Διατροφή

Συνταγή για να λατρέψετε το -super- κουνουπίδι

Συνταγή για να λατρέψετε το -super- κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι μια super τροφή του χειμώνα, αν και πολλοί δεν τολμούν να το δοκιμάσουν καθώς το «κρίνουν» από την μυρωδιά κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Για αυτό κι εμείς σας προτείνουμε μια συνταγή για φούρνο για να λατρέψετε το κουνουπίδι. Για το ψητό κουνουπίδι με παρμεζάνα, σκόρδο και μαϊντανό θα χρειαστείτε 1 μεγάλο κουνουπίδι […]

Το κουνουπίδι είναι μια super τροφή του χειμώνα, αν και πολλοί δεν τολμούν να το δοκιμάσουν καθώς το «κρίνουν» από την μυρωδιά κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Για αυτό κι εμείς σας προτείνουμε μια συνταγή για φούρνο για να λατρέψετε το κουνουπίδι.

Για το ψητό κουνουπίδι με παρμεζάνα, σκόρδο και μαϊντανό θα χρειαστείτε 1 μεγάλο κουνουπίδι κομμένο σε μπουκέτα, 2 κ. σ. ψιλοκομμένο σκόρδο, 3 κ. σ. ελαιόλαδο, 1/3 φλ. τριμμένη παρμεζάνα, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ το κουνουπίδι, προσθέτετε το σκόρδο, το λάδι, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήστε το κουνουπίδι σε λαδωμένο πυρέξ για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Στο τελευταίο δεκάλεπτο προσθέτετε την παρμεζάνα και τον μαϊντανό.

Το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία και η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο. Το κουνουπίδι λέγεται ότι προέρχεται από το άγριο λάχανο που ευδοκιμούσε στην Ασία. Ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο και συναντάται σε διάφορα μεγέθη. Αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος, λόγω της προστασίας τους από τα παχιά πράσινα φύλλα που εμποδίζουν να τα φτάσει το φως του ήλιου και το σχηματισμό χλωροφύλλης. Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπους -τουρσί, ωμό, βραστό, στον ατμό κ.ά.. Ωμό, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία.

Το κουνουπίδι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος και έχει λίγες θερμίδες (20 στα 100 γραμμάρια). Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Το κουνουπίδι αποτελεί μια σημαντική αντικαρκινική τροφή, με πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ανάμειξή του με το σάλιο, δημιουργεί ισοθειοκυανίνη, που είναι χρήσιμη για την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο. Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Μια άλλη φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι οι ινδόλες και συγκεκριμένα η ινδόλη-3-καρβινόλη που βοηθά στη μεταβολή των επιπέδων οιστρογόνων στο μεταβολισμό και στη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη. Βοηθά επίσης το συκώτι και το αίμα να αποτοξινωθούν και συμβάλλει στη θεραπεία και άλλων ασθενειών, όπως διαταραχές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και του άσθματος.

Περιέχει αλλικίνη που βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Το σελήνιο και η βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου χοληστερόλης. Το φυλλικό οξύ βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη και τον ταχύ πολλαπλασιασμό της, ενώ οι φυτικές ίνες, προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.