Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κάπνισμα: Πώς το κάπνισμα στην εφηβεία επηρεάζει τους μελλοντικούς απογόνους;

Κάπνισμα: Πώς το κάπνισμα στην εφηβεία επηρεάζει τους μελλοντικούς απογόνους;

Κάπνισμα: Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τις εκτεταμένες συνέπειες του καπνίσματος στους εφήβους στην υγεία των μελλοντικών γενεών.

Μια πρόσφατη μελέτη υπογραμμίζει τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες του καπνίσματος στους εφήβους, όχι μόνο για το άτομο αλλά και για τους μελλοντικούς απογόνους του. Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα αγόρια που ξεκινούν το κάπνισμα στις αρχές της εφηβείας τους μπορεί να μεταδώσουν επιβλαβή γενετικά χαρακτηριστικά στα παιδιά τους, επηρεάζοντας την υγεία τους με διάφορους τρόπους.

Κάπνισμα και εφηβεία

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, εξέτασε τα γενετικά προφίλ 875 ατόμων ηλικίας από 7 έως 50 ετών και αξιολόγησε τις καπνιστικές συμπεριφορές των πατέρων τους. Τα ευρήματα έδειξαν ότι άτομα των οποίων οι πατέρες ήταν καπνιστές νωρίς στην εφηβεία εμφάνισαν συγκεκριμένους γονιδιακούς δείκτες που σχετίζονται με προβλήματα υγείας όπως το άσθμα, η παχυσαρκία και η χαμηλή πνευμονική λειτουργία. Σημειωτέον, αυτοί οι βιοδείκτες ήταν διαφορετικοί από εκείνους που συνδέονται με το μητρικό ή προσωπικό κάπνισμα.

Αυτή η μελέτη είναι πρωτοποριακή καθώς παρέχει πληροφορίες για τους βιολογικούς μηχανισμούς που στηρίζουν την επιρροή του καπνίσματος των πατέρων στους απογόνους τους, σηματοδοτώντας την πρώτη ανθρώπινη μελέτη που αποκάλυψε αυτή τη σύνδεση. Επιγενετικές αλλαγές, που ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το DNA συσκευάζεται στα κύτταρα, εντοπίστηκαν σε 19 θέσεις στα παιδιά πατέρων που κάπνιζαν κατά την εφηβεία. Αυτές οι αλλαγές συνδέθηκαν με τις αναφερόμενες ανησυχίες για την υγεία.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Negusse Kitaba, τόνισε τη σημασία της κατανόησης αυτής της επίδρασης στα παιδιά, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, όταν δημιουργούνται βλαστοκύτταρα που παράγουν σπέρμα. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του καπνίσματος στους εφήβους, που εκτείνονται πέρα από το άτομο και δυνητικά επηρεάζοντας τις μελλοντικές γενιές.

Η Δρ Cecilie Svanes, μια άλλη συν-συγγραφέας της μελέτης, τόνισε τη σημασία των πρώιμων ενεργειών και αποφάσεων που παίρνουν οι νέοι, τονίζοντας τον ρόλο της πρώιμης εφηβείας στα αγόρια και τους μητρικούς και προ της εγκυμοσύνης παράγοντες για τις μητέρες και τις γιαγιάδες. Ο εντοπισμός των μηχανισμών πίσω από αυτές τις παρατηρήσεις είναι ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων για την υγεία.

Η μελέτη συνέκρινε επίσης το κάπνισμα των πατέρων πριν από τη σύλληψη με το προσωπικό κάπνισμα και το κάπνισμα της μητέρας πριν από τη σύλληψη, αποκαλύπτοντας μοναδικούς βιοδείκτες μεθυλίωσης που σχετίζονται με το πρώιμο κάπνισμα των πατέρων κατά την εφηβεία.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, John Holloway, εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη δημοτικότητα του ατμίσματος μεταξύ των εφήβων, καθώς ορισμένες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η έκθεση στη νικοτίνη, όπως μέσω του ατμού, μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοιες επιγενετικές αλλαγές στους απογόνους. Τόνισε την ανάγκη να ενεργήσουμε έγκαιρα για να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο του ατμίσματος των εφήβων στην αναπνευστική υγεία των μελλοντικών γενεών, αντί να περιμένουμε να περάσουν πολλές γενιές.

Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τις εκτεταμένες συνέπειες του καπνίσματος στους εφήβους στην υγεία των μελλοντικών γενεών. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αποθάρρυνσης του καπνίσματος στους εφήβους και της αντιμετώπισης αναδυόμενων ανησυχιών που σχετίζονται με το άτμισμα για την προστασία της ευημερίας των νέων μας και των μελλοντικών πληθυσμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας;

Φροντίστε την υγεία των ματιών σας κάθε μέρα

Τι προβλήματα προξενεί το κάπνισμα στην τρίτη ηλικία;

Η διατήρηση σταθερού βάρους συνδέεται με την μακροζωία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η υπερκαλιαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Υπερκαλιαιμά: Οι πιο κοινές αιτίες υπερκαλιαιμίας περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, υπερβολική πρόσληψη καλίου και αφυδάτωση. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπάρκεια των επινεφριδίων, λοιμώξεις ή βλάβη των ιστών.

Πώς να φτιάξετε λιθρίνι και να τους εντυπωσιάσετε όλους;

Λιθρίνι φαγητό: Το λιθρίνι είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο ψάρι που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει τις μοναδικές του γεύσεις και υφές.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο ξιφία;

Μαγειρεύοντας ξιφία: Το μαγείρεμα του τέλειου ξιφία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και μερικές βασικές τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι παραμένει υγρό και γευστικό.

Νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει να δοθεί προτεραιότητα σε βρέφη υψηλού κινδύνου για ανοσοποίηση RSV 

RSV: Ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από RSV σε μεμονωμένα βρέφη, επιτρέποντας στοχευμένες στρατηγικές ανοσοποίησης.

Close Icon