ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εξαερισμός: Κλειδί για τη μείωση των κινδύνων υγείας από τις εστίες γκαζιού

Εξαερισμός: Κλειδί για τη μείωση των κινδύνων υγείας από τις εστίες γκαζιού

Εξαερισμός: Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρύπανση του εσωτερικού αέρα μπορεί να επιδεινωθεί χωρίς τον κατάλληλο αερισμό, προκαλώντας αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τις εστίες γκαζιού έχουν προκαλέσει πρόσφατη αναταραχή και αβάσιμους φόβους για μια κυβερνητική απαγόρευση των συσκευών, αλλά οι ερευνητές λένε ότι αυτοί οι κίνδυνοι είναι καλά τεκμηριωμένοι εδώ και δεκαετίες. Οι εστίες γκαζιού είναι γνωστό ότι εκπέμπουν διοξείδιο του αζώτου και χωρίς τον κατάλληλο αερισμό, μελέτες έχουν δείξει ότι η ρύπανση του εσωτερικού αέρα μπορεί να επιδεινωθεί προκαλώντας αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 13% των περιπτώσεων παιδικού άσθματος αποδίδεται στην έκθεση σε εστίες αερίου. Ο John Levy, Sc.D – καθηγητής δημόσιας υγείας και πρόεδρος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης – είπε ότι η δομή ενός σπιτιού θα καθορίσει τους κινδύνους. «Για πολλούς ανθρώπους, πράγματα όπως οι εστίες γκαζιού θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι η υψηλότερη πηγή έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση», είπε ο Levy. «Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό».

Ο Levy είπε ότι η χρήση μιας κουκούλας που ανοίγει έξω ή ακόμα και το άνοιγμα των παραθύρων κάνει μεγάλη διαφορά. Χωρίς κατάλληλο αερισμό, τα πρότυπα έκθεσης στα οξείδια του αζώτου από τις εστίες γκαζιού μπορούν να ξεπεραστούν μέσα σε λίγα λεπτά. Χρησιμοποιούνται σε περισσότερο από το ένα τρίτο των σπιτιών σε εθνικό επίπεδο, αλλά δεν μπορούν όλα τα νοικοκυριά να ανταλλάξουν εύκολα τις συσκευές τους, ειδικά οι ενοικιαστές και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος – όπου ζει η πλειοψηφία των ασθματικών παιδιών.

Ο Levy είπε ότι μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελτιωμένος αερισμός σε αυτά τα σπίτια πληρώνει μόνος του όταν πρόκειται για κόστος υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζεται με το άσθμα. «Και, λοιπόν, αν σκεφτόμαστε ανθρώπους που ίσως είναι στο MassHealth ή στο Medicaid», είπε ο Levy, «αυτή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι μια σοφή κρατική επένδυση στην προσπάθεια μείωσης του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και των επιβαρύνσεων για την υγεία».

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, που ψηφίστηκε το 2021, προσφέρει στους ιδιοκτήτες κατοικιών φορολογικά κίνητρα για την αντικατάσταση των εστιών αερίου με ηλεκτρικές επαγωγικές εκδόσεις – καθώς και άλλες λιγότερο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Ο Levy είπε ότι θα ήθελε να δει την ανανεωμένη εστίαση στις εστίες αερίου να συμβάλει στη βελτίωση των οικοδομικών κωδίκων, ειδικά σε κατοικίες χαμηλού εισοδήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη για το άσθμα πυροδοτεί συζήτηση για την ασφάλεια του μαγειρέματος με αέριο

Οι σόμπες αερίου που δέχονται όλο και περισσότερα πυρά ως πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία, θα μπορούσαν να απαγορευτούν το 2023

Πώς η έξυπνη τεχνολογία επηρεάζει τη βιωσιμότητα

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την υγεία από το αέριο που χρησιμοποιούμε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Κίνα αναμένει την κορύφωση νέου κύματος της covid μέχρι το τέλος Ιουνίου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με την Κίνα «σε διακρατικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων θεμάτων υγείας και της διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας», πρόσθεσε.

Νέα έρευνα για το πότε οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Επίσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φυσική εγγύτητα αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων, πώς μπορούν οι σύντροφοι που ζουν σε διαφορετικά μέρη να καλλιεργήσουν, επίσης, κοινές αναμνήσεις; Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο η COVID-19 επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται και να σπουδάζουν εξ αποστάσεως.