ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκεφαλικό: Η ισχύς των παραγόντων κινδύνου διαφέρει ανάλογα με την ηλικία

Εγκεφαλικό: Η ισχύς των παραγόντων κινδύνου διαφέρει ανάλογα με την ηλικία

Εγκεφαλικό: Η συσχέτιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη με τον κίνδυνο εγκεφαλικού μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο άλλοι παράγοντες κινδύνου δεν αλλάζουν με ηλικία.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης ενδέχεται να ενέχουν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς οι άνθρωποι γερνούν, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 18 Ιανουαρίου στο Neurology. Ο George Howard, Dr.P.H., από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Μπέρμιγχαμ, και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν εάν ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου από κοινούς παράγοντες κινδύνου αλλάζει καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Η ανάλυση περιελάμβανε 28.235 συμμετέχοντες που εγγράφηκαν στη μελέτη Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (2003 έως 2007) και παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα 11,3 ετών.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέγεθος της συσχέτισης με το εγκεφαλικό ήταν σημαντικά μικρότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες για διαβήτη (κίνδυνος ή σχετικός κίνδυνος μειώνεται από ≈2,0 στα νεότερα στρώματα σε ≈ 1,3 στα μεγαλύτερα στρώματα), καρδιακές παθήσεις (από ≈2,0 σε ≈1,3), και υπέρταση (κατώφλι 140/90 mm Hg, από ≈1,80 έως ≈1,50). Για το κάπνισμα, την κολπική μαρμαρυγή ή την υπερτροφία της αριστερής κοιλίας, δεν υπήρχε διαφορά σχετιζόμενη με την ηλικία στο μέγεθος της συσχέτισης.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης είναι δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό που μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, μειώνοντας τον κίνδυνο ενός ατόμου. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η συσχέτισή τους με τον κίνδυνο εγκεφαλικού μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο άλλοι παράγοντες κινδύνου δεν αλλάζουν με ηλικία», είπε ο Χάουαρντ σε μια δήλωση.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματά μας δεν υποδηλώνουν ότι η θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη καθίσταται ασήμαντη σε μεγαλύτερη ηλικία. Τέτοιες θεραπείες εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές για την υγεία ενός ατόμου. Αλλά μπορεί επίσης να είναι φρόνιμο για τους γιατρούς να επικεντρωθούν στη διαχείριση του κινδύνου παράγοντες όπως η κολπική μαρμαρυγή, το κάπνισμα και η υπερτροφία της αριστερής κοιλίας καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποκατάσταση εγκεφαλικού επεισοδίου με ρινικό σπρέι - Πειραματικό στάδιο

5 Λόγοι για να διατηρείτε την πίεσή σας σε φυσιολογικά επίπεδα

Η καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων θα μπορούσε να αποτρέψει την παθολογική γήρανση

Ο επιπολασμός της ημικρανίας αυξάνεται παγκοσμίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη προκαλούν καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες

Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε από τις πέντε κύριες επιπλοκές της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου έως και 46 χρόνια μετά τον τοκετό.