Διατροφή

Τα οφέλη του καρότου για τον οργανισμό

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Βασικό θρεπτικό συστατικό στο καρότο είναι η β-καροτίνη, η οποία και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α αλλά και ενισχύει την παραγωγή της. Όσο πιο βαθύ πορτοκαλί χρώμα έχει ένα καρότο, τόση περισσότερη β-καροτίνη έχει. Τα καρότα περιέχουν επίσης βιταμίνη Β1, Β2, Κ, νιασίνη, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ, φυτικές ίνες. Ας δούμε που μας βοηθούν […]

Βασικό θρεπτικό συστατικό στο καρότο είναι η β-καροτίνη, η οποία και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α αλλά και ενισχύει την παραγωγή της. Όσο πιο βαθύ πορτοκαλί χρώμα έχει ένα καρότο, τόση περισσότερη β-καροτίνη έχει. Τα καρότα περιέχουν επίσης βιταμίνη Β1, Β2, Κ, νιασίνη, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ, φυτικές ίνες. Ας δούμε που μας βοηθούν όλα αυτά:

ΔΙΑΙΤΑ: Τα καροτενοειδή είναι σύνθετοι λιποδιαλύτες και βοηθούν στην άμεση ενεργοποίηση του μεταβολισμού, βασικού παράγοντα στην προσπάθεια για απώλεια κιλών. Παράλληλα τα 100 gr καρότα μας προσδίδουν μόνο  40kcal, γι’ αυτό τον λόγο θεωρούνται ιδανικό σνακ.

ΟΡΑΣΗ: Είναι μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές (λόγω της β-καροτίνης) για την υγεία των ματιών και την καλή όραση (ιδίως στο σκοτάδι), την προφύλαξη από τη δημιουργία καταρράκτη αλλά και την εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που αποτελούν τις δύο συνηθέστερες μορφές οπτικής βλάβης.

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ: Ο χυμός καρότου βοηθά στην ενδυνάμωση του οργανισμού μετά την χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων αλλά και προληπτικά. Αν και περιέχει λίγη βιταμίνη C, ο συνδυασμός της μαζί με τη λιγνίνη βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Ιδιαίτερα για τους καπνιστές η ένταξη του καρότου στην καθημερινή διατροφή θεωρείται σημαντική μιας και το β-καροτένιο  μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και  αποτοξινώνει εν μέρη τον οργανισμό από την νικοτίνη. Επίσης το β-καροτένιο είναι ένα από τα πιο δυνατά αντιοξειδωτικά και προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του τραχήλου, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου.

ΔΕΡΜΑ: Η πιο γνωστή ευεργετική ιδιότητα που έχει το καρότο συνδέεται με το καλοκαίρι , τον ήλιο και το μαύρισμα του δέρματος. Η κατανάλωση καρότων ενισχύει το καλοκαιρινό μαύρισμα και ενυδατώνει εσωτερικά το δέρμα καθώς περιέχει ουσίες που αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης αλλά και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.