Διατροφή

Τι προσφέρει στον οργανισμό το μέλι;

Τι προσφέρει στον οργανισμό το μέλι;
  Η κατανάλωση του μελιού στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής οπλίζει τον οργανισμό . Πως; . Απαντήσεις μας δίνει ο Δημήτριος Γρηγοράκης M.Sc.Κλινικός Διαιτολόγος-διατροφολόγος. Ενισχύει το μεταβολισμό: καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούν βασικό παράγοντα για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών για την απελευθέρωση ενέργειας. Καρδιά-Κυκλοφορικό:  Τα […]

 

Η κατανάλωση του μελιού στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής οπλίζει τον οργανισμό . Πως; . Απαντήσεις μας δίνει ο Δημήτριος Γρηγοράκης M.Sc.Κλινικός Διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Ενισχύει το μεταβολισμό: καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούν βασικό παράγοντα για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών για την απελευθέρωση ενέργειας.

Καρδιά-Κυκλοφορικό:  Τα σάκχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Με τη βοήθεια των σακχάρων του και της ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης.

Αναιμία: το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά αυξάνεται με την κατανάλωση μελιού, κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.

Στομαχοεντερικές παθήσεις: το μέλι είναι αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκαδακτύλου.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά: η υψηλή περιεκτικότητα του στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E προστατεύουν τα αγγεία, συμβάλλοντας στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού καθώς και στην υγεία της επιδερμίδας.

Αντισηπτικές ιδιότητες. Η μεγάλη περιεκτικότητα του μελιού σε φυσικά σάκχαρα έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αναπτυχθούν μέσα σε αυτό διάφοροι μικροοργανισμοί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά με τη μορφή καταπλάσματος και ανακουφίζει από τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.