Διατροφή

Τέσσερις λόγοι για να αρχίσετε να τρώτε ψάρι

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριού μόνο μια ή δύο φορές την εβδομάδα μπορούν να είναι αρκετές για να καρπωθείτε τα οφέλη. Ποια είναι αυτά; Πρόληψη της καρδιακής νόσου Μια Δανέζικη μελέτη 49,000 γυναικών που δημοσιεύθηκε βρήκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν λίγο ή καθόλου ψάρι είχαν 50% περισσότερα καρδιακά προβλήματα από αυτές […]

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριού μόνο μια ή δύο φορές την εβδομάδα μπορούν να είναι αρκετές για να καρπωθείτε τα οφέλη. Ποια είναι αυτά;

Πρόληψη της καρδιακής νόσου

Μια Δανέζικη μελέτη 49,000 γυναικών που δημοσιεύθηκε βρήκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν λίγο ή καθόλου ψάρι είχαν 50% περισσότερα καρδιακά προβλήματα από αυτές που έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν ψάρι σπάνια είχαν τριπλάσια πιθανότητα της νόσου από αυτές που έτρωγαν συχνά. Άλλη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών υψηλών σε ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λίπους στο αίμα, που μπορεί να συμβάλλει στην μικρότερη επικινδυνότητα ασθένειας.

Μείωση του κινδύνου της νόσου Alzheimer

Η κατανάλωση ψαριού απλώς μια φορά την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν οι νευρώνες της γκρι περιοχής – της περιοχής του εγκεφάλου που είναι συνδεδεμένη με την μνήμη και τη γνωστική λειτουργία- σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι μελετητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ψητό ή βραστό – αλλά όχι τηγανητό- ψάρι είχαν μεγαλύτερους εγκεφάλους και μεγαλύτερα κύτταρα στις περιοχές που ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για τη μνήμη και τη γνώση. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση του κινδύνου απώλειας μνήμης και της νόσου Alzheimer

Βελτίωση δέρματος και μαλλιών

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα σε μια χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα είναι ότι συχνά στερούμε στο δέρμα και τα μαλλιά μας τα υγιεινά λιπαρά που χρειάζεται, αφήνοντάς τα θαμπά και ξηρά. Το ωμέγα-3 στα ψάρια είναι ακριβώς ο τύπος υγιεινών λιπαρών που θα αφήσουν το δέρμα σας ενυδατωμένο και τα μαλλιά σας λαμπερά. Έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την κατανάλωση ψαριού και ωμέγα-3 με την θεραπεία για δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση.    

Ενίσχυση της ανάπτυξης του εγκεφάλου

Τα ωμέγα- 3 που βρίσκεται στο σολομό και σε άλλα λιπαρά ψάρια είναι απαραίτητα για τα παιδιά, αφού συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής. Οι ειδικοί προτείνουν, παρόλα αυτά, οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους πριν να προσθέσουν συμπληρώματα στην διατροφή ενός παιδιού.