Διατροφή

Σούπα μπρόκολο: Μία ζεστή χειμωνιάτικη επιλογή γεμάτη βιταμίνες και θρεπτική αξία

Σούπα μπρόκολο: Μία ζεστή χειμωνιάτικη επιλογή γεμάτη βιταμίνες και θρεπτική αξία

Σούπα μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, Σίδηρο, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Κ1, Βιταμίνη Ε και φολικό οξύ. Προσθέστε το στη διατροφή σας με αυτή την εξαιρετική σούπα.

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και σίγουρα οι συνταγές που φτιάχνεις  θέλεις να είναι ζεστές και απολαυστικές ταυτόχρονα! Πολλές φορές έχουμε στο μυαλό μας πως οι σούπες είναι άνοστο και άγευστο φαγητό. Όμως, αν προσθέσεις σε αυτές μπρόκολο, θα αλλάξεις γνώμη και θα γλείφεις τα δάχτυλά σου! Η θρεπτική αξία του συγκεκριμένου λαχανικού είναι μεγάλη. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, Σίδηρο, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Κ1, Βιταμίνη Ε και φολικό οξύ. Αν το εντάξεις στη διατροφή σου, τα οφέλη του θα είναι πολλά, καθώς είναι αντιφλεγμονώδες, συμβάλλει θετικά στο ανοσοποιητικό και στο καρδιακό σύστημα και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να μην το τρως. Πρόσθεσέ το στη διατροφή σου με αυτή την εξαιρετική σούπα!

Υλικά συνταγής:

  • 1 κόκκινο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 πράσο χοντροκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. πατάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 400 γρ. μπρόκολο, ψιλοκόβουμε το κοτσάνι και τις μπουκίτσες σε κομματάκια
  • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 150 ml γάλα πλήρες
  • 150 γρ. τριμμένο τσένταρ

Για το σερβίρισμα:

  • 100 γρ. τριμμένο τυρί
  • κρουτόν

Εκτέλεση συνταγής:

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
2. Τηγανίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά για να βεβαιωθούμε ότι έχουν ψηθεί ομοιόμορφα για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να
μαλακώσουν.
3. Προσθέτουμε την πατάτα και το κοτσάνι του μπρόκολου στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά.
4. Προσθέτουμε το ζωμό και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, μισοσκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και το
αφήνουμε να σιγοβράσει πολύ απαλά. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε τη σούπα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν η πατάτα και το κοτσάνι του μπρόκολου.
5. Αφαιρούμε τη δάφνη και προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ψιλοκομμένο μπρόκολο και το γάλα.

 

6. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Αυτός ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των
κομματιών μπρόκολου – προσέχουμε να μην ψήσουμε υπερβολικά το μπρόκολο, θα πρέπει να διατηρήσει το ζωηρό πράσινο χρώμα του.
7. Προσθέτουμε το τσένταρ, ανακατεύουμε να ενωθεί με τα άλλα υλικά και στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε ένα μπλέντερ για να ομογενοποιηθεί η σούπα.
8. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλα καρυκεύματα πριν βάλουμε τη σούπα μας σε μπολ.
9. Τη σερβίρουμε με τραγανά κρουτόν και τριμμένο τυρί.
Καλή απόλαυση!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια απλή και πεντανόστιμη συνταγή με μπρόκολο και αμύγδαλο

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε έχουν υγιέστερους πνεύμονες σε σχέση με αυτούς που έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις της βιταμίνης στο αίμα τους.

Πώς θα αποφύγετε την υπερκατανάλωση υδατανθράκων

Οι καλύτερες τροφές για να καταπολεμήσετε τη γρίπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι θαυματουργές ιδιότητες του καρότου και στα φύλλα του

Φύλλα καρότου: Όλοι γνωρίζουμε για τις εξαιρετικές ιδιότητες του καρότου, καθώς και για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Εξίσου υγιεινά όμως είναι και τα φύλλα καρότου, τα οποία συχνά παραβλέπουμε.

Τα οφέλη των αμυλούχων τροφών για την υγεία

Άμυλο διατροφή: Το άμυλο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Το σώμα αφομοιώνει το άμυλο μεταβολίζοντας το σε γλυκόζη, η οποία περνά στην κυκλοφορία του αίματος και κυκλοφορεί στο σώμα. Η γλυκόζη τροφοδοτεί σχεδόν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του σώματος.

Περουβιανό κοτόπουλο με αβοκάντο και σαλάτα κινόα

Περουβιανό κοτόπουλο: Γεύσεις από την Λατινική Αμερική προσφέρουν ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνη, που το χαρακτηρίζει η φρεσκάδα. Μια πανδαισία χρωμάτων, υφών και ποιοτικών υλικών στο πιάτο σας.

Μπακαλιάρος με αμύγδαλα: Λαχταριστή συνταγή της Αργεντινής με αρωματικά βότανα

Μπακαλιάρος με αμύγδαλα: Δοκιμάστε μια συνταγή με ψάρι από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού και την μακρινή Αργεντινή, σε συνδυασμό με αρωματικά βότανα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Patacon με μπανάνες: Μια συνταγή από την Κολομβία που αξίζει να τολμήσετε

Patacon με μπανάνες: Τα patacon είναι πολύ ευέλικτη συνταγή και μπορούν εύκολα να αναμειχθούν με πολλά άλλα συστατικά, όπως το γουακαμόλε ή το τυρί. Να θυμάστε ότι σερβίρετε ζεστό και ρίχνετε από πάνω τους μια πρέζα αλάτι.

Bacon Cheeseburger Pasta: Ζυμαρικά με μπέικον και γεύση burger που θα σας ξετρελάνουν

Bacon Cheeseburger Pasta: Εάν βρίσκεστε σε δίλημμα για το φαγητό που θέλετε να απολαύσετε και το μυαλό σας έχει χωριστεί ανάμεσα σε burger και ζυμαρικά, τότε αυτή εδώ η συνταγή πρόκειται να σας λύσει τα χέρια και να σας συναρπάσει γευστικά!

Πώς λειτουργεί η τάση προς την ανθυγιεινή διατροφή και πώς να τη σταματήσουμε

Κάποια στιγμή, ένας γιατρός μου εξήγησε ότι η κατανάλωση μεγάλων δόσεων αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ανεξαρτήτως της αρτηριακής πίεσης. Με άλλα λόγια, η χαμηλή μου πίεση δεν με προστατεύει από τον κίνδυνο, ενώ εγώ δεν το γνώριζα καν αυτό.