Διατροφή

Το μπρόκολο και οι αντιξειδωτικές του ιδιότητες

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού καθημερινά προσβάλλονται από ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή μόρια , πιο γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, τα οποία και καταστρέφουν. Ο οργανισμός μας διαθέτει βέβαια τους κατάλληλους αμυντικούς μηχανισμούς ώστε να αντεπεξέλθει σε αυτή την επίθεση. Στις Δυτικές κοινωνίες όμως το άγχος , η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η αύξηση της ηλιακής […]

Τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού καθημερινά προσβάλλονται από ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή μόρια , πιο γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, τα οποία και καταστρέφουν. Ο οργανισμός μας διαθέτει βέβαια τους κατάλληλους αμυντικούς μηχανισμούς ώστε να αντεπεξέλθει σε αυτή την επίθεση.

Στις Δυτικές κοινωνίες όμως το άγχος , η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας συμβάλλουν στην αύξηση των ελευθέρων ριζών μέσα σε αυτόν προκαλώντας το λεγόμενο οξειδωτικό στρες , υπεύθυνο για διάφορες μορφές καρκίνου , καρδιαγγειακά νοσήματα , γήρανση του δέρματος κ.α νοσήματα τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα.

Οι αντιξειδωτικές ιδιότητες

Το μπρόκολο λοιπόν είναι πλούσιο σε δύο αντιοξειδωτικές βιταμίνες την Α και C σε κάλιο , σελήνιο και φυτικές ίνες. Σε μια έρευνα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α φάνηκε ότι το μπρόκολο μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, καθώς φαίνεται ότι είναι η καλύτερη πηγή σεληνίου , του πιο σημαντικού ίσως αντιοξειδωτικό στοιχείου.

Επιπρόσθετα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα έδειξε ότι οι ‘ισοθειοκυανιδίνες’ προερχόμενες από το μπρόκολο συμβάλλουν στην αναστολή του καρκίνου πνεύμονα. Τα πειράματα έγιναν βέβαια σε πειραματόζωα, τα αποτελέσματα όμως ήταν τόσο ενθαρρυντικά που φαίνεται ότι μπορούν να βρουν εφαρμογή και στους ανθρώπους . Τελευταίες ανακοινώσεις δείχνουν τη σουλφοραφάνη ,ουσία που υπάρχει στο μπρόκολο είναι η κύρια υπεύθυνη για την καταπολέμηση του ελικοβακτήριου του πυλωρού, υπεύθυνο για το έλκος του δωδεκαδάκτυλου .