Διατροφή

Τέσσερα βήματα για να ανοίξετε μόνες σας φύλλο

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Το να ανοίξετε φύλλο είναι εύκολο κι απλό και απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο απ’ αυτό που νομίζετε. Ας δούμε ποια είναι η διαδικασία βήμα-βήμα για να ανοίξετε φύλλο τραγανό και παραδοσιακό που θα ζηλέψει και ο πιο ταλαντούχος σεφ! Τι θα χρειαστείτε 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2/3 ποτηριού κρασιού ελαιόλαδο 1 1/5 […]

Το να ανοίξετε φύλλο είναι εύκολο κι απλό και απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο απ’ αυτό που νομίζετε. Ας δούμε ποια είναι η διαδικασία βήμα-βήμα για να ανοίξετε φύλλο τραγανό και παραδοσιακό που θα ζηλέψει και ο πιο ταλαντούχος σεφ!

Τι θα χρειαστείτε

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2/3 ποτηριού κρασιού ελαιόλαδο

1 1/5 κουτάλι της σούπας ξίδι ή λευκό, ξηρό κρασί

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι («κοφτό»)

130 περίπου γραμμάρια χλιαρό νερό

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή σε μίξερ, αν έχετε), ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε στη συνέχεια το ελαιόλαδο και το αλάτι, πλάθοντας μέχρι το λάδι να απορροφηθεί. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ξίδι ή το λευκό κρασί και, τέλος, το νερό λίγο-λίγο, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.

Βήμα 2ο

Σκεπάστε με μία πετσέτα ή λίγη μεμβράνη τη λεκάνη ή το μπολ και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά.

Βήμα 3ο

Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας σας και χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια. Στη συνέχεια, με έναν πλάστη «ανοίξτε» το κάθε ένα από τα τέσσερα κομμάτια ζύμης, μέχρι το φύλλο να γίνει λεπτό. Αν, στις πρώτες σας προσπάθειες, το φύλλο «σπάσει» και δημιουργηθούν τρύπες, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι ζύμης και «μπαλώστε» την.

Βήμα 4ο

Στρώστε στο ταψί τα φύλλα λίγο «σουρωτά» (κάνοντας δηλαδή ζάρες) για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Το τελευταίο φύλλο τοποθετήστε το «τεντωμένο». Θυμηθείτε ότι πρέπει να λαδώσετε τα φύλλα (ή, εναλλακτικά) να τα βουτυρώσετε, πριν στρώσετε το επόμενο.