ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Θέμης Μαντζαβίνος
Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
video

Θέμης Μαντζαβίνος: Οι άνδρες άνω των 40 ετών είναι προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας

Οι άνδρες  μετά τα 40 έτη είναι προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με μελέτες . Ευρήματα που ανατρέπουν την άποψη ότι μόνο οι γυναίκες έχουν χρονικό  όριο στην γονιμότητα . Έχουν και οι άνδρες και συνεπακόλουθες συνέπειες .Η επικινδυνότητα που ελλοχεύει στην επιλογή κάποιων ανδρών να τεκνοποιούν σε προχωρημένη ηλικία τόσο για την υγεία του μωρού που θα έρθει στη ζωή, όσο και για τις ενδεχόμενες επιπλοκές στην κύηση είναι το θέμα που αναδεικνύουνε σήμερα στην εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr συνομιλώντας η δημοσιογράφος Νικολέτα Ντάμπου  με τον Δρ. Θέμη Μαντζαβίνο ο οποίος είναι αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι πολύ σημαντικό να αποσαφηνιστεί πότε θεωρείται ότι ένας άντρας είναι προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας. Ο κύριος Μαντζαβίνος απάντησε επί του θέματος ότι  «Είτε πρόκειται για την Αμερικανική Εταιρεία Γονιμότητας ή για την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γονιμότητας και επειδή έχουν διάφορα ερευνητικά προγράμματα γι’ αυτό, οι μισές μελέτες έχουν καταλήξει ως τώρα ότι θα πρέπει να λέμε ότι πάνω από τα  40 έτη αρχίζει ο άνδρας να γίνεται προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι περισσότερες βάσεις μας λένε maximum τα 45 έτη. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο να ακούγεται στην κοινωνία, γιατί ως τώρα έχω ακούμε μόνο για τις γυναίκες. Ακόμη λοιπόν και ο άνδρας έχει ένα όριο και συνεπακόλουθες συνέπειες.»

Εξειδικεύοντας τις συνέπειες αυτές, ο κύριος Μαντζαβίνος επισημαίνει ότι «Έχουν αρχίσει να γίνονται μελέτες από τις Σκανδιναβικές χώρες εδώ και 1-2 χρόνια. Εκτός του ότι λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι το ίδιο να είναι κάποιος 30 και 50 ετών όσον αφορά την ποιότητα του σπέρματος, τώρα πλέον έχει βρεθεί ότι η μεγάλη ηλικία του πατέρα επηρεάζει σε όλες τις φάσεις και τον τοκετό της γυναίκας και την υγεία των παιδιών που θα γεννηθούν.» Κατά την κύηση της γυναίκας, «Η μεγαλύτερη αναπαραγωγική ηλικία του άνδρα έχει ενοχοποιηθεί για μεγαλύτερο αριθμό αποβολών, για μεγαλύτερο αριθμό πρόωρων τοκετών, αλλά ακόμη και για γέννηση θνησιγενών εμβρύων.»

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται ειδικότερα τα τελευταία χρόνια είναι ένας άνδρας 60-70 χρονών να παντρεύεται  μια πολύ νεότερη γυναίκα, 30 ετών, επιθυμώντας να τεκνοποιήσει,  τονίζει ο  κ. Μαντζαβίνος σημειώνοντάς ότι σε τέτοια περιστατικά «Συχνά έχουμε εξωσωματικές και οι άνδρες που έρχονται ήδη έχουν 1 ή 2 μεγάλα παιδιά. Επειδή λοιπόν τα μεγάλα παιδιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας, ο άνδρας παρασύρεται και θεωρεί ότι δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα. Όμως η αλήθεια είναι πως μπορεί τα παιδιά αυτά να έχουν προβλήματα όπως είναι :

  • Ο αυτισμός παρουσιάζεται 3 φορές περισσότερο σε παιδιά με πατέρα άνω των 40 ετών, ενώ και στο σύνδρομο Down εμφανίζονται περιπτώσεις όπου ευθύνεται η ηλικία του πατέρα.
  • Έχουν αναφερθεί διπλάσια περιστατικά εμφάνισης σχιζοφρένειας από τον κοινό πληθυσμό στα παιδιά άμα ο άνδρας είναι πάνω από 45 ετών και τριπλάσια περιστατικά πάνω από 50 ετών.
  • Μπορούν να εμφανιστούν παιδικοί καρκίνοι στα παιδιά, λευχαιμίες, καρκίνοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.
  • Ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά, όπως κατάθλιψη, διαταραχές συμπεριφοράς, ανασφάλειες. Είναι πιο τρωτά στο στρες και στο άγχος.
  • Θα δείτε παιδιά που εμφανίζουν καθυστέρηση στη δημιουργία των σχέσεών τους, στο γάμο τους ή στην απόκτηση των παιδιών τους.»

Η εξέλιξη είναι ραγδαία στις γνώσεις που έχουμε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μαντζαβίνος: «Στην Αμερική πριν από 2 χρόνια έγινε μια δημοσίευση, όπου μελέτησαν 138 εκατομμύρια παιδιά. Όλα αυτά τα δεδομένα είναι καινούρια και τώρα τα μαθαίνουμε».  Στην συνέχεια, ο Καθηγητής μίλησε για την αλλαγή στη νοοτροπία που σιγά σιγά συντελείται, καθώς στο παρελθόν όλοι εστίαζαν στη γυναίκα. Όπως είπε ο κ. Μαντζαβίνος, η υπογονιμότητα των ανδρών υφίσταται, ενώ πολλά οφείλονται στην ηλικία του άνδρα. Φυσικά η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών επηρεάζεται, όπως και η επίτευξη στύσης. Όμως ακόμη και με την φαρμακευτική αγωγή που ο άνδρας μπορεί να έχει καλή σεξουαλική σχέση, είναι λάθος να θεωρεί πως είναι καλή και η αναπαραγωγική του ικανότητα.

 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η απόφαση να κάνει κάποιος άνδρας οικογένεια νωρίς είναι μονόδρομος; Ο κ. Μαντζαβίνος προτείνει στους άνδρες να καταψύξουν το σπέρμα τους: «Πιθανώς να χρειαστεί να κρατήσουμε το σπέρμα, όπως γίνεται σε καρκίνο των όρχεων είτε σε κακοήθειες που πρέπει να κάνει ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία. Ακόμα και μετά από 20 χρόνια μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, είναι το ίδιο ακριβώς. Σε όλο τον κόσμο, ένας άνδρας αποφασίζει να γίνει πατέρας σε μεγαλύτερη ηλικία και αυτό αυξάνεται συνεχώς. Είναι φαινόμενο των καιρών και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Αλλά εδώ οι έρευνές μας προειδοποιούν πως οι άνδρες πρέπει να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια απόφαση για τα παιδιά τους.»

Όσο για την πρόληψη, σύμφωνα με τον κ. Μαντζαβίνο: «Καλό είναι ο κάθε άνδρας να κάνει μια εξέταση σπέρματος μέσα στο γενικό πλαίσιο ενός check-up, διότι μια κακή εξέταση σπέρματος μπορεί να μας βγάλει και άλλα θέματα υγείας που δεν τα ξέραμε.»

Δείτε όλη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Μαντζαβίνου στη Νικολέτα Ντάμπου .