Διατροφή

Το αλάτι δεν κάνει κακό στους καρδιοπαθείς

Το αλάτι δεν κάνει κακό στους καρδιοπαθείς
Εδώ και δεκαετίες οι γιατροί συστήνουν στους καρδιοπαθείς να εξαφανίσουν το αλάτι από την διατροφή τους. Μια νέα έρευνα εκτιμά, χωρίς να έχει τρανταχτές αποδείξεις, πως το αλάτι δεν κάνει κακό στους καρδιοπαθείς. Ο καρδιολόγος ερευνητής Dr. Rami Doukky, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σικάγο, αναφέρει πως οι καρδιοπαθείς που έκοψαν το αλάτι είχαν 85% περισσότερες […]

Εδώ και δεκαετίες οι γιατροί συστήνουν στους καρδιοπαθείς να εξαφανίσουν το αλάτι από την διατροφή τους. Μια νέα έρευνα εκτιμά, χωρίς να έχει τρανταχτές αποδείξεις, πως το αλάτι δεν κάνει κακό στους καρδιοπαθείς.

Ο καρδιολόγος ερευνητής Dr. Rami Doukky, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σικάγο, αναφέρει πως οι καρδιοπαθείς που έκοψαν το αλάτι είχαν 85% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με όσους κατανάλωναν, περιορισμένο βέβαια, αλάτι«Η έρευνα μάς λέει πως δεν πρέπει να καταδικάζουμε το αλάτι έτσι απλά. Αυτό που αποδεικνύεται σίγουρα είναι πως πρέπει να ερευνήσουμε περαιτέρω το ζήτημα» λέει ο Doukky.

Ο καρδιολόγος και η ομάδα του μελέτησαν στοιχεία από 833 καρδιοπαθείς, μεταξύ των οποίων οι 130 ασθενείς ακολουθούσαν αυστηρούς περιορισμούς στο αλάτι. Τους συνέκριναν λοιπόν με άλλους 130 καρδιοπαθείς που δεν είχαν περιορισμούς στο αλάτιΑπό τους 130 που δεν έτρωγαν αλάτι το 42% είτε έχασε τη ζωή του είτε νοσηλεύτηκε. Από τους 130 που έτρωγαν αλάτι το ποσοστό αυτό ήταν μειωμένο στο 26%. «Μας εξέπληξε το γεγονός πως οι καρδιοπαθείς που είχαν αφαιρέσει το αλάτι από την διατροφή του είχαν χειρότερη κατάληξη από αυτούς που κατανάλωναν αλάτι», δήλωσε η συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στις 28 Δεκεμβρίου στο επιστημονικό τεύχος JACC: Heart Failure.

«Ο περιορισμός του νατρίου στον οργανισμό οδηγεί σε συρρίκνωση του όγκου υγρού στο σώμα και ενεργοποιεί ορισμένες ορμόνες που προσπαθούν να διατηρήσουν τα υγρά του σώματος και μπορεί δυνητικά να επιταχυνθεί έτσι η διαδικασία της καρδιακής ανεπάρκειας» εξήγησε ο καρδιολόγος ερευνητής Dr. Rami Doukky. Είναι αλήθεια πάντως, πως σύμφωνα με τους ειδικούς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο αλάτι από ό,τι ο οργανισμός μας χρειάζεται. Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν 9-10 γραμμάρια ημερησίως, όταν οι ανάγκες μας δεν ξεπερνούν τα 5-6 γραμ., δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού.

Επίσης, όλες οι μελέτες μέχρι σήμερα, που έχουν εστιάσει στην πρόσληψη αλατιού από τη διατροφή μας, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που μειώνουν σημαντικά την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουν καθημερινά από τη διατροφή τους, μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο πιθανού καρδιαγγειακού νοσήματος ενώ, μειώνουν και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή πάθηση κατά 20%.