Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υγιεινή διατροφή πιάτο: Το πιάτο της υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με το Harvard

Υγιεινή διατροφή πιάτο: Το πιάτο της υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με το Harvard

Η συμβολή των επεξεργασμένων τροφίμων στο καθημερινό φαγητό κυμαίνεται από 25% έως 50%


Υγιεινή διατροφή πιάτο: Το Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, το οποίο δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς επίσης και από συντάκτες στις Δημοσιεύσεις Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Harvard Health Publications), αποτελεί έναν οδηγό δημιουργίας τόσο υγιεινών όσο και ισορροπημένων γευμάτων – είτε αυτά είναι σερβιρισμένα σε πιάτο είτε συσκευασμένα σε πακέτο.

Οι συστάσεις του είναι οι εξής:

  • To μισό του πιάτου σας είναι καλό να περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα

Το χρώμα και η ποικιλία φρούτων και λαχανικών διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη του οργανισμού στις ανάγκες του, και υπογραμμίζει πως οι πατάτες δεν ανήκουν στα λαχανικά στο Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, λόγω επιπτώσεών τους στο σάκχαρο του αίματος.

  • Το ¼ του πιάτου είναι καλό να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης

Σπόροι ολικής αλέσεως ή ακατέργαστοι σπόροι –ολικής αλέσεως κριθάρι, σιτάρι, σπόροι σίτου, κινόα, βρώμη, καστανό ρύζι, καθώς επίσης και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, όπως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως– παρουσιάζουν πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη σε σύγκριση με το λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι και άλλους επεξεργασμένους σπόρους.

  • Το ¼ του πιάτου να περιλαμβάνει πρωτεΐνη

Τα ψάρια, τα πουλερικά και τα όσπρια αποτελούν υγιεινές αλλά και ευέλικτες πηγές πρωτεΐνης. Μπορούν να αναμειχθούν σε σαλάτες αλλά και να ταιριάξουν εξίσου καλά με λαχανικά στο πιάτο. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα σιδηροπενικής αναιμίας, είναι καλό να περιορίζεται η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. Τέλος, συνιστάται η αποφυγή επεξεργασμένων κρεάτων όπως το μπέικον και τα λουκάνικα.

  • Άκρως απαραίτητα τα υγιεινά φυτικά έλαια, αλλά και σ’ αυτά χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση

Τα υγιεινά φυτικά έλαια όπως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, καθώς επίσης και τα έλαια από κανόλα, σόγια, φιστίκι και άλλα δεν πρέπει να απέχουν από το πιάτο υγιεινής διατροφής. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή των μερικώς υδρογονωμένων ελαίων, τα οποία περιέχουν ανθυγιεινά τρανς λιπαρά (trans fats). Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η περιγραφή «χαμηλά λιπαρά» δεν συνάδει και με την περιγραφή «υγιεινό».

  • Να πίνετε νερό, καφέ ή τσάι

Είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών. Η κατανάλωση του γάλατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων συνιστάται πια σε μία με δύο μερίδες την ημέρα. Και η κατανάλωση χυμών δεν πρέπει να ξεπερνάει το ένα μικρό ποτήρι ανά ημέρα.

  • Άσκηση (Stay active)

Η κόκκινη φιγούρα, η οποία τρέχει κατά μήκος της κάρτας του Πιάτου Υγιεινής Διατροφής, αποτελεί υπενθύμιση πως η άσκηση είναι εξίσου σημαντική στην επίτευξη της απόλυτης σωματικής αρμονίας. Το Πιάτο Υγιεινής Διατροφής επικεντρώνεται περισσότερο στην ποιότητα της διατροφής και, απ’ ό,τι αποδεικνύεται, οι συστάσεις ταυτίζονται με τη νέα διατροφική πυραμίδα υγείας του Harvard. Οι ειδικοί καταλήγουν πλέον σε κοινές συστάσεις που αφορούν την καλή ποιότητα των τροφίμων, την ποικιλία και τους κατάλληλους συνδυασμούς για την επίτευξη της απόλυτης σωματικής αρμονίας, υγείας, ομορφιάς και ισορροπίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Η όρεξη μας επηρεάζεται από την διάθεση

Διατροφή : Συμβουλές για υγιή μελλοντικό οργανισμό

Υγιεινή Διατροφή : Τα οφέλη της στον οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon