Διατροφή

Τα καρύδια βελτιώνουν τη διάθεση

Τα καρύδια βελτιώνουν τη διάθεση
  Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients, δείχνει πως η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση σε νεαρούς υγιείς άνδρες. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 64 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18-25 ετών να καταναλώνουν 3 φέτες ψωμιού μπανάνας καθημερινά, για διάστημα 16 εβδομάδων. Για 8 εβδομάδες το […]

 

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients, δείχνει πως η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση σε νεαρούς υγιείς άνδρες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 64 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18-25 ετών να καταναλώνουν 3 φέτες ψωμιού μπανάνας καθημερινά, για διάστημα 16 εβδομάδων. Για 8 εβδομάδες το ψωμί περιείχε καρύδια, ενώ για τις υπόλοιπες 8 όχι. Η ποσότητα καρυδιών που περιείχε το ψωμί αντιστοιχούσε σε μισό φλιτζάνι καρύδια ανά ημέρα. Πριν την έναρξη και μετά το τέλος της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της διάθεσης, το οποίο περιλάμβανε ερωτήσεις για την ένταση, την κατάθλιψη, το θυμό, την κούραση, το σθένος και τη σύγχυση. Συνολικά, η κατανάλωση καρυδιών φάνηκε να συνδέεται με βελτίωσης της διάθεσης στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα καρύδια περιέχουν πολλά συστατικά που θα μπορούσαν να ευθύνονται για την παρατηρούμενη βελτίωση της διάθεσης, όπως το α-λινολενικό οξύ, η βιταμίνη Ε, το φυλλικό οξύ, οι πολυφαινόλες και η μελατονίνη. Από την άλλη, είναι πιθανό η ευεργετική επίδραση των καρυδιών να οφείλεται στη συνεργιστική δράση όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. 

Κατά του καρκίνου

Tα καρύδια περιέχουν την ουσία IPP, που φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Cancer Research». Η ουσία αυτή καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που εμπλέκεται στη δημιουργία καρκίνων (π.χ. των πνευμόνων και των ωοθηκών) και έχει τη διπλή ιδιότητα να καταστρέφει τους όγκους και να ενισχύει τη δράση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται εναντίον αυτών των μορφών καρκίνου. Σε αντίθεση με τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, η ουσία IPP δεν είναι τοξική και θα μπορούσε να χορηγείται μαζί με αυτά για να ενισχύσει τη δράση τους.

… και του διαβήτη

Μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» το 2002, έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα καρύδια έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές μελέτησαν τα χαρακτηριστικά της διατροφής των γυναικών αυτών και άλλους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (Δείκτης Μάζας Σώματος, οικογενειακό ιστορικό, άσκηση) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα καρύδια, πλούσια σε ακόρεστο λίπος, βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν στη δράση της ινσουλίνης.