Διατροφή

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα «διώχνουν» το εγκεφαλικό

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα «διώχνουν» το εγκεφαλικό
Το κρέας των πουλερικών, όπως διαπίστωσε μία αμερικανική επιστημονική έρευνα, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Όσοι λοιπόν έτρωγαν κατά μέσο το περισσότερο κοτόπουλο, γαλοπούλα ή άλλο πουλερικό είχαν κατά 13% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές  με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανκ Χου της Σχολής […]

Το κρέας των πουλερικών, όπως διαπίστωσε μία αμερικανική επιστημονική έρευνα, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Όσοι λοιπόν έτρωγαν κατά μέσο το περισσότερο κοτόπουλο, γαλοπούλα ή άλλο πουλερικό είχαν κατά 13% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές  με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ,  εξέτασαν στοιχεία από  δεκάδες χιλιάδες άτομα και των δύο φύλων, άνω των 20 ετών. Τα άτομα της έρευνας ταξινομήθηκαν ανάλογα σε κατηγορίες ανάλογα με τη διατροφή τους (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά και άλλα είδη πρωτεϊνών).

Οι άνδρες λοιπόν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που έτρωγαν  το περισσότερο κόκκινο κρέας, δηλαδή πάνω από δύο μερίδες την ημέρα, είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο, δηλαδή το ένα τρίτο της μερίδας σε ημερήσια βάση.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, είχαν αυξημένο κατά 19% κίνδυνο για εγκεφαλικό, σε σχέση με όσες έτρωγαν το λιγότερο κόκκινο κρέας. Αν τη  μερίδα κόκκινου κρέατος έπαιρνε καθημερινά μια μερίδα κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή άλλου πουλερικού, τότε ο κίνδυνος εγκεφαλικού εμφάνιζε μείωση κατά 27%. Στην περίπτωση που αντικαθίστατο από ψάρι ή γαλακτοκομικά, τότε ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 17% και 10% αντίστοιχα.

Κατά συνέπεια το λευκό κρέας των πουλερικών είναι αυτό που μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μία προγενέστερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο κρέας ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.