Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκυμοσύνη: Το κάπνισμα επηρεάζει τις εγκύους και την υγεία των εμβρύων

Εγκυμοσύνη: Το κάπνισμα επηρεάζει τις εγκύους και την υγεία των εμβρύων

Εγκυμοσύνη: Οι έγκυες γυναίκες που καπνίζουν έχουν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αναγνωριστεί από καιρό ως επιβλαβής πρακτική με δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην υγεία της μητέρας όσο και στην υγεία του εμβρύου. Ωστόσο, νέα έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έχει ρίξει φως στο πόσο επιζήμια μπορεί να είναι. Η μελέτη δείχνει ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και θέτει σοβαρές απειλές για την ευημερία του μωρού.

Εδώ είναι τα βασικά ευρήματα από την έρευνα:

  • Αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού: Οι έγκυες γυναίκες που καπνίζουν έχουν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες. Αυτός ο κίνδυνος είναι διπλάσιος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Ο πρόωρος τοκετός μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλοκές στην υγεία του μωρού.
  • Κίνδυνος μικρής ηλικίας κύησης: Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι μικρά για την ηλικία κύησης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών δυσκολιών και λοιμώξεων.
  • Μειωμένο βάρος γέννησης: Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες καπνίστριες βρέθηκε ότι είναι, κατά μέσο όρο, 387 γραμμάρια (περίπου 14 ουγκιές) ελαφρύτερα από τα μωρά που γεννιούνται από μη καπνίστριες μητέρες. Αυτή η μείωση του βάρους γέννησης μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία και ανάπτυξη του μωρού.
  • Καμία προστατευτική δράση κατά της προεκλαμψίας: Σε αντίθεση με κάποιες προηγούμενες έρευνες, αυτή η μελέτη δεν βρήκε στοιχεία ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μείωσε τον κίνδυνο προεκλαμψίας, μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και βλάβη οργάνων στη μητέρα.

Η έρευνα αξιολόγησε επίσης τον αντίκτυπο της πρόσληψης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παραδόξως, διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης, κυρίως από τον καφέ και άλλα ποτά, δεν οδήγησε στις ίδιες δυσμενείς επιπτώσεις στα αποτελέσματα της γέννησης όπως το κάπνισμα. Ενώ η καφεΐνη έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο βάρος γέννησης σε προηγούμενες μελέτες, αυτή η έρευνα δεν απέδειξε ισχυρή σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα συγκεκριμένων χημικών υποπροϊόντων που παράγονται όταν ουσίες όπως ο καπνός και η καφεΐνη υποβάλλονται σε επεξεργασία στο σώμα. Ανέλυσαν δείγματα αίματος από περισσότερες από 4.200 γυναίκες που παρακολούθησαν το νοσοκομείο Rosie, μέρος του Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, μεταξύ 2008 και 2012.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την κρίσιμη σημασία της αποθάρρυνσης του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της παροχής υποστήριξης στις έγκυες γυναίκες να κόψουν το κάπνισμα. Οι υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στο να βοηθήσουν τις μέλλουσες μητέρες να διατηρήσουν έναν τρόπο ζωής χωρίς καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωφελώντας τελικά τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί.

Συνοπτικά, αυτή η έρευνα ενισχύει τους καθιερωμένους κινδύνους που συνδέονται με το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τονίζοντας την ανάγκη για ολοκληρωμένες προσπάθειες για την προώθηση υγιεινών συμπεριφορών και την προστασία της ευημερίας τόσο των μητέρων όσο και των νεογνών. Ενώ η πρόσληψη καφέ και καφεΐνης θα πρέπει να παρακολουθείται ακόμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν ενέχει το ίδιο επίπεδο κινδύνου με το κάπνισμα όσον αφορά τις δυσμενείς εκβάσεις κατά τη γέννηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι κακές επιλογές του τρόπου ζωής σας μπορεί να προκαλούν ανισορροπία

Σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο

Tips μακιγιάζ για μετά τον τοκετό

1 στις 3 γυναίκες κάνει μωρό στον πρώτο κύκλο εξωσωματική γονιμοποίηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα βατόμουρα βοηθούν στη διαχείριση της κατάθλιψης αλλά με μια διαφορά 

Βατόμουρα: Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutritional Neuroscience, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα ρόφημα βατόμουρου για 12 εβδομάδες παρουσίασαν βελτιώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης.

Αναδυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας 

Εργασία: Με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα να απομακρυνθούν από την εργασία και να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Τι περιλαμβάνεται σε ένα ιταλικό πρωινό;

Ιταλικό πρωινό: Ένα ιταλικό πρωινό, γνωστό ως "colazione", είναι συνήθως μια ελαφριά και απλή υπόθεση σε σύγκριση με πιο περίτεχνα πρωινά που υπάρχουν σε άλλους πολιτισμούς.

Close Icon