Διατροφή

Χρόνια ηπατική νόσος: Αποφύγετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη & λιπαρά

Χρόνια ηπατική νόσος: Αποφύγετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη & λιπαρά

Χρόνια ηπατική νόσος: Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ της δυτικής δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρης και της ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ της δυτικής δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρης και της ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, της κύριας αιτίας χρόνιας ηπατικής νόσου. Η μελέτη, που διεξήχθη στο MU’s Roy Blunt NextGen Precision Health Building, εντόπισε τους δυτικούς μικροβιακούς και μεταβολικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ηπατική νόσο, προάγοντας την κατανόησή μας για τον άξονα εντέρου-ήπατος και, ως αποτέλεσμα, την ανάπτυξη διατροφικών και μικροβιακών παρεμβάσεων γι’ αυτή η παγκόσμια απειλή για την υγεία.

«Μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πώς η τροφή και η μικροχλωρίδα του εντέρου αλληλεπιδρούν για την παραγωγή μεταβολιτών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ηπατικής νόσου», δήλωσε ο συν-κύριος ερευνητής, Guangfu Li, Ph.D., DVM, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα χειρουργικής και Τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας. “Ωστόσο, τα συγκεκριμένα βακτήρια και οι μεταβολίτες, καθώς και οι υποκείμενοι μηχανισμοί δεν ήταν καλά κατανοητοί μέχρι τώρα. Αυτή η έρευνα ξεκλειδώνει το πώς και το γιατί.”

Το έντερο και το ήπαρ έχουν στενή ανατομική και λειτουργική σύνδεση μέσω της πυλαίας φλέβας. Οι ανθυγιεινές δίαιτες αλλάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, με αποτέλεσμα την παραγωγή παθογόνων παραγόντων που επηρεάζουν το ήπαρ. Ταΐζοντας ποντίκια με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα ποντίκια ανέπτυξαν ένα βακτήριο του εντέρου που ονομάζεται Blautia producta και ένα λιπίδιο που προκαλούσε φλεγμονή του ήπατος και ίνωση. Αυτό, με τη σειρά του, προκάλεσε στα ποντίκια να αναπτύξουν μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή λιπώδη ηπατική νόσο, με παρόμοια χαρακτηριστικά με την ανθρώπινη ασθένεια.

«Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια παγκόσμια επιδημία υγείας», δήλωσε ο Kevin Staveley-O`Carroll, MD, Ph.D., καθηγητής στο τμήμα χειρουργικής, ένας από τους κύριους ερευνητές. “Όχι μόνο γίνεται η κύρια αιτία καρκίνου του ήπατος και κίρρωσης, αλλά πολλοί ασθενείς που βλέπω με άλλους καρκίνους έχουν λιπώδη ηπατική νόσο και δεν το γνωρίζουν καν. Συχνά, αυτό τους καθιστά αδύνατο να υποβληθούν σε δυνητικά θεραπευτική επέμβαση για άλλους καρκίνους».

Ως μέρος αυτής της μελέτης, οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία  ποντικών με ένα κοκτέιλ αντιβιοτικού που χορηγήθηκε μέσω του πόσιμου νερού. Διαπίστωσαν ότι η αντιβιοτική θεραπεία μείωσε τη φλεγμονή του ήπατος και τη συσσώρευση λιπιδίων, με αποτέλεσμα τη μείωση της λιπώδους νόσου του ήπατος. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι επαγόμενες από αντιβιοτικά αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορούν να καταστείλουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις και την ηπατική ίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι προκαλεί την αύξηση του γαλακτικού οξέος στο αίμα;

Τα φυσικά πεπτίδια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Τι είναι η κίρρωση του ήπατος και ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα αλληλένδετα συμπτώματα και οι επιπτώσεις του αλκοολισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να τρώτε μπανάνα το πρωί;

Μπανάνα στομάχι: Το μυστικό για ένα υγιές σώμα είναι μια υγιής πρωινή ρουτίνα. Μια τέλεια πρωινή ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε τον τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας σας.