Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ρόδι: Οφέλη του ροδιού για την υγεία.

Ρόδι: Οφέλη του ροδιού για την υγεία.

Ρόδι: Αν σας αρέσουν τα ρόδια, εδώ θα δείτε πόσο καλό κάνουν στον οργανισμό σας.

Με καταγωγή από την Ινδία και το Ιράν, τα ρόδια περιγράφονταν στην αρχαία γραφή ως ιερό φρούτο που πρόσφερε πράγματα όπως η αφθονία και η γονιμότητα. Τα ρόδια, φυσικά, προσφέρουν επίσης πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Παρακάτω εξερευνούμε τα διατροφικά οφέλη τόσο από τους σπόρους όσο και από τον χυμό των φρούτων.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Οι αρίλλες ροδιού είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης,«Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία βιοδραστικών φυτικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τα ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα σας με την πάροδο του χρόνου. Αυτά τα επιβλαβή μόρια ονομάζονται ελεύθερες ρίζες».

Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών.

Το ρόδι μας παρέχει τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ . Αυτό είναι σχεδόν το 15% της συνιστώμενης Ημερήσιας Αξίας μας (DV) φυτικών ινών για ενήλικες σε περίπου μισό φλιτζάνι αρίλιες. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών στα ρόδια είναι αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Παρέχουν βιταμίνη C.

Το ρόδι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C ανά μερίδα μισού φλιτζανιού», λέει ο Moon. Αυτό το μισό φλιτζάνι παρέχει περίπου 9 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C, που είναι περίπου το 10% της DV του σημαντικού μικροθρεπτικού συστατικού για τους ενήλικες.

Μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των προπονήσεων.

Ένα άλλο όφελος των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα ρόδια σχετίζεται με την άσκηση. Ο Moon λέει ότι «μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας του μονοξειδίου του αζώτου προστατεύοντάς το από τη διάσπαση στο σώμα».

Μπορεί να βοηθήσουν στη φλεγμονή.

Ένα άλλο όφελος των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα ρόδια και στο χυμό ροδιού είναι η πιθανή μείωση της φλεγμονής στο σώμα. « Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής όπως το Interlukin-6 και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη».

Μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Δεδομένου ότι η φλεγμονή είναι ένας κοινός δείκτης στις καρδιακές παθήσεις, είναι λογικό τα ρόδια να συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πραγματικά τρώνε οι αθλητές;

Πώς θα διατηρήσετε τα τρόφιμά σας χωρίς να σας χαλάσουν;

Φάτε αυτές τις τροφές για να βελτιώσετε την όρασή σας

Απλές και υγιεινές αλλαγές στη διατροφή για να διαχειριστείτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κρεμμύδια: Γεμάτα γεύση και θρεπτικά συστατικά

Κρεμμύδια: Από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μέχρι την καρδιαγγειακή και ανοσοποιητική υποστήριξη, τα καθιστούν πολύτιμη τροφή για τη διατήρηση και τη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Ένα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών με θαλασσινά

Γαριδομακαρονάδα: Η γαριδομακαρονάδα είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα της γαρίδας με τον πλούτο των ζυμαρικών. Είναι ένα κομψό αλλά απλό γεύμα ιδανικό για κάθε περίσταση.

Δημιουργώντας κεφτέδες για χορτοφάγους

Χορτοφαγικοί κεφτέδες: Τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική των παραδοσιακών κεφτεδών, ιδανική για ποικιλία γευμάτων από πιάτα ζυμαρικών μέχρι ορεκτικά.

Πέστροφα με σάλτσα μπάρμπεκιου στο τηγάνι

Πέστροφα συνταγή: Αυτή η συνταγή για ψητή  πέστροφα με σάλτσα μπάρμπεκιου στο τηγάνι είναι ιδανική για ένα γρήγορο και γευστικό γεύμα το βράδυ της εβδομάδας. Με λίγα μόνο απλά υλικά, μπορείτε να έχετε ένα λαχταριστό πιάτο στο τραπέζι σας σε χρόνο μηδέν.

Σολομός με πατάτες και πράσο 

Οικογενειακό φαγητό: Πρόκεται για ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που αποτελεί μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA).

Close Icon