Διατροφή

Τα οφέλη της βιταμίνης Α στην υγεία 

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Η βιταμίνη Α ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και θεωρείται απαραίτητη για την όραση και για άλλες συστηματικές λειτουργίες όπως η μορφοποίηση των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα καροτενοειδή αποτελούν την προβιταμίνη της βιταμίνης Α και βρίσκονται κυρίως στα λαχανικά και στα φρούτα με έντονο χρώμα παρουσιάζοντας αντιοξειδωτική δράση. Πηγές πρόσληψης και ημερήσιες ανάγκες Σε […]

Η βιταμίνη Α ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και θεωρείται απαραίτητη για την όραση και για άλλες συστηματικές λειτουργίες όπως η μορφοποίηση των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα καροτενοειδή αποτελούν την προβιταμίνη της βιταμίνης Α και βρίσκονται κυρίως στα λαχανικά και στα φρούτα με έντονο χρώμα παρουσιάζοντας αντιοξειδωτική δράση.

Πηγές πρόσληψης και ημερήσιες ανάγκες

Σε μια μεικτή δίαιτα, μεγάλο μέρος της βιταμίνης Α προέρχεται από εστέρες της ρετινόλης, που περιέχονται σε ζωικά προϊόντα.Το συκώτι, μερικά ψάρια και το μουρουνέλαιο είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν μεγάλο μερίδιο της καθημερινής πρόσληψης της βιταμίνης Α. Η συνιστώμενη πρόσληψη κυμαίνεται από 0,3 mg μέχρι 0,6 mg για τα παιδιά και 0,7 mg μέχρι 0,9 mg αντίστοιχα για τους ενήλικες.Κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες και συστήνεται η πρόσληψη περίπου 0,75 mg την ημέρα κατά τη διάρκεια της κύησης και 1,2 μέχρι 1,3 mg την ημέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.Ακόμη επίσημες συστάσεις δηλώνουν ότι το συκώτι δεν θα πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της κύησης διότι αυξάνεται ο κίνδυνος δυσπλασιών του νεογνού.

Έλλειψη βιταμίνης Α

Τα συμπτώματα της έλλειψης της βιταμίνης Α είναι τα έξης ανορεξία, καθυστερημένη ανάπτυξη, αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις, απόφραξη και διόγκωση των θυλάκων των τριχών, κερατινοποίηση των επιθηλιακών κυττάρων της επιδερμίδας, ξυροφθαλμία, νυκταλωπία.

Με την συνεργασία της Μαρίας Σπύρου – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος .