Διατροφή

Υγιεινή διατροφή πιάτο: Το πιάτο της υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με το Harvard

Υγιεινή διατροφή πιάτο: Το πιάτο της υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με το Harvard

Η συμβολή των επεξεργασμένων τροφίμων στο καθημερινό φαγητό κυμαίνεται από 25% έως 50%

Υγιεινή διατροφή πιάτο: Το Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, το οποίο δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς επίσης και από συντάκτες στις Δημοσιεύσεις Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Harvard Health Publications), αποτελεί έναν οδηγό δημιουργίας τόσο υγιεινών όσο και ισορροπημένων γευμάτων – είτε αυτά είναι σερβιρισμένα σε πιάτο είτε συσκευασμένα σε πακέτο.

Οι συστάσεις του είναι οι εξής:

  • To μισό του πιάτου σας είναι καλό να περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα

Το χρώμα και η ποικιλία φρούτων και λαχανικών διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη του οργανισμού στις ανάγκες του, και υπογραμμίζει πως οι πατάτες δεν ανήκουν στα λαχανικά στο Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, λόγω επιπτώσεών τους στο σάκχαρο του αίματος.

  • Το ¼ του πιάτου είναι καλό να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης

Σπόροι ολικής αλέσεως ή ακατέργαστοι σπόροι –ολικής αλέσεως κριθάρι, σιτάρι, σπόροι σίτου, κινόα, βρώμη, καστανό ρύζι, καθώς επίσης και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, όπως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως– παρουσιάζουν πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη σε σύγκριση με το λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι και άλλους επεξεργασμένους σπόρους.

  • Το ¼ του πιάτου να περιλαμβάνει πρωτεΐνη

Τα ψάρια, τα πουλερικά και τα όσπρια αποτελούν υγιεινές αλλά και ευέλικτες πηγές πρωτεΐνης. Μπορούν να αναμειχθούν σε σαλάτες αλλά και να ταιριάξουν εξίσου καλά με λαχανικά στο πιάτο. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα σιδηροπενικής αναιμίας, είναι καλό να περιορίζεται η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. Τέλος, συνιστάται η αποφυγή επεξεργασμένων κρεάτων όπως το μπέικον και τα λουκάνικα.

  • Άκρως απαραίτητα τα υγιεινά φυτικά έλαια, αλλά και σ’ αυτά χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση

Τα υγιεινά φυτικά έλαια όπως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, καθώς επίσης και τα έλαια από κανόλα, σόγια, φιστίκι και άλλα δεν πρέπει να απέχουν από το πιάτο υγιεινής διατροφής. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή των μερικώς υδρογονωμένων ελαίων, τα οποία περιέχουν ανθυγιεινά τρανς λιπαρά (trans fats). Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η περιγραφή «χαμηλά λιπαρά» δεν συνάδει και με την περιγραφή «υγιεινό».

  • Να πίνετε νερό, καφέ ή τσάι

Είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών. Η κατανάλωση του γάλατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων συνιστάται πια σε μία με δύο μερίδες την ημέρα. Και η κατανάλωση χυμών δεν πρέπει να ξεπερνάει το ένα μικρό ποτήρι ανά ημέρα.

  • Άσκηση (Stay active)

Η κόκκινη φιγούρα, η οποία τρέχει κατά μήκος της κάρτας του Πιάτου Υγιεινής Διατροφής, αποτελεί υπενθύμιση πως η άσκηση είναι εξίσου σημαντική στην επίτευξη της απόλυτης σωματικής αρμονίας. Το Πιάτο Υγιεινής Διατροφής επικεντρώνεται περισσότερο στην ποιότητα της διατροφής και, απ’ ό,τι αποδεικνύεται, οι συστάσεις ταυτίζονται με τη νέα διατροφική πυραμίδα υγείας του Harvard. Οι ειδικοί καταλήγουν πλέον σε κοινές συστάσεις που αφορούν την καλή ποιότητα των τροφίμων, την ποικιλία και τους κατάλληλους συνδυασμούς για την επίτευξη της απόλυτης σωματικής αρμονίας, υγείας, ομορφιάς και ισορροπίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Η όρεξη μας επηρεάζεται από την διάθεση

Διατροφή : Συμβουλές για υγιή μελλοντικό οργανισμό

Υγιεινή Διατροφή : Τα οφέλη της στον οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα έρευνα, σχεδιασμένη για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για τους καταναλωτές, ανέδειξε το ζήτημα των προϊόντων πλύσης

Εδώ, όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν αυτήν την κατηγορία, με το 46 τοις εκατό των χορτοφάγων να δηλώνουν ότι θα είχαν λίγους ενδοιασμούς να αντιμετωπίσουν κάποιον που είδαν να μην πλένει προϊόντα.

Γιατί ο οργανισμός χρειάζεται άμυλο

Διατροφή Άμυλο Ιδιότητες: Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Εκτός από το άμυλο, περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Β. Όταν τα μαγειρεύετε είναι σημαντικό να προσέξετε τα πρόσθετα λιπαρά που χρησιμοποιείτε, γιατί αυτό θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Καταναλώνετε αρκετό μοσχάρι για να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά του;

Μοσχάρι κρέας οφέλη: Πόσο ωφέλιμο είναι το κόκκινο κρέας και συγκεκριμένα το μοσχάρι στη διατροφή μας; Ποια η προτεινόμενη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε σε εβδομαδιαία βάση & γιατί;

Πλούσια τα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας - Γιατί να την εντάξετε στη διατροφή σας

Η ντομάτα ήταν άγνωστη στην Ευρώπη μέχρι το 1544, οπότε και οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα «χρυσό μήλο», για το κίτρινο ή το πορτοκαλί χρώμα που είχε τότε η ώριμη ντομάτα. Στην Ελλάδα η ντομάτα ήρθε το 1818, όπως και η πατάτα.