαμβάνουν γλυκόζη, ουρικό οξύ, χοληστερόλη, αιμοσφαιρίνη A1c (επίπεδο σακχάρου στο αίμα) και πολλά άλλα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να υποβληθείτε σε πρόσθετες εξετάσεις όπως ΗΚΓ, τεστ καρδιακού στρες ή 2D ηχώ μαζί με το τεστ καρδιακών βιοδεικτών για να δείτε πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά σας. Αυτοί οι δείκτες βοηθούν τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα στον εντοπισμό του κινδύνου διαφόρων καρδιακών παθήσεων όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα καρδιακών δεικτών θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτική παρακολούθηση επειδή αυτές οι πρωτεΐνες μπορεί να αυξήσουν τη δραστηριότητα των ενζύμων που προκαλούν καρδιακή βλάβη και εκφυλισμό.

Το προφίλ των λιπιδίων        

Συχνά συνιστάται μαζί με τη δοκιμή καρδιακών δεικτών, το λιπιδικό προφίλ ή το πάνελ είναι μια εξέταση αίματος που μετρά τον όγκο των μορίων λίπους ή των λιπιδίων στο αίμα σας. Αυτή η ομάδα δοκιμών περιλαμβάνει τρεις μετρήσεις των επιπέδων χοληστερόλης σας, όπως η συνολική ποσότητα χοληστερόλης, η καλή χοληστερόλη (HDL), η κακή χοληστερόλη (LDL) και μια μέτρηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα σας. Τα υπερβολικά λιπίδια (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) στο αίμα σας μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες σας, προκαλώντας υπέρταση και τελικά προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανακοπή.

Τεστ Θυρεοειδούς       

Τα τεστ λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι ένα σύνολο αιματολογικών εξετάσεων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του υποθυρεοειδισμού (πολύ λίγες θυρεοειδικές ορμόνες) ή του υπερθυρεοειδισμού (πάρα πολλές) του θυρεοειδούς. Η εξέταση είναι ένα σημαντικό μέρος της διαγνωστικής διαδικασίας και συνιστάται συχνά σε άτομα ηλικίας 40 ετών, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα υπερδραστήριου ή υπολειτουργικού θυρεοειδούς. Οι γυναίκες έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα θυρεοειδούς, επομένως πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε ετήσια εξέταση αίματος TSH. Οι μη θεραπευμένες διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρο τον μεταβολισμό σας (βάρος, θερμοκρασία, ενέργεια) και την ψυχική υγεία. Η μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας όπως η παχυσαρκία, η άνοια, η αρθρίτιδα και ακόμη και οι καρδιακές διαταραχές.

Δοκιμή νεφρικής λειτουργίας (RFT/KFT)          

Το RFT είναι μια ομάδα δοκιμών που αξιολογούν πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν τα νεφρά σας και πόσο καλά τα νεφρά σας απομακρύνουν τα απόβλητα από το σύστημά σας. Αξιολογεί τη νεφρική σας υγεία μετρώντας μια σειρά από ουσίες όπως πρωτεΐνες, ηλεκτρολύτες, γλυκόζη, κρεατινίνη και μέταλλα. Αυτή η εξέταση είναι ιδιαίτερα απαραίτητη εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με υπέρταση ή διαβήτη, καθώς αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν το πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά.

ΚΤΚ     

Μια πλήρης εξέταση αίματος (CBC) θα δώσει στον γιατρό σας μια ολοκληρωμένη ματιά στην εικόνα του αίματός σας. Η εξέταση ρουτίνας υποδεικνύει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων (WBC), των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC) και των αιμοπεταλίων, τη συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης και τον αιματοκρίτη.

Τεστ Διαβήτη (μεταγευματικά και νηστίσιμα) και HbA1c         

Αυτά τα τεστ προσφέρουν μια ολοκληρωμένη ανάλυση των επιπέδων γλυκόζης σας και του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη. Το τεστ HbA1c μετρά τα επίπεδα γλυκόζης που συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη (που ονομάζεται γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) και ανιχνεύει διαβήτη ή προδιαβήτη.

Δοκιμή βιταμίνης Β12

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό το τεστ χρησιμοποιείται για να διαγνώσει εάν έχετε ανεπάρκεια ή χαμηλότερο από το κανονικό επίπεδο βιταμίνης Β12 στο σώμα σας. Σε γενικές γραμμές, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια δοκιμή βιταμίνης Β12 εάν βασίζεστε σε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή, καθώς τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν σε αφθονία βιταμίνη Β12. Οι χορτοφάγοι και οι γυναίκες που μπαίνουν στα 40 τους πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν αυτό το τεστ γιατί η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 συνδέεται με αναιμία και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του νευρικού συστήματος, απώλεια μνήμης και αποδυνάμωση των οστών.

Τεστ Παπανικολάου          

Αυτή η εξέταση είναι μια διαδικασία που αναλύει τα κύτταρα του τραχήλου σας για σημάδια καρκίνου. Οι γυναίκες στα 40 τους συνιστάται να υποβάλλονται σε αυτό το τεστ για να αξιολογήσουν την παρουσία προκαρκινικών ή καρκινικών κυττάρων στον τράχηλό τους. Αυτό το τεστ πρέπει να διεξάγεται μία φορά κάθε 3-5 χρόνια. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να φροντίζετε την υγεία σας. Οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι γίνονται όλο και πιο σημαντικοί όσο μεγαλώνετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων υγείας. Ο στόχος των τακτικών ιατρικών εξετάσεων και προληπτικών εξετάσεων είναι να εντοπιστούν τα προβλήματα πριν γίνουν σοβαρά. Η πιθανότητα επιβίωσης και η πιθανότητα αποτελεσματικής θεραπείας αυξάνονται αν οι ασθένειες και οι ασθένειες ανακαλυφθούν έγκαιρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επαναλαμβανόμενη εξέταση προεκλαμψίας δεν αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα για τις έγκυες γυναίκες

Πανεπιστήμια - 5η εβδομάδα καταλήψεων - 200 πανεπιστημιακοί αντιδρούν στις διαδικτυακές εξετάσεις

ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ: Δωρεάν Προληπτικοί Έλεγχοι για την Οστεοπόρωση στον Πειραιά

Πόνος ώμοι: Διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη του πόνου στους ώμους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μηχανική υποστήριξη: Η απόφαση για τερματισμό θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο

Μηχανική υποστήριξη: Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κλινικό κόσμο σχετικά με το ποιοι ασθενείς πρόκειται να αναρρώσουν, σε ποιο βαθμό θα αναρρώσουν και πότε θα αναρρώσουν.

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Νέος κύκλος του προγράμματος προ των πυλών

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Στον πρώτο κύκλο του εν λόγω προγράμματος ενισχύθηκαν 45.509 δικαιούχοι με συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έφτασε τα 92.990.407,56 ευρώ, δηλαδή το 78,37% της συνολικής εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Close Icon