Διατροφή

Συνταγές τάπας από την χώρα των Βάσκων

Συνταγές τάπας από την χώρα των Βάσκων
To βιβλίο του Ισπανού σεφ Jose Pizarro ασχολείται με τις μεγάλες πιατέλες που γεμίζουν τα οικογενειακά τραπέζια με τις μικρές ατομικές μπουκιές που γνωρίζουμε ως pintxos, τα οποία είναι τα τάπας της χώρας των Βάσκων. Εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μας πιάτα για να δοκιμάσετε. Σαρδέλες μαριναρισμένες σε μηλίτη ή ξύδι Txakoli Για 4 […]

To βιβλίο του Ισπανού σεφ Jose Pizarro ασχολείται με τις μεγάλες πιατέλες που γεμίζουν τα οικογενειακά τραπέζια με τις μικρές ατομικές μπουκιές που γνωρίζουμε ως pintxos, τα οποία είναι τα τάπας της χώρας των Βάσκων. Εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μας πιάτα για να δοκιμάσετε.

Σαρδέλες μαριναρισμένες σε μηλίτη ή ξύδι Txakoli

Για 4 άτομα

1 σκόρδο
ελαιόλαδο
500 ml Txakoli ή ξύδι μηλίτη
1 μικρό γαλλικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
μαύρο πιπέρι
ροζ πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
μερικά κλωναράκια εστραγκόν
25 g άχνη ζάχαρη
8 φρέσκες σαρδέλες, σε φιλέτα
φρυγανισμένη μπαγκέτα
θαλασσινό αλάτι

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 ° C .

Περιχύνουμε το σκόρδο με το λάδι και ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Έπειτα πολτοποιείστε το και αφήστε το στην άκρη. Ζεσταίνετε ήπια το ξύδι με το κρεμμύδι, πιπέρι, μυρωδικά και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, αλλά όχι μέχρι να βράσει. Τοποθετήστε τις σαρδέλες με το δέρμα προς τα κάτω σε ένα πιάτο και περιχύστε το ζεστό ξύδι. Αφήστε το για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τις στραγγίζετε.
Απλώστε στη φρυγανισμένη μπαγκέτα τη σκορδαλιά. Τοποθετείστε από πάνω τις μαριναρισμένες σαρδέλες, περιχύστε με παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίστε θαλασσινό αλάτι.

Κεφτεδάκια από καλαμάρι με σαφράν & σάλτσα αμυγδάλου

Για 4 άτομα

600 g φρέσκα καλαμάρια, καθαρισμένα
1 κόκκινο τσίλι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
50-75 g τριμμένη φρυγανιά
Μια χούφτα κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
1 αυγό
θαλασσινό αλάτι και άσπρο πιπέρι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

για τη σάλτσα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 echalion, ψιλοκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
5-6 ώριμες ντομάτες
750 ml φρέσκο ζωμό ψαριού
Μια πρέζα σαφράν
50 g αλεσμένα αμύγδαλα
θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ψιλοκόβουμε τα καλαμάρια και τα ανακατεύουμε με το τσίλι, το σκόρδο, τη φρυγανιά, το κόλιανδρο και το αυγό. Περιχύνουμε θαλασσινό αλάτι και το λευκό πιπέρι. Λαδώστε ελαφρά τα χέρια σας και μετατρέψτε το μίγμα σε μικρά μπαλάκια, περίπου 30 g το καθένα. Αφήστε τα στο ψυγείο ενώ κάνετε τη σάλτσα.

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε ελαφρά το κρεμμύδι και το echalion για 10 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέστε τις ντομάτες και σιγοβράστε για 20 λεπτά ώστε να γίνει μια πηχτή σάλτσα. Μουλιάστε το σαφράν σε 2 κουταλιές ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια αναμείξτε με τα αλεσμένα αμύγδαλα για να σχηματίσουν μια πάστα και προσθέστε τα στην κατσαρόλα με άφθονο καρύκευμα. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά για να πήξει και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πασπαλίστε τα κεφτεδάκια με το αλεύρι. Ζεσταίνετε αρκετό λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζετε τα καλαμάρια για 2-3 λεπτά, γυρίζοντας τα, μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίστε τα σε χαρτί κουζίνας. Προσθέστε τη σάλτσα, βάλτε από πάνω μαϊντανό και σερβίρετε.

Καλή όρεξη!